Hlavní obsah

Devatenáctka se sešla před Eurem, na němž touží po semifinále

PRAHA

Pondělním srazem v Praze odstartovala fotbalová reprezentace do 19 let náročnou misi, která má ve druhé polovině července na domácím evropském šampionátu vyvrcholit bojem o medaile a také zajištěním účasti na mistrovství světa dvacítek v příštím roce. Kouč Jakub Dovalil přivítal kompletní kádr, v němž v původní nominaci došlo k jediné změně. Stopera Ondřeje Mazucha, kterého neuvolnila Fiorentina, ve výběru nahradil Roman Brunclík.

Článek

Mladí reprezentanti se vzápětí přesunuli do jabloneckých Břízek, kde se budou připravovat většinou při dvoufázových trénincích až do soboty. Pak už přesídlí do sousedního Liberce, a tam v pátek v premiérovém duelu mistrovství vyzvou Anglii.

Cíl Čechů je jasný: v konkurenci Anglie, Itálie a Řecka proklouznout ze silné základní skupiny. "Mým osobním cílem je alespoň semifinále," uvedl na pondělní tiskové konferenci kouč Dovalil. Pokud by tým přání kouče vyplnil, znamenalo by to kromě utkání o nejvyšší pozice na evropské scéně také postup na mistrovství světa dvacetiletých, které příští rok hostí Egypt.

Z českého šampionátu, který se kromě Liberce bude hrát i v Jablonci, Mladé Boleslavi, na Žižkově, v Příbrami a Plzni, se na MS probojuje hned šest nejlepších týmů, tři z obou skupin. V praxi to znamená, že k účasti na mistrovství určitě stačí jedna výhra ve skupině. "Je to pro nás obrovská výzva. Dobře pamatujeme, jak kluci loni zvládli mistrovství v Kanadě. Všichni se tam zviditelnili a někdo získal i dobré angažmá v zahraničí," řekl obránce Jan Polák z Liberce, jeden z předpokládaných tahounů českého týmu.

Sázka na týmové pojetí

Kouč Dovalil věří kvalitě mužstva, jehož hráči už jsou zoceleni těžkými zápasy v seniorské nejvyšší soutěži. "Mohla by to být naše výhoda, třeba hráči z Itálie či Anglie takovou možnost nemají. Nahrát by nám mohlo i to, že se v našich klubech naplno rozběhla příprava a hráči budou mít dobrý základ. A sázet budeme také na týmové pojetí, přece jenom jsme spolu už delší dobu," uvažoval Dovalil.

Ten bude spoléhat také na ostravského beka Radima Řezníka, záložníky Jana Morávka z Bohemians 1905, brněnského Lukáše Marečka, Jana Hableho z Fiorentiny či útočné duo Tomáš Necid (Slavia) - Libor Kozák, který před mistrovstvím uzavřel svůj senzační přestup z druholigové Opavy do Lazia Řím.

Češi hrají nejprve v pondělí proti Anglii, o tři dny později proti Řecku a základní skupinu ukončí duelem proti Itálii. V prvních dvou utkáních se Dovalilův tým představí v Liberci, proti Italům pak v Mladé Boleslavi. Na všechna utkání mistrovství je jednotné vstupné 50 korun, mládež do 15 let má vstup zdarma.

Reklama

Související témata: