Hlavní obsah

Petr Čech při návratu do Chelsea: S náhubkem už chytat nebudu

PRAHA

Hodně natěšený se vracel ve středu odpoledne z Prahy zpátky za La Manche reprezentační gólman Petr Čech. „Už ve čtvrtek se musím hlásit v našem tréninkovém táboře v Cobhamu novému trenéru Scolarimu,“ prozrazoval fotbalový legionář ve službách Chelsea, než nabral kurs na Londýn. „Opravdu se hrozně těším. Nový trenér, noví hráči, hodně změn, uvídíme, co to v nové sezóně přinese,“ dodával.

Článek

Krátkou dovolenou si užíval s manželkou a malou Adélkou na Sardinii a pak ještě u rodičů v Plzni, víkend a pár dnů navrch věnoval klukům ve své fotbalové škole na pražském Strahově, ve středu se však musel vrátit do Londýna. Příprava Chelsea na novou sezónu začíná.

Moc informací o Chelsea nemá

„Abych pravdu řekl, moc informací o změnách v kádru, odchodech a příchodech zatím nemám. Vím samozřejmě o trenérovi Scolarim, který kam přišel, tam byl úspěšný, takže věřím, že i s námi bude vyhrávat, vím o Decovi i o tom, že se podařilo v Chelsea udržet Lamparda, což je strašně důležité, ale to všechno jsem vyčetl jen na internetu nebo z novin. Až na trenéra brankářů a na Carla Cudiciniho a Paula Ferreiru jsem totiž s nikým z Chelsea nemluvil,“ přiznával Petr Čech, že je sám zvědavý, k jakým změnám v jeho klubu došlo, eventuálně ještě dojde.

„Od trenéra gólmanů jsem totiž dostal jen plán přípravy, který jsem i během volna poctivě plnil. Šlo spíše o kondici, abych k prvním tréninkům nenastupoval přímo z voleje. Takže pět, šest tréninkových jednotek za sebou mám a už se těším, až ve čtvrtek všechno vypukne.“

Nevyšlo to Ballackovi, ani jemu

Pochopitelně že se mu při návratu za La Manche honilo hlavou celé fotbalové léto. Konec sezóny v Chelsea, s níž nevyhráli žádnou trofej a třeba v Premier League i Lize mistrů zůstali těsně pod vrcholem, stejně jako evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku, kde česká reprezentace skončila už ve skupině.

„Možná i proto jsem ve finále mistrovství Evropy fandil Němcům. Hlavně kvůli svému spoluhráči Ballackovi. Španělé sice hráli báječný fotbal, takže jsem jim fandil po celé mistrovství, jenže když šlo o zlato, moc jsem přál Ballackovi, aby konečně protrhl smůlu, která ho provázela. Ani ve Vídni mu to však nevyšlo,“ litoval Petr Čech německého kapitána.

Ani Čechovi ale po smolné sezóně plné zranění, návratů a konců těsně pod vrcholem ovšem evropský šampionát nevyšel. „Nebudu na něj vzpomínat v dobrém. Byl neúspěšný pro mužstvo i pro mě osobně. Přitom jsem se jak v přípravných zápasech s Litvou a Skotskem před cestou na šampionát, tak i v prvních dvou utkáních přímo na EURO cítil perfektně. Dokonce jsem měl zase patřit k nejlepším gólmanům. Jenže proti Turkům jsem dojem pokazil a moje chyba všechno zhatila,“ je si sám moc dobře vědom, jak ho osudová chyba v hierarchii světových gólmanů srazila.

Konkurenty bedlivě sledoval

Samozřejmě že své největší konkurenty na evropském šampionátu bedlivě sledoval. „Potvrzovali své kvality. Nizozemec Van der Sar chytal ve skupině výborně a hlavně proti Italům několika perfektními zákroky svému týmu moc pomohl. Buffona po prvním zápase za tři inkasované góly všichni zdrbali, ale on to byl, kdo uchránil squadru od ještě většího přídělu a pak ji zlikvidovanou penaltou v duelu s Rumuny udržel ve hře až do čtvrtfinále. Tam už tolik štěstí neměl, i když jednu penaltu rovněž chytil. A Casillas? Ve skupině neměl tolik práce, ale pak dokazoval, že je gólmanem pro velké týmy. Jakmile se vyskytly jedna dvě nebezpečné situace, vždy je s přehledem vyřešil a velkou měrou se podílel na úspěchu Španělů,“ glosoval Petr Čech své brankářské rivaly.

Snad to bude v nové sezóně jiné

V uplynulé sezóně pronásledovalo Petra Čecha jedno zranění za druhým, takže před odletem do Londýna si přál hlavně zdraví. „Ono to bylo loni o to složitější, že jsem šel vlastně z jednoho zranění do druhého. A navíc každé přicházelo po nějakém střetu, takže mě stálo strašné úsilí dávat se po celé dny dohromady, abych se mohl do brány vrátit. Jenže sotva jsem byl zpátky, dostal jsem další ránu. Strašně frustrující, takže věřím, že nová sezóna bude jiná.“

V jednom měl český legionář ve službách Chelsea jasno už před návratem do Londýna – v nové sezóně bude chytat jen v přilbě. „Jizva je zahojená, takže náhubek odložím, ale přílbu si na hlavě dál nechám. Ještě rok, dva určitě,“ potvrzoval Petr Čech.

Reklama

Související témata: