Hlavní obsah

Trenér Brückner skončil, ale na Strahov se vrátí

Zdeněk PavlisSport.cz

Česká cesta při volbě nového trenéra fotbalové reprezentace příští čtvrtek při zasedání strahovské generality zcela určitě vyhraje, takže s novým koučem Jozefem Chovancem se vrátí na Strahov jeho někdejší asistent a poté i nástupce u národního týmu Karel Brückner. Doyen z Hané předložil v neděli strahovskému ministrovi financí Jaroslavu Vackovi návrh, jak mezi hráče a realizační tým rozporcovat prémie přesahující 53 miliónů korun, a přitom projevil zájem ve službách českého fotbalu dál pracovat. A nejen při setkání s Vackem!

Článek

Balík za EURO, přes 53 miliónů korun, což je podle aktuálního kurzu k české koruně přepočet 2 264 000 eur, sumy, jež na hráče a realizační tým po odečtení nákladů připadá, už Karel Brückner rozdělil. „V neděli mně svůj rozdělovník předal a mně nedělá problém prémie do konce roku proplatit. Záleží pouze na trenérech a hráčích, kdy budou chtít mít peníze na účtu. Je to jen jejich věc,“ potvrdil pro Sport.cz Jaroslav Vacek.

Příští čtvrtek i o odměnách

Žádné schvalování, natož pak dohadování nad částkami pro jednotlivé aktéry evropského šampionátu nepřichází v úvahu. „To se nikdy nestalo,“ odmítavě kroutí hlavou Vacek.

„Opravdu nebylo zvykem, aby se na toto téma na výkonném výboru diskutovalo. Je čistě na trenérovi, zda jednomu hráči přidělí milión a druhému třeba deset, protože jedině on je schopen posoudit jejich přínos pro mužstvo. My jeho rozdělovník pouze vezmeme na vědomí,“ potvrzuje předseda ČMFS Pavel Mokrý.

„Takže onoho 17. července oznámím, že zúčtování bylo provedeno a kdo z členů výkonného výboru má zájem, může do něho nahlédnout. A tím to také skončí,“ prozrazuje první muž českého fotbalu, že příští čtvrtek bude fotbalová generalita nejen volit nového trenéra, ale i schvalovat prémie za mistrovství Evropy.

Vacek: Trenér bere opravdu jednou tolik

Výše prémií, jimiž Karel Brückner ohodnotil své svěřence a spolupracovníky, zřejmě zůstane tajemstvím. Částka, kterou do tabulky odevzdané Vackovi napsal sám sobě, rovněž.

„On si žádnou odměnu nenavrhuje, protože ta je předem pevně stanovena. Je v ní zohledněn postup z kvalifikace i účinkování na evropském šampionátu,“ namítá Mokrý. „Pravda to je, protože trenérovy odměny jsou principiálně dané a model je nastaven. Takže platí, že Brückner dostane jednou tolik, než jím nejvíce ceněný a odměněný hráč,“ potvrzuje fotbalový ministr financí Jaroslav Vacek.

Poradce, konzultant, asistent

Teď už vlastně extrenér české reprezentace Karel Brückner se však nevydal z Hané do Prahy jen s rozdělovníkem prémií. „Seděli jsme spolu a bavili se o jeho dalším působení ve službách českého fotbalu. Trénovat už v žádném případě nechce, neboť se cítí unavený, ale další spolupráci se nebrání,“ prozradil předseda svazu Pavel Mokrý v rozhovoru pro Sport.cz téma debaty, kterou s Brücknerem při sezení tváří v tvář měl.

„Sám přišel s nápadem, že by fungoval na Strahově jako poradce, konzultant nebo jakýsi asistent mezi reprezentačním áčkem a jedenadvacítkou,“ potvrdil Pavel Mokrý, že Brücknerova myšlenka se mu osobně moc líbí.

A rozvíjí ji dál. „Mám představu i o vytvoření jakési novodobé trenérské rady, v níž by zasedali významní trenéři, jejichž jméno a slovo má zvuk a váhu. Třeba Dušan Uhrin, Verner Lička, Karel Jarolím, Jozef Chovanec, Ladislav Škorpil a spol. Fungovala by jako poradní orgán svazu a zároveň jako oponent vůči reprezentačnímu trenérovi a Brückner by jí předsedal. V minulosti už jsme trenérskou radu měli a osvědčila se, takže proč se nevrátit k vyzkoušenému a prověřenému?“ plánuje první muž českého fotbalu další Brücknerovo uplatnění ve službách českého fotbalu.

„Potvrdil, že by to vzal, i když na ničem konkrétním jsme se zatím nedohodli. Až  bude zvolen nový reprezentační trenér, znovu se sejdeme,“ dodal Pavel Mokrý.

Reklama

Související témata: