Hlavní obsah

První muž českého fotbalu Pavel Mokrý: Asi jsem opravdu naivní

Strefují se do něho ze všech stran. Jeho strahovští soukmenovci, fotbalový národ ještě víc. Zejména v období hledání nového trenéra reprezentace se ocitl první muž českého fotbalu Pavel Mokrý v palbě přímo křížové. „S tím musím počítat, protože jsem si počínal naivně. Třeba u podvrženého mailu s podpisem Houlliera,“ uznává Pavel Mokrý v rozsáhlém rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Do inkriminovaného 17. července, kdy budete volit nového reprezentačního trenéra, schází necelý týden. Z tragikomické taškařice, v níž se volba proměnila, vám asi není moc dobře ani na těle, ani na duši...

Nejde o mou duši ani tělo, jde hlavně o celou anabázi, z níž se v médiích stala kauza, která fotbalu rozhodně neprospívá.

Ale to přece není chyba médií...

To netvrdím, ale média si ji vychutnávají.

Zvláště po úletu s podvrženým jménem francouzského kouče Houlliera.

Asi jsem naivní, ale nepředpokládal jsem, že by mohlo jít o podvrh.

On se vůbec fotbalový národ začal náramně bavit!

Mám na stole hromadu nabídek, mezi nimiž je třeba jistý pán z Brna, který se chlubí, že má dobré sportovní znalosti, praxi v oboru potravinářství a managementu, je manažerem a na reprezentaci by si troufal. Jen o licenci se nezmiňuje.

Nepřipomíná vám letošní situace obdobné panoptikum, které se před sedmi lety odehrávalo při volbě Karla Brücknera? Tehdy přece také odstupovali Petržela, Jarabinský i sám Brückner, který se už už upisoval Slovákům, aby si zase všechno rozmyslel, vrátil se a nechal se zvolit?

Jenže málokdo už si pamatuje, že situace v roce 2002 se od té dnešní zase až tak moc nelišila. Až na to, že maily nebyly v té době ještě tolik rozšířené.

To je sice pravda, ale hektika vládla podobná!

Opravdu to bylo obdobné, protože adepti odstupovali, lobbisté jezdili po republice, a na veřejnost vypouštěli populistické věci. Nakonec jsme ale Brücknera jednomyslně zvolili, i když jsme vůbec netušili, co od něho čekat. Jméno neměl, zahraniční zkušenosti maximálně ze Slovenska, znali jsme ho jen jako Chovancova asistenta a trenéra jedenadvacítky, se kterou postoupil do finále mistrovství Evropy. A nakonec z toho vzešlo šest úspěšných let Brücknerovy éry, kterou historie určitě ocení.

Přes všechna zmiňovaná negativa ale měla tehdejší volba některá plus. Kolem uchazečů se nedělaly žádné tajnosti, takže jména byla dopředu známá. A navíc - s adepty předem probírala jejich představy a vize pětičlenná komise, která pak navrhla svého favorita. Nešlo podobný model prostě okopírovat?

Naši nástupci ve fotbalových funkcích by ho okopírovat mohli, až jednou budou nového trenéra volit. My ale čekali, jak dopadne evropský šampionát.

A na co jste čekali?

Že uspějeme a trenér Brückner bude pokračovat.

Tomu jste opravdu věřili? Vždyť on sám přece veřejně prohlásil, že po EURO končí! A dokonce několikrát.

Na veřejnosti to sice prohlásil, ale sám v sobě pořád nosil myšlenku, že by pokračoval. Bavili jsem se s ním na toto téma několikrát a on nikdy kategoricky neřekl, že je stoprocentně rozhodnutý. Hlodalo mu to v hlavě, a proto jsme čekali.

Až jste byli rychlým a rázným koncem zaskočeni...

To uznávám. Jenže po kvalifikaci a hlavně pak po výhře v Německu nám všem narostla křídla a byli jsme unissono naladěni na vítěznou strunu. Postup ze skupiny se zdál víc než reálný, jenže přišel kolaps v zápase s Tureckem, který by nemělo dopustit ani mužstvo v okresním přeboru.

Protože zkolaboval Čech? I vy sdílíte rétoriku reprezentačního exmanažera Vlastimila Košťála?

To vůbec ne, protože na Petra Čecha nelze vinu házet. Na to je fotbalový tým až příliš složitým soukolím.

Za všechny komplikace si ale můžete sami. Scénář jste přece měli nachystaný, takže nebylo nic jednoduššího, než instalovat Petra Radu coby Brücknerova nástupce a z Brücknera udělat sportovního ředitele svazu ještě před cestou na šampionát!

Nepopírám, nebyl to optimální postup. Při zmiňované variantě by opravdu všechno proběhlo jednodušeji, klidněji a bez emocí.  Vzalo by se to jako fakt, o němž by se sice diskutovalo, ale rozhodně ne tak a tolik, jako nyní. Byla by to ale opravdu nejlepší varianta?

Těžko soudit, ale už mohl být klid. Mimochodem - myslíte, že lze panující situaci ještě zklidnit?

Spekulovat se bude pořád, takže řešení je jediné - 17. července trenéra zvolit.

Vy tomu věříte?

Co věřím... Já vůbec nepřipouštím variantu, že bychom trenéra nezvolili.

Druhou část rozhovoru s předsedou fotbalového svazu přinese Sport.cz v pondělí

Reklama

Související témata: