Hlavní obsah

Hable touží přenést sny o úspěchu devatenáctky i na hřiště

JABLONEC NAD NISOU

V noci se mu v hlavě honí sny o tom, jak se spoluhráči oslavuje spousty branek a obrany soupeřů společně ničí povedenými akcemi. Ani ve spánku mladý fotbalový reprezentant Jan Hable nepřestává myslet na blížící se mistrovství Evropy hráčů do 19 let, tak moc mu na úspěchu českého týmu na domácí půdě záleží. Právě na záložníkovi Fiorentiny bude jako na jednom z tahounů a klíčových hráčů hodně záležet.

Článek

"Kdyby nám to šlo jako v těch mých snech, tak by to bylo hodně dobré," líčil v rozhovoru s ČTK s úsměvem Hable. "Párkrát se mi o mistrovství už opravdu zdálo, protože na ten turnaj myslím už hodně dlouho. Pro mě je to vrchol, stejně asi jako pro ostatní kluky. V koutku duše mám takové přání, abychom tady dokázali něco velkého," řekl Hable.

Ten byl už předloni u zisku stříbrných medailí na mistrovství Evropy sedmnáctek v Lucembursku, kde na sebe poprvé výrazně upozornil a později se dočkal i vysněného přestupu do Itálie. Vzpomínky na povedený turnaj jsou pro Hableho zároveň inspirací a motivací před Eurem, které čeští mladíci odstartují pondělním duelem s Anglií.

Hable: Pokaždé mám nejvyšší cíle

"Před dvěma lety bylo důležité, že jsme udělali skvělou partu, to je pokaždé základ. Nakonec se nám povedl skvělý úspěch, i když pomyšlení na to prohrané finále ještě teď bolí," připomněl Hable finálovou prohru s Ruskem po penaltovém rozstřelu.

"Ale ze vzpomínek se žít nedá, musíme se soustředit na to, co nás čeká," vzhlížel Hable k očekávanému turnaji. "A já mám pokaždé nejvyšší cíle, takže vyhrát chci i tady. Když se nám povede začátek a Anglii se nám třeba povede porazit, tak nám domácí prostředí může hodně pomoci," věřil odchovanec královéhradeckého fotbalu.

Hubený blonďák patří do osy mužstva, jako na středním záložníkovi na něm leží velká zodpovědnost, dlouho je stabilní oporou. Hable už rok sbírá zkušenosti v Itálii, i když zatím jen v rezervním týmu slavné Fiorentiny. A velké výkony se od něj čekají i teď v dresu reprezentace, která má velkou šanci probojovat se na mistrovství světa v příštím roce do Egypta. Z Eura tam postoupí šest týmů.

Ve skupině i proti protihráčům z Fiorentiny

"Odpovědnosti se rozhodně nezříkám, ale zase se ode mě nedá čekat, že prokličkuju půlku hřiště a budu střílet gól za gólem. Od toho máme v týmu jiné kluky, já si musím v první řadě hledět svých úkolů, na mě je ta černá práce. To je moje role," vysvětloval Hable.

Ve skupině se těší hlavně na poslední souboj proti Itálii, kde hrají i dva jeho spoluhráči z Fiorentiny a ostatní dobře zná ze vzájemných soubojů. "Docela jsem si Itálii přál. A pevně doufám, že to pak klukům budu moci dát trochu sežrat," řekl Hable.

Mistrovství bere také jako šanci ukázat se před zástupci Fiorentiny, kde se v létě zkusí probojovat do prvního mužstva. I když teď Hable netuší, jestli třeba neodejde na hostování. "První je pro mě úspěch našeho týmu. Ale když budeme hrát dobře, tak s tím porostou i individuální výkony. A když se mi povede Euro, tak mi to ve Fiorentině může jenom pomoci," věřil Hable.

Reklama

Související témata: