Hlavní obsah

Prachy máme, na účtech je skoro 100 miliónů, směje se Vacek

Zdeněk PavlisSport.cz

Nesmysl, že je český fotbal na mizině a chybí mu desítky miliónů. Strahovský správce pokladny se podobným zvěstem, které se v souvislosti s úvahami o angažování zahraničního trenéra k české reprezentaci šíří jako lavina, jenom směje. „Vždyť my máme na účtech sumu atakující devítimístnou hranici,“ reagoval jeden z nejmocnějších strahovských mužů Jaroslav Vacek na přímý dotaz Sport.cz, do jaké finanční mizérie se náš fotbal po nezdaru na evropském šampionátu dostal.

Článek

Převedeno do čísel srozumitelných normálním smrtelníkům - částka na účtech fotbalového svazu se momentálně šplhá ke 100 miliónům.

„A máme ji uloženu doma, protože jsme už upustili od praxe zavedené za bývalého předsedy Chvalovského, kdy třeba prachy za evropský šampionát v šestadevadesátém v Anglii putovaly rovnou do švýcarských bank. Mimochodem - ty už jsme dávno spotřebovali,“ prozrazuje místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek, jenž má v rukou klíče od pokladny.

Další milióny se nesypou

Sto miliónů na účtech, to je slušná suma, ale fotbalový ministr financí se přesto ošívá. „Jenže další milióny nepřibývají, i když jsme třikrát po sobě postoupili do závěrečných bojů mistrovství Evropy a světa, což už samo o sobě představuje pořádný balík peněz. S přibývajícími úspěchy a příjmy totiž aritmetickou řadou narůstaly výdaje, takže jsme si žádné masivní finanční rezervy nevytvořili,“ naznačuje Vacek, že si český fotbal počínal v uplynulých letech až příliš marnotratně.

Dvě minuty za pětadevadesát miliónů

Teď zkasíroval od UEFA za účinkování na evropském šampionátu 204 miliónů korun, z nichž mu po odečtení výdajů (68 miliónů), odměn pro hráče a realizační tým (55 miliónů) a částky určenou pro nadaci fotbalové mládeže (10 miliónů) zůstalo 68 milionů. Slušná suma, ale nikoli tak horentní, aby Vackovi vyrazila dech.

„Dvě proklaté minuty s Turky připravily svaz o padesát, hráče o třicet a české kluby o dalších patnáct miliónů. A to bez ohledu na to, jak bychom ve čtvrtfinále s Chorvatskem dopadli,“ má fotbalový ministr financí od inkriminované ženevské noci 15. června dvojku za proklaté číslo a Nihata za lupiče české fotbalové pokladny, neboť on z ní svými góly vlastně vykradl pětadevadesát miliónů.

Na nároďáku se dá ušetřit až čtvrtina

Peněz za EURO mohlo být víc, ale nejsou, takže fotbal se musí s realitou vypořádat. „Na onu částku atakující devítimístnou hranici by se ale nemělo v žádném případě sahat,“ varuje Vacek, aby se snad někomu nezachtělo železných svazových rezerv. „Raději udělejme radikální řez ve svazovém rozpočtu.  A také začněme šetřit na reprezentaci,“ má své řešení, i když mu je jasné, jak svízelně se bude prosazovat. U národního týmu obzvlášť.

„Podmínky pro reprezentaci byly vytvářené skutečně nadstandardní, i když pravdou je, že odpovídaly úspěchům. Teď by se ale dala na reprezentaci ušetřit až čtvrtina. Nejen na startovném a odměnách, ale hlavně na technickém zabezpečení nároďáku, na výdajích za hotelu a podobně,“ nastiňuje Vacek svou vizi pro dny příští i budoucnost.

Vacek: I horror má svá pozitiva

Představa, že by se česká reprezentace v nastávající kvalifikaci vyhořela a na světový šampionát plánovaný do Jihoafrické republiky nepostoupila, Vackem nejprve otřese.

„To už by byla situace českého fotbalu velice složitá a musela by nastat éra ekonomické normalizace. Jenže já pořád věřím v  morální sílu našich fotbalistů, kteří budou mít v nastávající kvalifikaci chuť nahradit to, o co jsme ve Švýcarsku přišli.“

Když ale domyslí nastíněný katastrofický scénář do důsledků, rázem se rozzáří. „Každý horror v sobě má jistá pozitiva, jen je umět najít! A já je mám - po nezdaru v kvalifikaci a absenci na mistrovství světa bychom se ve výkonnostních koších propadli dolů, takže bychom v další kvalifikaci o Evropu určitě narazili na daleko atraktivnější soupeře než dosud. Na skutečné fotbalové giganty. A ne na jednoho, ale třeba na dva či tři, což by znamenalo daleko větší ekonomický profit, zajímavější zisky z prodeje televizních práv a podobně. Milióny by se valily! A to už nemluvím o variantě, kdybychom přes protivníky podobného kalibru postoupili,“ zasní se Vacek, jak krásné časy by český fotbal zase zažíval.

Reklama

Související témata: