Hlavní obsah

Čech radí mladíkům: Ukažte se, je to vaše velká šance

PRAHA

Velkou příležitost, jak se dostat k vysněnému zahraničnímu angažmá, mají na domácím ME devatenáctiletých čeští fotbalisté, kteří se postupně utkají s Anglií, Řeckem a Itálii. O tom, že se může jednat o zlom v jejich kariéře, ví své také český reprezentační gólman Petr Čech, jenž právě po úspěšném zlatém ME jednadvacítek v roce 2002 přestoupil ze Sparty do francouzského Rennes. „Právě tyto turnaje opravdu nastartovaly mou kariéru,“ uvědomoval si na stránkách uefa.com Čech.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech na reklamní akci v Praze

Článek

Dovalilova devatenáctka má jedinečnou šanci na domácím šampionátu navázat na stříbro, které pod jeho vedením před dvěma lety získala sedmnáctka v Lucembursku. „Na utkáních je přítomno množství skautů a jiných pozorovatelů, kteří vědí, že jste pod velkým tlakem. Když v této situaci obstojíte, oni vědí, že je to dobré znamení. Po finále jednadvacetiletých, kdy jsme porazili Francii, jsem přestoupil do Stade Rennes, a tam má fotbalová kariéra opravdu začala. Na tomto příkladu je vidět, jak jsou tyto šampionáty důležité pro jednotlivce,“ líčí vlastní zkušenosti Čech.

„Mně zůstaly jen dobré vzpomínky. S osmnáctkou jsme prohráli v boji o bronz s Německem, ale přesto jsme postoupili na mistrovství světa dvacítek a opravdu jsme si to užili. Nejlepší vzpomínky mám ovšem na jednadvacítku, se kterou jsme vyhráli evropský titul, stále to považuji za jeden z mých největších úspěchů v kariéře. Je velice málo lidí, kteří si mohou říct, že získali titul. V kategorii jednadvacítek už navíc většina hráčů hraje v seniorské soutěži, k tomu tam jsou jen kvalitní týmy,“ dodal Čech s tím, že to pro něj byla velká čest zúčastnit se obou turnajů.

Pod drobnohledem hlavních skautů

Brankář Petr Čech, jenž má jak v národním týmu, tak na klubové úrovni v Chelsea takřka neotřesitelnou pozici jedničky, má na svém kontě nejeden dosažený úspěch jak individuální, tak týmový. V juniorských soutěžích dosáhl s týmem dvakrát na čtvrté místo, v roce 1999 s šestnáctkou, o rok později s osmnáctkou. Jeho největší úspěch, než nakročil do seniorské reprezentace, je bezesporu zlatá medaile z ME do 21 let ve Švýcarsku, kde vedle Grygery, Voříška a Baroše slavil zlato.

„Je vždy důležité zúčastnit se takových turnajů, protože se jedná o velké události,“ poznamenal bronzový gólman z Eura 2004. „Hráče uvidí největší kluby, budou pod drobnohledem hlavních skautů, a když se jim na hřišti zadaří, mohou nastartovat svou velkou kariéru. Navíc je potřeba, aby hráči nabrali zkušenosti na mezinárodní úrovni. Když se dostanete do národního týmu své země, potom si uvědomíte, jak je tohle všechno důležité. Já osobně jsem odehrál spousty utkání v mládežnických výběrech na mezinárodní úrovni, když jsem potom přišel do seniorského výběru, ohromně mi mé nabyté zkušenosti pomohly", zakončil Čech.

Reklama