Hlavní obsah

Strůjci vítězství proti Anglii: Využili jsme slabiny gólmana

PRAHA

I když si česká fotbalová devatenáctka poradila v úvodním duelu domácího ME v Jablonci s Anglií 2:0, byla z domácích hráčů cítit pokora a odhodlání uspět i proti zbylým mužstvům na turnaji. Trenérovi Jakubovi Dovalilovi však udělaly vrásky na čele dvě vyloučení, které nepamatuje, co mladou reprezentaci vede. „Každá červená karta je zbytečná. U Heidenreicha to bylo po druhé žluté, u Brunclíka se jedná o hrubou nedisciplinovanost,“ nebral si servítky po vyhraném zápase.

Článek

První půle utkání přinesla opatrný fotbal s mírně větší aktivitou na české straně. O jeden z mála světlých momentů první pětačtyřicetiminutovky se postaral útočník Slavie Tomáš Necid, jenž svou hlavičkou nechal vyniknout anglického gólmana Davida Buttona. Ten se v první části jinak prezentoval nejistým působením, když se mu míč ve snaze o zklidnění hry dvakrát zapletl pod kopačkou.

Svůj špatný den korunoval gólman Tottenhamu Hotspur nesprávnou komunikací se svým stoperem, čehož devět minut po změně stran dokázal využít Necid ke skórování první branky utkání. Hned v 58. minutě dobře pozičně postavený slávista zvýšil na konečných 2:0. „Utkání jsme zvládli. Myslím si, že se u soupeře trochu promítl fakt, že jim chyběl kapitán, který jinak hraje na postu stopera. O slabinách gólmana jsme věděli a jsme rádi, že se nám podařilo po důsledném presinku skórovat,“ odkrýval novinářům Dovalil předzápasové taktické pokyny.

Slávisticko-sparťanká spolupráce, Necid - Zeman

„Byl to běhavý a těžký zápas. Angličané potvrdili kvalitu,“ uznal sílu soupeře po utkání sparťan Martin Zeman, jenž v pondělním zápase operoval na levé straně hřiště. „Bylo dobré, že se s Necidem známe, na trávníku jsme si vyhověli,“ prozradil slávisticko-sparťanskou spolupráci v ofenzivní činnosti Zeman, jenž Necidovi na obě branky přihrával.

Mimo střelce dvou branek Necida o sobě dali vědět také obránci Brunclík s Heidenreichem. Oba byli za fauly potrestáni žlutou kartou již v prvním poločase, v tom druhém poté Heidenreich fauloval podruhé a byl v 73. minutě vyloučen. O devět minut později potom zbytečně Brunclík po odpískání zakopl míč a byl také vyloučen. „Do dalšího utkání máme variantu s Lecjaksem na levého beka a Štěpánka na pozici stopera,“ věděl již chvíli po konci zápasu domácí kouč, jak nahradí pozice distancovaných hráčů.

Příjemným překvapením úvodního duelu šampionátu byli na stadiónu U Nisy diváci, kterých domácí tým přišlo povzbudit přes šest tisíc. „Určitě nás diváci překvapili v příjemném světle. Museli ocenit, že naši hráči utkání odjezdili,“ byl vděčný za kvalitní atmosféru Dovalil. „ Šest tisíc fanoušků je skvělý počet. Je pravda, že já jsem na to celkem zvyklý,“ doplnil trenéra záložník Jan Morávek, kterého v minulé sezóně v obdobném počtu sledovali diváci V Dolíčku za Bohemians 1905.

Reklama

Související témata: