Hlavní obsah

Kouč Dovalil brzký odchod fotbalových talentů neschvaluje

JABLONEC NAD NISOU/PRAHA

Žádný z evropských fotbalových velkoklubů si nenechá ujít možnost vidět ty nejtalentovanější hráče, kteří právě v těchto dnech bojují v Česku na ME devatenáctek. Pro mnohé mladíky to je obrovská šance, jak se dostat do zahraničí. Brzký odchod talentů má ovšem i své odpůrce. Jedním z nich je například kouč domácího výběru Česka Jakub Dovalil. „Hlavní věcí je, aby měl hráč zajištěný sportovní růst,“ řekl Sport.cz Dovalil poté, co jeho výběr v pondělí zdolal Anglii.

Článek

„Pro mě osobně je lepší, když hráč zůstane od svých osmnácti do jednadvaceti let v české lize, nasbírá 100-120 startů a pak může jít. Zatím se nestalo, že by se hráč ve dvaceti letech dokázal prosadit někde v evropském top klubu,“ odkrýval Dovalil svůj pohled na věc. V současném kádru má hlavní kouč dva legionáře. Jedním je stoper Štěpánek z týmu Hamburger SV, druhým Jan Hable z Fiorentiny. Jeho spoluhráče Ondřeje Mazucha tým neuvolnil, jelikož s ním počítá do A mužstva.

„Pokud budou hráči pravidelně hrát a získávat zkušenosti v novém týmu, tak je to pro ně přínosné. Mám-li srovnat Fiorentinu a Hradec, kde Hable před svým odchodem působil, tak je jasné, že v italském týmu je konkurence obrovská,“ tvrdí Dovalil s tím, že by pro hradeckého odchovance mohlo být příhodnější, kdyby působil spíše v klubu, kde by pravidelně hrál. „V utkání jsme mohli vidět, že do druhé půle střídal Hableho o rok mladší brněnský Mareček, a hra se trošičku zlepšila,“ naznačoval Dovalil, že díky podzimu, během něhož nastupoval Mareček za Brno v první lize, výkon středního záložníka rapidně vzrostl.

Mládežnický turnaj nezajistí úspěch v Bayernu či Tottenhamu

Díky výhře proti Anglii mají čeští mladíci šanci, že se dostanou ze základní skupiny, a tím na sebe strhnout ještě větší pozornost. Letní přestupní období je teprve na svém začátku, a tak se dá očekávat, že po skončení šampionátu nastane kolem Dovalilových mladíků ještě pořádný humbuk. „Určitě to může jejich šance na zajímavý přestup pozvednout, já bych jim to přál. Je to nakonec jejich osobní rozhodnutí. Musí jim poradit rodiče, trenéři i manažer, aby ten hráč měl zajištěný sportovní růst. Pro mě sportovní růst znamená, že hráč musí hrát v áčku v seniorském fotbale a musí hrát nejvyšší soutěž v dané zemi,“ dodal jasně trenér.

„Určitě hráčům nestačí, aby se ukázali jen tady na evropském šampionátu devatenáctek. Samozřejmě jsou sledováni velkým množstvím skautů a klubů. Tady se jedná o nejvyšší mládežnický turnaj, pokud někdo uspěje v mládežnickém fotbale, tak není zaručeno, že bude branky dávat také v Bayernu Mnichov, Tottenhamu, nebo v jiném mužstvu,“ ví své Dovalil.

Český výběr hráčů do 19 let měl narozdíl od všech ostatních účastníků na šampionátu jako hostitelská země zajištěnu automatickou účast na turnaji a nemusel se tak prokousávat těžkým kvalifikačním sítem. O to větší štěstí Dovalilovi svěřenci mají, když se na ně sjíždějí dívat zástupci velkoklubů z celé Evropy.

Reklama