Hlavní obsah

Petr Rada: K výslechu půjdu, svou vizi na Strahově přednesu

Zdeněk PavlisSport.cz

Žádný sáhodlouhý elaborát nesepisuje, ale před fotbalovou generalitu ve čtvrtek dopoledne klidně předstoupí. „Celá volba nového reprezentačního trenéra je sice od samého začátku podivná, ale proč bych k výslechu nešel a svou vizi nepřednesl?“ reagoval jeden ze dvou uchazečů na místo reprezentačního kouče Petr Rada na dotaz Sport.cz, jak už je daleko s projevem, který má na Strahově přednést.

Článek

O nějaké kandidátské řeči, natož pak výslechu kandidátů na funkci reprezentačního trenéra nikdo nikdy nemluvil. Kdy jste se dozvěděl, že máte na Strahov dorazit a k fotbalové generalitě promluvit?

Teprve v pondělí, když jsem se na pražském Strahově zastavil pro lístky na zápas naší reprezentační devatenáctky proti mladým Angličanům. A v úterý mně volali, že mám ve čtvrtek přijet na půl jedenáctou a nachystat si vizi, jak si práci u reprezentace představuji.

Trochu pozdě, nezdá se vám?

Samozřejmě že se mně to pozdě zdá, ale je to požadavek výkonného výboru, který akceptuji.

Řekli vám, kdo s ním přišel?

Nevím, kdo dal podnět, možná šlo o doporučení trenérské komise.

Nepřipadá vám to celé jako jedno velké divadlo? Nejdříve ani zmínka o tom, že by chtěl výkonný výbor vás, Chovance a eventuálně Němce Töppmöllera vůbec vidět, natož pak slyšet, teď máte deklamovat své představy!

Je to divné od samého počátku, protože to nebyl a není fairový boj. Jestliže si Radu u reprezentace nepřáli, měli mně to říci hned.

Takže žádný nástupnický elaborát nechystáte?

Nesepisoval jsem žádný půlhodinový projev, ale koncept o pár bodech připravený mám.

Jaký je jeho hlavní motiv?

Že nároďák není o penězích, odměnách, prémiích za odehrané a vyhrané zápasy, ekonomických číslech, ale o cti reprezentovat zemi, odkud hráči vyšli. To by mělo všechny kolem národního týmu spojovat, aby táhli za jeden provaz.

Myslíte, že s takovouto vizí uspějete?

Buď šance jsou a já se u reprezentace objevím, nebo si mě vyslechnou a já půjdu. A co se elaborátu týče - práce u reprezentace není o slovech, ale o výsledcích.

Jak vůbec necelých čtyřiadvacet hodin před volbou hodnotíte své šance?

Nehodnotím, zda jsou 10:90, 30:70 nebo 50:50. To mě nechává naprosto klidným!

Možná i proto, že jste nakonec zůstali jen dva - vy a Chovanec. Věřil jste vůbec, že by kandidatura německého trenéra Töppmöllera mohla být brána vážně?

Spíše šlo o zbožné přání, protože v našich fotbalových poměrech je ekonomika rozhodující. A to už nemluvím o jazykové bariéře.

Jenže v kuloárech se spekulovalo o Košťálově konstrukci, podle níž by vyřešil dva problémy naráz - cizinec Töppmöller jako hlavní trenér, vy jako jeho asistent a dolmetscher...

Já jako tlumočník? To nevím, zda by fungovalo. Nemluvě o tom, že Töppmöller chtěl své asistenty a měl svou vizi.

Neurážely vás podobná spekulace?

Já si jim jen smál, protože od samého začátku jsem cítil, jak jsou média proti mně zaměřena. I proto mluvím o nerovném boji.

A co představa o zahraničním trenérovi u české reprezentace? Ta vás také neurážela?

Nejde o mě, ale o všechny české fotbalové trenéry. Jsem přesvědčen, že jich máme dost a že jsou natolik kvalitní, aby mohli naši reprezentaci vést. Chtělo to ale sejít se, sednout si, mluvit na toto téma.

Třeba i využít zkušeností Karla Brücknera, jak o tom uvažoval předseda svazu Pavel Mokrý...

To určitě, protože jako trenér má velké charisma, jméno a jeho názory mají váhu, takže by byla škoda se ho zbavovat.

Reklama