Hlavní obsah

Fotbalovou reprezentaci povede překvapivě Rada!

Zdeněk PavlisSport.cz

Novým trenérem fotbalové reprezentace je Petr Rada, který dosud dělal asistenta Karlu Brücknerovi! Devětačtyřicetiletého kouče Teplic překvapivě vybrali zástupci výkonného výboru ČMFS na čtvrtečním zasedání. Podle informací Sport.cz pro Radu zvedlo ruku 9 z 13 členů výkonného výboru. "Po jmenování jsem byl v šoku. Před volbou jsem nijak neloboval, s nikým jsem nemluvil," řekl nový reprezentační kouč krátce po svém jmenování.

Článek

Na Strahově proběhla tajná volba, navrhl ji šéf Teplic František Hrdlička. Pro trenéra jeho týmu nakonec zvedlo ruku devět členů výkonného výboru, dva hlasovali pro druhého kandidáta Jozefa Chovance a dva se zdrželi hlasování.

Poražený kandidát Chovanec opustil Strahov ve 13:05. "Nejsem zklamaný, je to rozhodnutí výkonného výboru, které respektuji. Považoval jsem za čest, že jsem se dostal mezi poslední dva uchazeče. Výkonnému výboru jsem nastínil svou vizi, v níž jsem mluvil o tom, že vzhledem k srpnovému zápasu v Anglii a zářijové kvalifikaci už mnoho času nezbývá," odkryl svou řeč před strahovskou generalitou Chovanec.

"Svému přemožiteli Radovi jsem samozřejmě pogratuloval, teď se vracím ke své práci generálního manažera pražské Sparty," dodal Chovanec.

Rada: Počítám i s Kollerem a Jankulovskim

Nový reprezentační trenér opouštěl Strahov o deset minut později s úsměvem na tváři a samozřejmě nesmírně překvapený. "Když předseda fotbalového svazu Pavel Mokrý oznámil, že jsem se stal novým trenérem reprezentace, byl jsem pochopitelně v šoku. Před volbou jsem nijak neloboval, s nikým jsem nemluvil, o to víc jsem byl zaskočen. Je to pro mě vrchol trenérské kariéry," řekl těsně po zvolení Rada.

"Do týdne bych chtěl sestavit realizační tým a začít jednat s některými hráči. Už před volbou jsem s řadou z nich mluvil a oni sami mě vyzývali, abych do toho šel. Proto počítám, že se do reprezentace vrátí Koller, Jankulovski a spol., kteří ohlásili konec reprezentační kariéry. Nevidím důvod, proč by měli končit," šokoval novináře nyní již bývalý kouč Teplic.

S národním celkem se po mistrovství Evropy rozloučil po 7,5 letech Karel Brückner, po měsíčním bezvládí má národní celek nového kouče. Premiéra v nové funkci čeká Petra Radu 20. srpna, kdy se český výběr představí v atraktivním přátelském utkání va londýnském stadiónu Wembley v Anglii.

Co předcházelo volbě reprezentačního trenéra?
10:35 - Za zavřenými strahovskými dveřmi, bez přítomnosti televizních kamer a novinářů, se chystá začátek jednání, na němž by se mělo rozhodnout o novém trenérovi české fotbalové reprezentace. Po kontrole usnesení z minulého rokování přednese exmanažer reprezentace a místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál návrh dvou kandidátů - Jozefa Chovance a Petra Rady.
10:28 - Jako vůbec poslední se dostavil olomoucký Jiří Kubíček. „S žádným novým návrhem na trenéra nepřicházím. Jsem pro veřejnou volbu a tvrdím, že nového kouče zvolíme,“ prohlásil.
10:25 - Na Strahově se objevil i druhý z kandidátů na funkci reprezentačního trenéra Jozef Chovanec, který se v noci vrátil ze soustředění Sparty v Rakousku. „Šel jsem spát v půl páté ráno a teď jsem připraven na všechny otázky výkonného výboru,“ řekl, než vstoupil do strahovského ústředí.
10:23 - Přijíždějí poslední členové výkonného výboru. Shodují se na tom, že volba trenéra by měla být veřejná a že o novém trenérovi by se mělo rozhodnout. Jen zástupce za Moravu Dalibor Kučera překvapil slovy, že volba by měla být připravena daleko důkladněji, než je a že se bude snažit o její odložení alespoň o dva týdny.
10:20 - Na jednání se dostavil i předseda legislativní rady ČMFS Jan Obst, který se zasedání výkonného výboru rovněž zúčastní, aniž by měl samozřejmě právo hlasovat. „Volba nového trenéra bude veřejná, ale pokud si členové výkonného výboru odhlasují volbu tajnou, nic tomu nebrání,“ glosoval Obst nachystanou proceduru.
10:05 - Dorazil první z kandidátů na funkci reprezentačního trenéra Petr Rada. Rozesmátý, s nachystanou vizí a představou, jak by chtěl s národním mužstvem pracovat. „Reprezentace není o penězích, ale o cti reprezentovat zemi, odkud jsme vyšli,“ prozradil své motto. Po něm přijel strahovský „ministr financí“ Jaroslav Vacek. „V pohodě, trenéra zvolíme,“ tvrdil, když vystupoval ze svého černého mercedesu.
10:00 - Na pražský Strahov se pomalu sjíždějí členové výkonného výboru, kteří mají rozhodnout o novém trenérovi české fotbalové reprezentace. Jako vůbec první dorazil předseda ČMFS Pavel Mokrý. „Držte nám palce, ať trenéra zvolíme,“ halasil při příchodu.

Reklama