Hlavní obsah

I sám Rada byl v šoku, že se stal novým reprezentačním trenérem

PRAHA

Šok je slabé slovo! Horký uchazeč a největší favorit na funkci trenéra české fotbalové reprezentace Jozef Chovanec byl při čtvrteční volbě poražen na hlavu. „I pro mě bylo šokem, když předseda svazu Pavel Mokrý oznamoval výsledky tajné volby a řekl, že se novým trenérem národního týmu stávám já,“ přiznal pro Sport.cz nový reprezentační kouč Petr Rada. V tajném hlasování, k němuž nakonec došlo, totiž dostal devět hlasů, zatímco Chovanec pouze dva.

Článek

Kurz Jozefa Chovance letěl před čtvrteční volbou prudce vzhůru a o jeho vítězství nikdo nepochyboval. Jenže při jednání fotbalové generality bylo všechno jinak. Dosavadní Brücknerův asistent u národního týmu Petr Rada totiž vyhrál nad generálním manažerem Sparty Chovancem rozdílem dvou tříd.

Je to vrchol, zářil nový kouč

„Život běží dál, jde o rozhodnutí výkonného výboru, které akceptuji,“ zachoval kamennou tvář Jozef Chovanec, když pogratuloval svému přemožiteli Petru Radovi a opouštěl Strahov.

VOLBA NOVÉHO TRENÉRA REPREZENTACE NA SPORT.CZ
VOLBAFotbalovou reprezentaci povede překvapivě Rada!
PŘEKVAPENÍI sám Rada byl v šoku
HLASOVÁNÍPro Radu liga, pro Chovance Čechy
ČECHVěřím, že naváže na kvalitní výsledky pod Brücknerem
RADAManželka mě hned usadila
O BRÜCKNEROVIBylo by hříchem ho nevyužít
CHOVANECNejsem zklamaný

„Je to vrchol mé trenérské kariéry,“ samozřejmě zářil nový reprezentační trenér Rada, jehož akcie se ještě ve čtvrtek ráno pohybovaly na bodu mrazu. „Já je nesledoval. Trénoval jsem v Teplicích a chystal svou vizi, kterou jsem na výkonném výboru přednesl. Natož abych si někde zajišťoval podporu nebo snad loboval,“ tvrdil Petr Rada.

Tajná schůzka zřejmě rozhodla

Možná skutečně ani netušil, že o jeho osudu se rozhodovalo už v předvečer volby na utajené středeční pražské schůzce zástupců ligových klubů, strahovského ministra financí Jaroslava Vacka a předsedy svazu Pavla Mokrého. Jen exreprezentačního manažera a dalšího z místopředsedů svazu Vlastimila Košťála na ni nepozvali!

„Nešlo o žádné tajné bratrstvo, takhle se scházíme před každým výkonným výborem,“ oponoval Vacek.

Pro Košťála to byla asi rána, kterou neustál. Kritiku výběru reprezentačního trenéra, jíž byl podroben, rovněž ne. Proto Strahov kvapem opustil. „Tvrdil, že nemá čas, neboť odjíždí na dovolenou. I Jirka Kubíček ale zmizel předčasně. Třeba jeli na dovolenou společně,“ smál se strážce strahovské pokladny Vacek.

Rozdíl byl i ve vizích obou kandidátů

Podle mínění řady členů fotbalové generality, předsedu Mokrého nevyjímaje, o novém trenérovi rozhodly i Chovancem a Radou přednášené vize o práci s reprezentací.

„To byl klíčový moment,“ prozradil Jaroslav Starka, co výsledky volby ovlivnilo a na třináct členů výkonného výboru  nejvíce zapůsobilo. „Mezi Radou a Chovancem byl diametrální rozdíl,“ dodal. „Podle mého šlo naopak o minoritní vliv,“ oponoval místopředseda svazu Jaroslav Vacek. „Já tvrdím, že naopak hodně podstatný. Už vstup obou uchazečů mnohé naznačil,“ stál si na svém Mokrý.

Poprvé se hlasovalo tajně

Klíčovým momentem ale mohlo být zrovna tak počáteční rozhodnutí, že volba bude probíhat tajně. Bylo to vůbec poprvé v historii, co se na návrh teplického bosse Františka Hrdličky výkonný výbor k tajné volbě uchýlil. „Rozhodlo už první kolo,“ potvrdil předseda svaz Pavel Mokrý.

Tajná volba dopadla jednoznačně. Devět členů dalo hlas Radovi, dva Chovancovi, dva se zdrželi hlasování.

Podle informací Sport.cz potvrzených hned z několika hodnověrných zdrojů pro Jozefa Chovance hlasovali členové výkonného výboru zastupující český fotbal Rostislav Votík a Vladimír Blažej.

Pro Petra Radu se naopak vyslovili Pavel Mokrý, Jaroslav Vacek, Jaroslav Starka, František Hrdlička,  Milan Haškovec, Václav Chvála, Radek Bělák, Miroslav Vrzáček a nakonec i Vlastimil Košťál

Hlasování se zdrželi Moraváci Jiří Kubíček a Dalibor Kučera.

Trenér zodpovědný i za morálku

„Nový trenér ponese plnou odpovědnost i za morálně - volní oblast kolem národního mužstva, s níž byly v uplynulém období problémy,“ prozradil jeden z místopředsedů svazu Jaroslav Vacek. „A do konce příštího týdne má za úkol předložit svou představu o složení realizačního týmu,“ dodával Mokrý. „Tu už v hlavě mám, ale nahlas o ní zatím mluvit nebudu,“ nechal se slyšet Petr Rada, jenž s vedením svazu podepíše smlouvu na dva roky.

Motivací pro kouče budou prémie za postup

Jeho plat zůstává samozřejmě v tajnosti. „Pohybuje se v českých tržních relacích,“ mlhavě naznačoval Jaroslav Vacek, ale pak dodal, že na prémie je pochopitelně pamatováno.

„Radův finanční benefit se bude odvíjet od výsledků reprezentace a úspěchu v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Pro nároďák nemůže být úspěchem nic jiného, než účast na šampionátu v Jižní Africe,“ jasně řekl, jaký cíl byl před Radu postaven.

Reklama