Hlavní obsah

Manželka mě hned usadila, přiznal nový kouč nároďáku Rada

Netajil, že byl rozhodnutím výkonného výboru, jenž ho posadil do křesla trenéra české fotbalové reprezentace, sám překvapen. Jednoznačným výsledkem hlasování zrovna tak. „Chvíli jsem tomu nevěřil,“ přiznal nový kouč českého národního týmu Petr Rada a hned ze Strahova telefonoval manželce, že vyhrál a trenérem nároďáku se stal. „Usadila mě, abych mluvil stručně,“ přiznal vzápětí.

Článek

Verdikt fotbalové generality, která vás zvolila novým trenérem reprezentace, šokoval veřejnost i vás samotného. Dostal jste to pocítit i od fanoušků? Zahltil se vám mobil, přišlo hodně esmesek či mailů?

Spousta jich opravdu byla. Od známých, fanoušků i od hráčů. Povzbuzovali mě před volbou, gratulovali po ní.

To je ale překvapení! To jste s nimi byl v tak těsném kontaktu? To jste si zajišťoval už předem jejich podporu?

Jen jsem chtěl znát jejich názor. Ale samozřejmě až poté, co trenér Brückner oznámil, že u reprezentace končí a mé jméno se začalo v souvislosti s národním týmem skloňovat. Za jeho zády bych něco takového nedělal.

A co na vaši kandidaturu hráči?

Sami mě vyzývali, abych do boje o trenérské křeslo šel. Jejich podpora pro mě byla ohromně důležitá.

Příslib, že vám pomohou a třeba si i konec reprezentační kariéry rozmyslí, určitě také…

Pochopitelně, i o ten mně šlo. A teď už mohu prozradit, že jsem ho dostal a že mně hráči pomoc slíbili, když ji budu potřebovat.

I třeba takový Koller, který po EURO už ohlásil definitivní konec kariéry v národním mužstvu?

I Koller. Seděl jsem s ním a slíbil, že když budu chtít a potřebovat, přijede a pomůže. A já samozřejmě chci, aby pomohl, protože jeho konec v národním týmu by byl předčasný. Což se týká jeho, stejně jako dalších hráčů, kteří o loučení s reprezentací uvažovali, nebo i ohlašovali. Teď je chci objet a znovu s nimi mluvit.

Takže třeba i s Barošem počítáte v reprezentaci dál?

Samozřejmě, protože je to pořád kvalitní fotbalista, který třeba i na evropském šampionátu v utkání proti Portugalcům dokazoval, že má v národním týmu své místo. A on se o ně chce poprat, protože chuť reprezentovat mu rozhodně neschází. I s ním jsem ostatně mluvil.

Zdá se, že v rychle se blížící kvalifikaci vsadíte na osvědčený kádr…

Právě proto, že se rychle blíží jak přípravný zápas 20. srpna v Anglii, tak i zářijový začátek kvalifikace o postup na mistrovství světa, není na přílišné experimentování čas.

Znamená to, že kostru národního týmu bourat nebudete a vše vlastně zůstane při starém?

Pro mě není rozdílu mezi starým či mladým hráčem, zkušeným nebo v národním týmu začínajícím. Vždy jsem se snažil, aby hráli ti, co mají nejlepší formu, což bude platit v reprezentaci dvojnásob.

Hned po zvolení před vás fotbalová generalita postavila jednoznačný cíl – postup na mistrovství světa 2010. Nezalekl jste, aby vám taková meta hned na začátku reprezentačního účinkování nesrazila vaz?

Kdybych se bál, o nároďák bych se vůbec neucházel a do kandidatury bych nešel. Vůbec si nepřipouštím, že bychom se na mistrovství světa nedostali a jsem přesvědčen, že pro naplnění tohoto cíle uděláme všichni všechno. Musí být naší nejvyšší prioritou.

I o tom budete s hráči mluvit?

Samozřejmě, i když oni to cítí podobně.

A pokud by se přece jen nepovedlo do Jižní Afriky postoupit?

Pak ponesu svůj díl viny, jako ho nese každý.

Reklama

Související témata: