Hlavní obsah

Slavný trenér Terry Venables měl převzít českou reprezentaci

PRAHA

Anglický trenér Terry Venables, jenž přivedl v šestadevadesátém fotbalovou reprezentaci Albionu až do semifinále mistrovství Evropy, s londýnskou Chelsea vyhrál Ligový pohár a s Barcelonou titul i španělský pohár, se měl stát trenérem českého národního mužstva. „Ano, to je ta trenérská bomba, o níž jeden z nejmocnějších mužů českého fotbalu Vacek v náznacích mluvil,“ potvrdily Sport.cz nezávisle na sobě hodnověrné zdroje jak z řad reprezentace, tak i nejužšího strahovského vedení.

Článek

Opravdu to nezavání fantasmagorií, pětašedesátiletý Terry Venables byl nejen ochoten, ale i připraven českou fotbalovou reprezentaci převzít. „Proto ty cesty do Londýna,“ došlo posléze i některým činovníkům na Strahově.

O peníze mu nešlo

Finanční otázka nehrála v jeho případě roli. „Je natolik finančně zajištěný, že o peníze v jeho případě rozhodně nejde,“ naznačoval strážce strahovské pokladny Jaroslav Vacek, když mluvil o trenérské bombě nachystané pro českou reprezentaci. „Jméno však neprozradím, ani kdybyste mě uvrhli na rok do hladomorny,“ žertoval tehdy v rozhovoru pro Sport.cz. Ani po čtvrteční volbě, která vynesla do křesla reprezentačního trenéra Patra Radu, nebyl Vacek sdílnější.

Wembley představovalo výzvu

„Celá filosofie této transakce byla založena na tom, že česká reprezentace bude hrát první utkání pod vedením nového trenéra proti Anglii v londýnském Wembley a druhé pak v Severním Irsku. Právě na to Venables slyšel. Šlo mu o trenérskou prestiž a touhu se doma na ostrovech po národním týmu Anglie a Austrálie ukázat s třetím reprezentačním celkem, který si ho vyvolil,“ vysvětluje dobře informovaný zdroj zasedající mezi strahovskou generalitou. „Hlavně proto byl ochoten přistoupit na hodně průměrné finanční podmínky kontraktu, jež by vylepšil až bonus za postup na mistrovství světa 2010.

Argumentace má logiku, neboť Venables je na britských ostrovech proslulý kritikou, s níž se pouštěl do svých předchůdců u anglické reprezentace. Do Grahama Taylora především! A hlavně – s českou reprezentací by mu šlo právě ve Wembley a poté v Severním Irsku o sladkou satisfakci. Vždyť po nezdaru anglické reprezentace v bojích o EURO 2008 a ostudné porážce s Chorvatskem ve Wembley musel jako asistent u národního mužstva v listopadu loňského roku rezignovat společně s hlavním trenérem McClarenem.

Angličtí legionáři o něm věděli

„Možnost vést český reprezentační tým složený z hráčů působících v předních evropských klubech ho právě proto hodně lákala, zápasy ve Wembley a v Severním Irsku ještě víc,“ potvrdil Sport.cz zdroj z blízkého okolí českého národního mužstva.

Mimochodem – o záměru angažovat Terryho Venablese věděli i dva klíčoví čeští reprezentanti působící za La Manchem – Petr Čech a Tomáš Rosický.

Spor německé a české frakce

V nejužším vedení českého fotbalu se tak strhla bitva o zahraničního trenéra mezi německy mluvící a německou cestu vyznávající skupinou reprezentovanou Vlastimilem Košťálem a frakcí šveholící angličtinou a ctící ostrovní hodnoty. Je samozřejmé, že se přitom brala v potaz i Venablesova neústupnost a mnohé jeho konflikty s majiteli klubů. To když se třeba během působení v Tottenhamu dostal do ostrého sporu s majitelem „kohoutů“ Sugarem, jenž zbohatl na počítačích a chtěl Venablesovi diktovat, na přetřes přišly i některé jeho obchodní transakce, stejně jako osmiletý distanc v minulosti.

K dohodě mezi oběma frakcemi ve vedení českého fotbalu nakonec nedošlo, neboť reprezentační exmanažer Vlastimil Košťál údajně Venablesovi nakloněn nebyl.

„Lze jen spekulovat o tom, komu by Venablesovo angažmá u české reprezentace vyhovovalo a komu nikoli,“ naznačil pro Sport.cz dobře informovaný zdroj, proč se jméno slavného hráče a ještě slavnějšího trenéra, jenž byl loni uveden jako pětačtyřicátý muž do Anglické síně fotbalové slávy, na veřejnosti nikdy neobjevilo, i když on sám byl ochoten jednat.

Detektivka, jako by ji psal Venables

I to byl nakonec jeden z důvodů, proč se uskutečnila středeční schůzka předcházející volbě reprezentačního trenéra. Košťál, který podle mínění většiny při hledání trenéra selhal, na ni pozván nebyl a anglická frakce se ve finále přiklonila k české cestě, kterou prosazovali zástupci ligových klubů a z níž profitoval Petr Rada.

Ten neměl sebemenší tušení o hře, která se v zákulisí odvíjela, natož aby ve čtvrtek po desáté hodině tušil, že má místo o české reprezentace předem jisté. „Přijížděl jsem jako outsider. Můj teplický šéf František Hrdlička mě ještě musel telefonem popohánět a ptát se, kde jsem,“ svěřil se Petr Rada Sport.cz.

A pak že šlo při strahovské volbě o frašku – hotová detektivka to byla, za níž by se ani Terry Venables stydět nemusel. Mimochodem – on je nejen slavným trenérem, ale i spoluautorem čtyř románů a nesmírně populárního detektivního televizního seriálu Hazell.

Reklama

Související témata: