Hlavní obsah

Devatenáctka prohrála na ME s Itálií 3:4, přesto postupuje

MLADÁ BOLESLAV

Česká fotbalová reprezentace do 19 let sice v závěrečném utkání základní skupiny evropského šampionátu v Mladé Boleslavi s Itálií prohrála 3:4, přesto nemusí smutnit. Dovalilův výběr si i tak zajistil postup do semifinále, v němž se utkají s Němci. Českým mladíkům se v nedělním zápase díky gólům Necida a Morávka sice dvakrát podařilo vyrovnat, i přes početní nevýhodu nakonec slavila výhru a postup Itálie.

Článek

„Před losem jsme si všichni přáli, abychom postoupili do semifinále, kde máme zaručený zisk medaile. Znovu se ukázal rozdíl mezi mládežnickým fotbalem a mužským. Věřím, že starší hráči by výsledek utkání dovedli do vítězného konce nebo k remíze,“ prozradil kouč českých mladíků Jakub Dovalil. „Na naší straně jsme se dopustili hodně chyb,“ dodal.

Trenér Dovalil udělal oproti poslednímu utkání proti Řecku jen jednu změnu v základní sestavě, na pravé straně se namísto Wojnara postavil znovu Reinberk. Překvapivě nenastoupili obránci Heidenreich a Brunclík, kteří poslední duel vynechali vinou červených karet, v základní jedenáctce vítězného prvního duelu proti Anglii ovšem nechyběli. „Obranou řadu jsem v utkání s Italy měnit nechtěl, protože odehrála velmi dobrý výkon proti Řecku,“ vysvětlil český kouč.

Zápas v Mladé Boleslavi začali lépe domácí hráči. Chybu Bruscagina v defenzivě se pokoušel v 5. minutě potrestat Necid, zatáhl si míč do vápna a nebezpečně vystřelil. Čeští mladíci si vytvořili optickou převahu, 22. minuta ovšem přinesla šok. Po rychlé kombinaci se na levé straně hřiště uvolnila vycházející hvězda AC Milán Paloschi.

Ten přihrál po zemi Polimu, pro něhož doťuknutí míče za záda gólmana Vaclíka nebyl těžký oříšek. Italové se z vedení ovšem dlouho neradovali, vršovický Klokan Morávek našel na hranici vápna Necida, který si střelou k levé tyči italské branky upevnil třetím gólem na turnaji pozici krále střelců.

Morávek nejprve neuspěl

Po odehrané půlhodině se v gólové šanci objevil opět Morávek, poskakující míč před malým vápnem sice dobře poslal do protipohybu gólmana, ten ovšem proti letícímu míči dokázal natáhnout pravou ruku a míč za brankovou čáru nepustit. Česká devatenáctka po zbytek první půle kontrolovala hru a svou aktivitou v přechodové fázi dělala defenzívě soupeře velké starosti.

V 57. minutě donutil italskou lavičku radostí vyskočit střídající Bonaventura, jenž si dobře tělem podržel míč, ve vzdálenosti pětadvaceti metrů se otočil kolem bránících hráčů a skákavou střelou přesně k pravé tyči překvapil vítkovického gólmana Vaclíka. Scénář z první půle se naštěstí pro české fotbalisty opakoval. U pravé lajny zatáhl míč Reinberk, který poslal pozemní přihrávku na malé vápno. Tam italská obrana neuhlídala Morávka, který vyrovnal na 2:2.

V 72. minutě ovšem ve vápně fauloval stoper Štěpánek Paloschiho, jenž vzápětí penaltu proměnil a Itálie vedla znovu. V 75. minutě šel pod sprchy po druhé žluté kartě Mazzarini a českým mladíkům se tak nabídla čtvrthodinová početní výhoda. Využít ji ale nedokázali, naopak počtvrté inkasovali, takže se zdálo rozhodnuto.

Morávek vykřesal jiskřičku naděje 

Nakonec ale čeští mladíci jiskřičku naděje přece jen vykřesali, neboť Morávek v 87. minutě zatáhnul míč na malé vápno a střelou ke vzdálenější tyči snížil na konečných 3:4. Na vyrovnání však už bylo pozdě.

Přesto kouč českých mladíků už může přemýšlet nad tím, koho bude mít jeho celek za soupeře v semifinálovém boji. „Nevíme, jak se to v jejich kádru vyvinulo. Neznáme jak jsou na tom po stránce zranění s vyloučení,“ nechtěl po utkání trenér Dovalil prozradit, jestli by se v semifinále raději střetl s Maďarskem nebo s Německem. „O trochu lepší kvalita bude asi na straně německých fotbalistů,“ přiznal po chvíli český kouč s tím, že by snad cesta do finále mohla být snazší přes Maďary.

„Byl jsem připraven na to, že to bude složité utkání. Čekal jsem, jak se bude zápas vyvíjet a podle toho jsem měnil taktiku během utkání. Když se podíváte na výběry Řecka a Česka, úroveň technické vyspělosti hráčů je opravdu na vysoké úrovni. Podařilo se nám splnit dva cíle, nejprve že jsme postoupili do semifinále a k tomu jsme se úspěšně kvalifikovali na MS dvacítek,“ připomněl cíle svého výběru kouč Italů Francesco Rocca.

Itálie "19" - Česká republika "19" 4:3 (1:1)
Branky: 22. a 79. Poli, 56. Bonaventura, 72. Paloschi z pen. - 58. a 86. Morávek, 23. Necid. Rozhodčí: Collum (Skot.) - Bolinhas (Port.), Krmar (Chorv.). ŽK: Poli, Mazzarani - Morávek. ČK: 75. Mazzarani. Diváci: 5000 (vyprodáno).
Itálie: Fiorillo - Formiconi (89. Tagliani), Darmian, Bruscagin, Albertazzi - Poli, Mazzarani, Forestieri (46. Bonaventura), Raggio Garibaldi - Okaka Cuka, Paloschi (78. Marchetti). Trenér: Rocca.
ČR: Vaclík - Řezník, Polák, Štěpánek, Lecjaks - Reinberk (73. Wojnar), Mareček, Morávek, Zeman - Vošahlík (77. Kozák), Necid. Trenér: Dovalil.
Anglie - Řecko 3:0 (0:0)
Branky: 48. Mee, 68. Sears z pen., 85. Sturridge.
Konečná tabulka skupiny B:
1. Itálie31205:45
2. Česko31115:44
3. Anglie31113:24
4. Řecko30211:42

Reklama

Související témata: