Hlavní obsah

Trenér Rada už se vzpamatoval z šoku a rozloučil se s Teplicemi

TEPLICE

Naposledy v roli kouče Teplic se posadil před novináře, ale o Teplicích už se příliš nebavil. Nový trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada se v pondělí přijel na sever Čech především rozloučit s klubem, hráči a částí své trenérské kariéry.

Článek

Dosavadní asistent kouče Karla Brücknera byl bezprostředně po mistrovství Evropy považován za nejvážnějšího kandidáta na uvolněný post, ale v pondělí prohlásil, že dokonce přemýšlel, že by se kandidatury sám vzdal. "Do poslední chvíle jsem nebyl přesvědčený, ale řekl jsem si nakonec, že z toho neodejdu. Přesvědčili mě hráči," řekl Rada.

Vadily mu útočné a kritické články o jeho osobě, které se na počátku července objevovaly v některých médiích. "Šel jsem do toho boje jen jako jeden z kandidátů, jenže co všechno se o mně napsalo. Často to směřovalo jen k tomu, že bych z toho boje měl odejít," řekl Rada.

Věří, že jeho spory s některými deníky skončí. "Měl jsem už s určitými novináři sezení a nastavíme pravidla. Napsaly se toho stohy, ale kdyby v nich bylo alespoň deset procent pravdy, akceptoval bych to. Klidně ať si média píšou senzační zprávy, ale musejí být aspoň trochu pravdivé."

Mediálního tlaku se nebojí

Rada se prý neobává mnohem většího tlaku ze strany médií, který přijde s pozicí reprezentačního trenéra. "Ten tlak v Teplicích byl taky velký. Reprezentace je samozřejmě o něčem jiném, hlavně mediálně, ale já s tím nemám problémy. Zůstanu pořád stejný," řekl Rada.

Měsíční kolotoč kolem volby reprezentačního kouče ho jen prý zocelil. Postupem času se v anketách mezi funkcionáři dostal z pozice favorita do zcela opačné role. I když navenek stále mluvil o tom, že reprezentaci neřeší, hlasy z koučova okolí hovořily o jeho velkém zklamání z vývoje situace. "Jel jsem na výkonný výbor s tím, že mám tak jednoprocentní šanci," přiznal Rada.

Vědu ze svého zvolení ale nedělá. "Šel jsem tam stejně jako Chovanec na 20 minut, dali jsme své vize a představy. Jestli potom někdo začne spekulovat. Já jsem trenér, to ostatní mě nezajímá, nejsem funkcionář. Členy výkonného výboru jsem rozhodně někde v soukromí neobcházel a nepřesvědčoval, do těchto procesů se zatáhnout nenechám," řekl Rada.

Rada: Nabídka, kterou jsem dostal, se neodmítá

I když si před volbou nasazoval masku nepříliš vzrušeného pozorovatele, o to větší euforii prožíval po nečekaném rozhodnutí svazu. Byl prý dojatý a v šoku. "První den mi trvalo, než jsem si to pořádně uvědomil. Kdybych trénoval rok, asi to jen tak nestrávím, ale na vrcholové úrovni jsem bez přestávky nějakých šest sedm let, takže se zas tak moc nemění. Nabídku, kterou jsem dostal, by asi žádný trenér v této republice nedokázal odmítnout."

Ke zvolení mu prý možná pomohla i manželka. "Radila mi, ať mluvím stroze, že mi pak nikdo nerozumí. Třeba na tom něco bude," usmál se letos padesátiletý kouč.

V pondělí ale Rada s novináři stroze nemluvil a v uvolněné atmosféře sršel vtípky. "Teď je to takové uvolněné, vyhecované okamžiky teprve přijdou. Kdybych měl dva roky na přebudování týmu, asi by to bylo jiné, ale jsme pořád pod tlakem, není na nic čas," uvedl. Za měsíc ho čeká přátelské utkání s Anglií ve Wembley a v září vstup do kvalifikace mistrovství světa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články