Hlavní obsah

Českou devatenáctku čeká v semifinále EURO Německo

PRAHA

Čeští fotbaloví reprezentanti do devatenácti let změří ve středu večer v Mladé Boleslavi své síly v semifinále EURO se stejně starým výběrem Německa. Nečeká je však nic lehkého. Němci ještě na turnaji neztratili ani bod a navíc dokázali vstřelit nejvíce branek ze všech účastníků. Jednu jistotu ale svěřenci trenéra Jakuba Dovalila přesto mají - i když neuspějí, bronz na domácím šampionátu získají.

Článek

Němci na turnaji vstřelili už sedm branek a dostali pouhé dvě. Ve skupině si postupně poradili se Španělskem, Bulharskem a Maďarskem. S devíti body skupinu s přehledem vyhráli a nyní je čeká český výběr.

"Raději bychom chtěli Maďary, protože Němci hrají zatím opravdu skvěle," řekl autor dvou gólů do italské sítě Jan Morávek pro oficiální stránky ČMFS, jenže přání se mu nesplnilo. Po Maďarech toužil i trenér Jakub Dovalil. „O trochu lepší kvalita bude asi na straně německých fotbalistů,“ nechal se slyšet kouč po prohraném zápase s Itálií, po němž se přesto jeho svěřenci mohli radovat z postupu.

Dovalil může rozšířit sbírku úspěchů

Čtyřiatřicetiletý kouč může rozšířit výčet svých úspěchů, který je již nyní hodně  bohatý. S českým výběrem do 17 let skončil před dvěma lety na ME v Lucembursku druhý, ve stejném roce jako asistent Miroslava Soukupa u devatenáctky získal na ME v Polsku bronzové medaile a v loňském roce byl navíc u úspěchu dvacítky na MS v Kanadě.

Aby český tým došel až do finále, bude muset ve středečním večerním semifinále s Němci zapracovat na defenzivě. V zápase s Itálií totiž v obraně hořel a hned čtyřikrát inkasoval, takže odešel poražen. A to přesto, že v ofenzívě je naopak síla Dovalilova týmu. Ve třech zápasech  totiž vsítili čeští mladíci pět branek, o než se postarali Tomáš Necid se třemi trefami a Jan Morávek, který se mezi střelce zapsal dvakrát v duelu s Itálií.

Zápas bude sledovat mnoho skautů

Šampionát je velkou šancí pro mladé hráče ukázat se zahraničním agentům. Ve středu do hlediště mladoboleslavského stadiónu usedne mnoho skautů věhlasných klubů. V případě kvalitních výkonů může některé české reprezentanty potkat podobný osud, jako třeba Martina Fenina či Ondřeje Mazucha po úspěšném loňském vystoupení na mistrovství světa dvacítek loni v Kanadě. Záleží jen na nich, jak hlasitě si o zahraniční angažmá řeknou.

Utkání v Mladé Boleslavi má výkop ve středu ve 20:15. Jako hlavní ho bude řídit Francouz Olivier Thual. Přímý přenos bude vysílat Eurosport a ČT4 Sport.

Reklama