Hlavní obsah

Trenér fotbalové devatenáctky Dovalil: Pro postup uděláme vše

PRAHA

Fotbalovým mladíkům půjde ve středu večer v Mladé Boleslavi o všechno. Českou reprezentační devatenáctku totiž čeká na evropském šampionátu semifinálový duel proti Německu, jež je po dosavadních výkonech pasováno do role favorita. Trenér Jakub Dovalil si je toho moc dobře vědom, přesto své svěřence burcuje: „Udělejme vše proto, abychom zápas zvládli a do finále se dostali!“

Článek

Jak se vůbec chystáte na semifinálovou partii s Německem?

Bude to pro nás hodně těžké, neboť Německo je po dosavadních výkonech favoritem. Ale uděláme vše proto, abychom utkání zvládli.

Chystáte před duelem s Němci nějaké změny v sestavě?

K jistým korekturám oproti poslednímu duelu ve skupině proti mladé squadře určitě dojde. Hodně bude záležet i na zdravotním stavu hráčů, neboť problémy s kotníkem má Řezník a svalové potíže Zeman. Zatím to ale vypadá, že by měli být v pořádku.

Jak vůbec hodnotítě dosavadní výkony Němců? V čem jsou jejich největší přednosti?

Němci hrají vyspělý fotbal založený na rychlosti a přímočarosti, který se blíží pojetí jejich dospělého áčka. Mají ve svých řadách několik naturalizovaných cizinců, kteří hře dávají jistou nadstavbu. Jsou navíc výborně fyzicky připraveni, disciplina je pak pro ně samozřejmostí.

Už jste svým svěřencům radil, co by na soupeře mohlo platit?

Budeme muset zlepšit obrannou hru celého mužstva. Ze zápasu proti Itálii jsme si vzali ponaučení a věřím, že na defenzívě zapracujeme. Pokud ji zvládneme, odehrajeme s Němci vyrovnané utkání.

Český tým měl problémy s disciplínou...

V prvním utkání jsme opravdu měli problémy, ale hráči ví, o co se hraje.

Jaká je vůbec nálada ve vašem týmu před semifinálovou partií?

Bojovná. Už se hraje systémem K.O., takže se může stát cokoliv.

Zápas by mohl dojít až do prodloužení, případně k pokutovým kopům...

Moc si to nepřeju. Penalty jsme ještě nenacvičovali, ale i k nim se dostaneme.

Jste mladý, ale nadmíru úspěšný, medaile se do vaší sbírky jen hrnou. Čím to je?

Na každý zápas se snažím maximálně připravit, což mě stojí hodiny u videa i při sledování soupeřů. Samozřejmě to chce ale také potřebnou dávku štěstí.

Reklama

Související témata: