Hlavní obsah

Do finále ME devatenáctek postoupili Němci, Češi mají bronz

MLADÁ BOLESLAV

Ve druhém semifinále EURO do devatenácti let na sebe ve středu v Mladé Boleslavi narazili fotbalisté domácí České republiky a Německa. Vedení se před vyprodaným stadiónem zásluhou Risseho dočkali Němci. Za český celek však dokázal odpovědět nejlepší střelec turnaje Tomáš Necid. Poslední slovo měli ale hosté. Ve 119. minutě zápas rozhodl Sukuta-Pasu a poslal Němce do finále.

Článek

Utkání začali aktivněji němečtí fotbalisté a také se dostali do první vážnější šance. Nebezpečná střela Nsereka z pravé strany však skončila těsně vedle levé tyče. V 15. minutě se k centru opět z pravé strany dostal Gebhart, ale gólman Vaclík stihl míč před dotírajícím Diekmeierem včas ukrýt do svých rukavic.

Dvě minuty na to se už ale Němci radovali. Špatnou Hableho přihrávku zachytil Risse a vystřelil na českou branku. Jeho rána z 27 metrů před brankářem zaplavala a skončila v české síti. Inkasovaný gól českým týmem otřásl. Mladíci byli zaskočeni a kazili přihrávky.

Vyrovnal Necid

Ve 24. minutě se ale svěřenci trenéra Jakuba Dovalila dočkali vyrovnání. Na přímý kop Lukáše Marečka z pravé strany si nejvýše naskočil kanonýr Tomáš Necid a hlavou nedal Zielerovi šanci. Pro útočníka pražské Slavie to byl již čtvrtý gól na turnaji. V samém závěru prvního poločasu se po centru Vošahlíka dostal k hlavičce opět Necid, ale tentokráte se netrefil mezi tři tyče.

Druhý poločas začal podobně jako první. Hosté si vytvořili územní převahu a nepůjčovali svému soupeři míč. Navíc české snahy o protiútok končily převážně nepřestnostmi. V 56. minutě však Necid vybojoval aktivním napadáním rohový kop, ze kterého nebezpečně zakončoval Vošahlík, více než další roh ale nevybojoval.

Vaclík vychytal Gebharta

O minutu později se do zakončení dostal opět Necid, ale jeho prudká střela z voleje skončila těsně vedle německé branky. Vyloženou příležitost si záhy vypracovali také Němci, ale hlavičku Gebharta Vaclík reflexivně vyrazil.

Další šance hostů přišla v 67. minutě. Ve středu hřiště ztratil míč vystřídající Zeman a po rychlé akci zakončoval Sukuta-Pasu, naštěstí trefil pouze bránícího Brunclíka. Diváci vycítili, že český tým má na to, aby postoupil do sobotního finále a hnali svěřence Jakuba Dovalila dopředu.

Utkání mohl ještě v základní hrací době rozhodnout Necid, ale jeho hlavička z 84. minuty letěla těsně nad břevno německé brány. Proto muselo následovat prodloužení.

V něm oběma celkům chyběly síly. "Odehráli jsme v deseti dnech čtyři utkání, což je pro ty kluky velká porce, proto nám také docházely síly. Hráči se vydali na maximum," řekl bezprostředně po zápase kouč českého celku Jakub Dovalil. Lepší ale byli přeci jen hosté. Ve 111. minutě se po rohu dostal ke střele z hranice pokutového území Nsereko, ale jeho rána šla několik decimetrů mimo pravou Vaclíkovu tyč.

V závěru druhého prodloužení se po rychlém brejku dostal k zakončení Sukuta-Pasu a prudkou střelou propálil Vaclíka. Svým gólem tak zajistil Německu finále. Na Českou republiku zbyl bronz. "Když skórujete v poslední minutě je to trochu štěstí, ale vítězství jsme si zasloužili," nechal se slyšet po utkání kouč Němců Horst Hrubesch.

Německo U-19 - Česko U-19 2:1 (1:1, 1:0)
Branky: 17. Risse, 119. Sukuta-Pasu - 24. Necid. Rozhodčí: Thual (Fr.) - Serkan Ok (Tur.), Myrmus (Pol.). ŽK: L. Bender, Gebhart, Kopplin, Nsereko - Vošahlík, Hable. Diváci: 5000.
Německa: Zieler - Diekmeier, Jungwirth, Reinartz, Kopplin - Risse, L. Bender, S. Bender (97. Latza) - Gebhart (108. Vrancic), Nsereko - Naki (65. Sukuta-Pasu). Trenér: Hrubesch.
ČR: Vaclík - Řezník, Brunclík, Polák, Heidenreich - Hable (98. Reinberk) - Vošahlík, Mareček, Morávek (65. Zeman), Lecjaks (113. Wojnar) - Necid. Trenér: Dovalil.

Reklama

Související témata: