Hlavní obsah

Brückner bude trénovat rakouskou reprezentaci!

VÍDEŇ/PRAHA

Překvapivý obrat! Zatímco před měsícem trval Karel Brückner na trenérském důchodu, nyní je vše jinak. Rakouský deník Kurier v pátek oznámil, že osmašedesátiletý bývalý kouč české fotbalové reprezentace povede rakouský národní tým. Podle listu by měl být Brückner představen na odpolední tiskové konferenci ve Vídni.

Článek

V Rakousku by Brückner měl nahradit Josefa Hickersbergera, který se s týmem rozloučil po domácím šampionátu a podle deníku Krone Zeitung jedná o převzetí reprezentace Ghany. Kromě Brücknera Rakušané údajně jednali s německým koučem Volkerem Finkem, ve hře byla i varianta s rekordmanem v počtu reprezentačních startů v rakouské reprezentaci a Hickersbergerovým asistentem Andreasem Herzogem.

„Panu Brücknerovi gratulujeme, už během Eura ho měli Rakušané mezi možnými nástupci Josefa Hickersbergra. U nás byl podroben kritice, Rakušané ho berou všemi deseti,“ řekl Sport.cz místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Mistrovství Evropy bylo posledním turnajem na lavičce české reprezentace i pro Brücknera, který už v březnu oznámil, že po Euru skončí. Jeho nástupcem se minulý čtvrtek stal Petr Rada. Rakouští i čeští fotbalisté vypadli na ME už v základní skupině.

Premiéra v Itálii 

Zkušený kouč, který u národního celku strávil 6,5 roku, by měl Rakousko dovést na mistrovství světa v roce 2010. V sedmé kvalifikační skupině se Rakušané utkají s Francií, Rumunskem, Srbskem, Litvou a Faerskými ostrovy. Boje o MS zahájí Brückner se svými svěřenci 6. září doma proti Francii.

"Rozhodnutí o Brücknerovi bylo jednomyslné. Měl jednoznačnou podporu ve fotbalovém hnutí. Je to jeden z nejzkušenějších reprezentačních trenérů v Evropě. Nebyl úspěšný jen u seniorské reprezentace, ale dosáhl úspěchů i s mládeží," řekl předseda rakouského svazu Friedrich Stickler.

Při volbě prý nehrálo roli, že je Brückner cizincem. "Při výběru jsme nehleděli na rodný list, ale na zkušenosti a úspěchy. Rozhodli jsme se pro Brücknera, nikoliv proti Andreasi Herzogovi," zmínil se Stickler na závěr o devětatřicetiletém rakouském rekordmanovi v počtu reprezentačních startů, jenž byl jako dosavadní asistent rovněž mezi kandidáty. "Brückner by s ním rád spolupracoval. Doufám, že Herzog zůstane, dveře má otevřené," dodal prezident svazu.

Brücknera na svém dvouhodinovém pátečním zasedání schválili i zástupci prvoligových rakouských klubů. „Jsme přesvědčeni, že Karel Brückner je se svými zkušenostmi ideálním mužem pro další vývoj našeho mladého mužstva,“ cituje agentura APA prezidenta rakouské bundesligy Martina Puchera.

V nové roli by se měl poprvé představit 20. srpna v přátelském utkání v Nizze proti domácí Itálii.

Reklama

Související témata: