Hlavní obsah

Petr Rada: Jsem rád, že proti Brücknerovi v kvalifikaci nehrajeme

PRAHA

Šok pro všechny. Po skončení evropského šampionátu Karel Brückner prohlašoval, že si chce užívat „nesnesitelné lehkosti bytí“, v pátek se ve Vídni upsal rakouské fotbalové reprezentaci. „Je to čest pro něho i pro celý český fotbal. A také překvapení. Ještě před pár dny sliboval, že našemu fotbalu rád pomůže ať jako konzultant reprezentace, nebo předseda trenérské rady,“ glosoval pro Sport.cz Brücknerovo angažmá v Rakousku předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Článek

Podle informací, jež Sport.cz získal, probíhaly námluvy mezi vedením rakouského fotbalu a Karlem Brücknerem už od chvíle, co ohlásil konec u české fotbalové reprezentace.

Vacek: Signály jsme měli od jara

"Během EURO jsme měli signály, že patří k potenciálním kandidátům na místo po Josefu Hickersbergrovi,“ potvrdil pro Sport.cz místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek, že ke kontaktům a jednání došlo už v momentě, kdy Brückner 26. března oznámil, že po mistrovství Evropy u českého národního týmu po šesti a půl letech končí.

„Rakušané ale všechno bedlivě tajili a Brücknerovo angažování ututlali. Na veřejnosti dlouho mluvili jen o německém trenérovi Volkerovi Finkem a dosavadním asistentovi Hickersbergera u rakouské reprezentace Andreasu Herzogovi,“ překvapilo prvního muže českého fotbalu Pavla Mokrého, že se žádná informace o Brücknerovi nedostala z rakouského ústředí na světlo světa.

Kubíček: Karel si mohl vybírat

Ale já přece říkal, že Brückner měl nabídky hned od několika reprezentační celků a z několika kontinentů,“ chlubil se další z místopředsedů svazu Jiří Kubíček, že důvěrné informace o jednání Rakušanů s olomouckým doyenem měl. Stejně jako věděl o zájmu Slováků, kteří věřili, že na druhý pokus extrenéra českého národního celku ke své reprezentaci přivedou.

Před šesti lety už byl kontrakt s Brücknerem v Bratislavě nachystán, dokonce i tisková konference byla na odpoledne ohlášená, ale olomoucký trenér si na poslední chvíli všechno rozmyslel a dal nakonec přednost české reprezentaci.

Rada: Hrát proti Brücknerovi? Leda přátelák!

I nový reprezentační trenér Petr Rada, kterého výkonný výbor dosadil do křesla uvolněného Karlem Brücknerem teprve minulý čtvrtek, své informace měl.

„Nepřikládal jsem jim ale pozornost, ani váhu, protože se navíc volil nový reprezentační trenér u nás doma a já byl mezi kandidáty,“ naznačil, že své věděl. „Teď mají Rakušané trenéra, který je posune dál a já jsem docela rád, že se s nimi v kvalifikaci o postup na mistrovství světa neutkáme. Přípravný zápas bych si ale s českým nároďákem proti Brücknerovu mužstvu samozřejmě rád zahrál,“ dodával nový trenér české reprezentace Petr Rada.

U našich sousedů se dokonce spekulovalo o tom, že by Rada mohl přijít společně s Brücknerem k rakouské reprezentaci v případě, že se doma nestane trenérem českého týmu. Brückner mu měl údajně začátkem minulého týdne nabídnout roli asistenta. „To nebudu komentovat,“ odpověděl na přímou otázku resolutně Rada.

Mokrý: Čeká ho hrůzostrašná kvalifikace

„Brücknerovo angažmá u rakouské reprezentace je oceněním pro něho i pro celý český fotbal, takže mu gratulujeme. A samozřejmě že mu budeme držet palce, protože ho čeká nesmírně těžká kvalifikační skupina. Postoupit dál v konkurenci Francie, Rumunska a Srbska bude doslova hrůzostrašný úkol,“ poznamenal pro Sport.cz předseda ČMFS Pavel Mokrý, který teď musí řešit, koho pověří vedením chystané trenérské rady.

„Každý je nahraditelný. Počítal jsem samozřejmě s Brücknerem, takže teď musíme najít jiného odborníka, kterých má naštěstí náš fotbal dost,“ podotkl Mokrý.

Reklama

Související témata: