Hlavní obsah

Přemožitelé Čechů Němci mají evropské zlato

JABLONEC NAD NISOU

Z titulu mistrů Evropy do devatenácti let se radují fotbalisté Německa. Rozhodli o tom svou finálovou výhrou 3:1 proti italskému celku. O branky se postarali Lars Bender, Sukuta-Pasu a Gebhart. Za Italy se trefil Raggio Garibaldi. Oba celky dohrávaly sobotní utkání o deseti, neboť červené karty viděli Jungwirth a Gentili.

Článek

První vážnější akce zápasu se zrodila již ve 4. minutě utkání, ale Alberto Paloschi svým obloučkem netrefil branku. Do zakončení se dostali také němečtí fotbalisté, ale po přiťuknutí Sukuta-Pasy nepřesně mířil z 8 metrů Gebhart.

Takřka z protiútoku se mohli radovat Italové, ale Andrea Mazzarani střelou z voleje vysoko přestřelil. První branku diváci na stadiónu v Jablonci viděli ve 24. minutě. Ranou levou nohou z rohu pokutového území se prosadil Lars Bender a poslal semifinálového přemožitele českého celku do vedení.

Italové se pokoušeli o brejky

Italové se pokoušeli o rychlé brejky, které přicházely především po standardních situacích Německa. Jeden takový ze 31. minuty zakončil Okaka Cuka slabou střelou doprostřed Zielerovy branky. Další nepřesný pokus vyslal na německou branku po přiťuknutí Forestieriho Raggio Garibaldi.

Velké potíže přichystal ve 37. minutě německému celku kapitán Florian Jungwirth, který v krátké době dostal dvě žluté karty a musel předčasně pod sprchy. V samém závěru prvního poločasu mohl na dvoubrankové vedení zvýšit Naki, ale jeho táhlá tečovaná střela z 22 metrů skončila těsně vedle pravé tyče Fiorilla.

Němci se prosadili i o deseti

Němci se ve druhém poločase zatáhli, hrozili ze standardních situací a z brejků. Po jednom takovém z 61. minuty se po přihrávce Gebharta přízemní střelou k tyči prosadil Sukuta-Pasu a zvýšil vedení svého celku na dvě branky. Minutu na to mohl snížit Forestieri, ale jeho prudká rána z voleje prostor mezi tyčemi netrefila.

Svěřenci trenéra Horsta Hrubesche měli další obrovskou příležitost v 67. minutě a bylo to opět po rychlém protiútoku. Po sprintu přes polovinu hřiště se do zakončení dostal Sukuta-Pasu, ale jeho pokus z hranice vápna dokázal Fiorillo výtečně vyrazit. Míč se odrazil k zcela nekrytému Latzaovi, který však balón hrubě netrefil a nedokázal ho poslat do odkryté branky.

Síly na hřišti se vyrovnaly v 70. minutě, kdy po druhé žluté kartě dohrál Gentili. Italům se přesto podařilo snížit. Osm minut po vyloučení Gentiliho se o to hlavičkou postaral Raggio Garibaldi. Jeho spoluhráči se však dlouho neradovali, neboť v 80. minutě opět na dvoubrankové vedení zvýšil hlavičkou na vzdálenější tyč Gebhart, který dokonale zužitkoval centr Nakiho.

Sílu německého mužstva po utkání uznal i kouč Italů Francesco Rocca. "Soupeř byl lepší než my, proto vyhrál. My jsme dlouho hráli v početní výhodě, ale nedokázali jsme se dostat do hry," zhodnotil utkání Rocca a posteskl si na psychickou odolnost hráčů. "Celkově jsme ale odehráli dobrý šampionát, chtěli jsme vyhrát, ale nebyli jsme nejlepší," doplnil.

Jeho protějšek na trenérské lavičce byl o poznání spokojenější. "Musím poděkovat všem hráčům. Finále a celý turnaj odehráli s maximálním nasazením, za to jim patří dík," chválil své svěřence německý kouč Horst Hrubesch a pokračoval: "Když už se dostanete do finále, tak vždycky chcete vyhrát. My jsme po tom moc a moc toužili a také se nám to podařilo. Myslím, že jsme byli lepší. Chtěli jsme to více než Italové," řekl Hrubesch.

Německo U-19 - Itálie U-19 3:1 (1:0)
Branky: 24. L. Bender, 61. Sukuta-Pasu, 79. Gebhart - 77. Raggio Garibaldi. Rozhodčí: Collum (Skot.) - Myrmus (Pol.), Van Roekel (Niz.). ŽK: Jungwirth, Gebhart, Kopplin - Gentili, Bonaventura, Tagliani. ČK: 36. Jungwirth - 70. Gentili. Diváci: 4133.
Německo: Zieler - Diekmeier, Jungwirth, Reinartz, Kopplin - Risse (39. Latza), S. Bender, L. Bender (66. Toprak), Naki (89. Oczipka) - Gebhart - Sukuta-Pasu. Trenér: Hrubesch.
Itálie: Fiorillo - Darmian, Gentili, Tagliani, Bruscagin - Mazzarani, Poli (46. Bonaventura), Forestieri (78. Eusepi), Raggio Garibaldi - Paloschi (59. Zamblera), Okaka Chuka. Trenér: Rocca.

Reklama

Související témata: