Hlavní obsah

Legionář ve službách Petrohradu Šírl: Samozřejmě že i já o Wembley sním

Zdeněk PavlisSport.cz

Po zranění, jež ho připravilo o účast na ME, se český legionář ve službách Zenitu Petrohrad Radek Šírl pomalu zase dostává do výtečné formy. Na levé straně obrany mistrovského celku nastupuje pravidelně, kouč Advocaat s ním byl spokojený i po bezgólové remíze na hřišti CSKA Moskva. „Po zranění jsem se moc dobře necítil, ale čím víc hraji, tím je to lepší,“ svěřoval se Šírl v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Máte za sebou náročný "moskevský trojboj", z něhož jste vytěžili jen dva body za remízy s Lokomotivem a teď CSKA. Na mistra dost málo, nezdá se vám?

Alespoň o jeden či dva body víc jsme získat skutečně měli a mohli. Na moskevském Dynamu jsme prohrát nemuseli, i když jsme hráli téměř hodinu jen v deseti. I v oslabení jsme byli lepší, jenže dvě minuty před koncem jsme dostali gól a prohráli. Teď na CSKA se historie opakovala - celou druhou půli jsme museli zvládnut bez vyloučeného stopera Križanace, takže jsme se soustředili hlavně na to, abychom nedopadli stejně jako na Dynamu. V závěru, kdy se síly na hřišti vyrovnaly, jsme sice měli navrch, ale rozhodnout se nám nepodařilo.

Utkání na CSKA muselo být hodně bouřlivé. Domácí podali oficiální stížnost na rozhodčího Jegorova, kterým jim podle jejich mínění upřel jasnou penaltu, po zápase se v Lužnikách strhly bitky mezi fanoušky Zenitu, CSKA a policií, která několik desítek diváků pozatýkala.

O bitkách a zatýkání nic nevíme, protože Lužniky jsou příliš veliké a rozlehlé, než abychom něco podobného registrovali. A na sudího si neměli domácí sebemenší důvod stěžovat, protože protěžoval spíše je.

Váš Zenit sice mohutně umazává ze zápasového manka, které zapříčinilo úspěšné jarní tažení Pohárem UEFA, v tabulce však příliš vzhůru nestoupá. Neděsí vás desetibodové manko na vedoucí Kazaň?

Jsme sice desátí, ale třeba na čtvrtý Spartak Moskva ztrácíme jen pět bodů a navíc máme zápas k dobru. Jestliže se nám teď povede vyhrát dvě tři utkání po sobě, což je celkem reálné, neboť máme příznivý los, dostaneme se rázem na pohárové příčky a můžeme zase hrát o titul. Vždyť ruská liga je teprve v polovině.

Takže v Petrohradě dál panuje optimismus?

Trenér Advocaat je s předváděnou hrou a výkony spokojený a nic nám nevytýká.

S vaším návratem do sestavy Zenitu je určitě také spokojený. Alespoň před ruskými novináři vás chválil...

Po jarním zranění jsem se dobře necítil a hlavně zpočátku jsem se hledal, ale s přibývajícími zápasy se dostávám do stále větší pohody. Fyzické i psychické.

Náročný program a rychlý sled utkání vám tedy problémy nedělá?

Záleží na soupeřích a přiznám se, že i na počasí. Proti moskevskému Dynamu a Lokomotivu jsem se cítil výborně, zatímco v předchozích ligových duelech jsem v závěrečné čtvrthodině ještě „šlapal vodu“. Ale bude to lepší...

To má být nabídka adresovaná novému reprezentačnímu trenérovi Petru Radovi, aby si na vás při nominaci nového národního týmu vzpomněl?

Ale probůh - takhle já nepřemýšlím! Samozřejmě že by mě nominaci do české reprezentace potěšila a na sraz bych moc rád přijel, ale momentálně s ní příliš nepočítám.

Neříkejte, že by vás nelákalo zahrát si v srpnové přípravě proti Angličanům v jejich zmodernizovaném fotbalovém chrámu ve Wembley!

Ale to je přece sen každého fotbalisty, takže žádnou výjimkou nejsem. Jen málokomu z našich hráčů se ale poštěstilo, aby se mu podobné přání splnilo, takže raději zůstávám na pevné zemi, abych nebyl zklamaný.

Reklama

Související témata: