Hlavní obsah

Rada: S Kollerem je problém. Ale jen kvůli času

Zdeněk PavlisSport.cz

Vrátil se z Itálie, kde se setkal s Jankulovskim a Grygerou, cestu do Španělska, kde se sešel s Ujfalušim, už také zvládl, v pátek chtěl nový kouč české fotbalové reprezentace Petr Rada letět do Anglie, kde měl naplánovanou schůzku s brankářem Petrem Čechem. „Nakonec jsme ji ale přesunuli až na příští týden, neboť Petr měl dva tréninky, takže bychom se ocitli v časovém presu,“ prozrazoval Petr Rada v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Už v pondělí oznámíte nominaci na první přípravný zápas, který česká reprezentace pod vaším vedením sehraje. Jak komplikované bylo dávat kádr na duel s Anglií dohromady?

Na nějaké přílišné změny či experimentování čas není, takže kostru národního týmu měnit nebudu. Šlo tudíž spíše o to s hráči telefonovat a pokud to jen šlo či půjde, některé i navštívit.

V Itálii a ve Španělsku už jste za českými krajánky byl, do Anglie se chystáte, takže první poznatky o jejich vztahu k reprezentaci už máte...

Všichni, s nimiž jsem mluvil, se na nároďák těší a za reprezentaci hrát chtějí. Ujfalušim počínaje a Jankulovskim s Grygerou konče.

Musel jste je hodně přemlouvat?

Jaké přemlouvání?! Naše setkání byla o vzájemné komunikaci a nikoli o přemlouvání, což se týkalo i telefonátů se Sionkem a Zdeňkem Pospěchem, kteří působí v Dánsku, nebo hovorů s Kováčem a Kollerem v Rusku.

Takže Jankulovski, Ujfaluši, Grygera, Kováč a spol. na sraz před zápasem s Anglií přiletí?

Nominaci oznámím až v pondělí, proto žádná jména uvádět nebudu.

Ani o nejistotě panující kolem Kollera se tedy nezmíníte?

S Kollerovou nominací skutečně jistý problém vzniká. O víkendu před naším zápasem v Anglii totiž jeho Samara hraje až v dalekém Vladivostoku, což představuje osmihodinový časový posun, s nímž by se musel Koller vyrovnávat. Proto spolu budeme ještě mluvit, všechno znovu probereme a zvážíme.

A co další hráči z ruské ligy? Co třeba Kováč, Šírl a spol., kteří jsou v porovnání s legionáři působícími v Itálii, Anglii, Německu či Španělsku daleko rozehranější, neboť jejich soutěž už běží pár týdnů naplno?

S Kováčem samozřejmě počítám, Šírl figuruje v širší nominaci, jako spousta dalších fotbalistů, které sledujeme a sledovat budeme.

Třeba jako kanonýr ve službách West Bromwich Bednář, jenž se upsal nováčkovi Premier League natrvalo a za dva týdny vstoupí na scénu anglické ligy?

Je jen dobře, že se Bednářovo hostování změnilo v přestup a že do kádru nováčka Premier League už stabilně patří. Jeho jméno se skloňovalo v poslední době daleko častěji, než jména jiných hráčů, takže i na něho se samozřejmě pojedu podívat. Uvidím, jakou formu má a jak se v sestavě West Bromwich prosadí.

Zatímco v minulosti docházelo po každém evropském i světovém šampionátu k velkým hráčským rošádám, jež dělaly trenérům národního týmu starosti, neboť přece jen nějaký čas trvalo, než se reprezentanti na nový klub a spoluhráče adaptovali, vy jste podobných problémů ušetřen. Určitě jste to uvítal.

Po mistrovství Evropy přestoupili jen Koller s Ujfalušim, takže léto bylo v tomto směru skutečně klidné. A pro ty dva nebyl sebemenší problém se s novým prostředím vyrovnat, což je pochopitelně velké plus. Pro ně, reprezentaci i pro mě.

K dalšímu přestupu je ovšem nachystán i Baroš, jenž zřejmě zamíří z francouzského Lyonu do španělského Betisu Sevilla. Nemyslíte, že už jeho toulek Evropou bylo až dost a že by mu jen prospělo, kdyby se konečně usadil a začal pravidelně hrát?

Samozřejmě že mu neustále cestování neprospívá, protože je to vynikající fotbalista, který potřebuje důvěru trenéra. Proto bych mu přál, aby mu nové angažmá vyšlo a on začal pravidelně hrát.

Z vašich slov se dá vytušit, že s ním dál počítáte a že i v nominaci na zápas v Anglii se objeví.

V Milanovi se skrývá obrovský potenciál a jsem přesvědčen, že toho může pro český fotbal ještě hodně odevzdat. Zvláště, když je v něm pořád velká touha reprezentovat, o čemž jsem se při posledním telefonátu zase ujistil.

Chystáte vůbec v nominaci na zápas s Anglií nějaké překvapení?

Moc jich nebude, protože času na nějaké zkoušení se nedostává. Není přece možné nastoupit s jednou jedenáctkou 20. srpna proti Anglii a s druhou de facto za čtrnáct dnů proti  Severním Irům. Samozřejmě že v přípravě ve Wemblye chceme uspět a vyhrát, daleko podstatnější a důležitější však pro nás bude začátek kvalifikace o postup na mistrovství světa. A v ní nemíním experimentovat, takže se budu opírat o hráče, kteří své fotbalové kvality mají, prokázali je a chtějí za české barvy dál bojovat. Je ale samozřejmé, že dveře do nároďáku budou dokořán otevřeny i těm, kteří budou po delší dobu prokazovat dobrou výkonnost.

Reklama

Související témata: