Hlavní obsah

Rada nominoval na Anglii, nováčky jsou Rajnoch a Papadopulos

PRAHA

Nový kouč fotbalové reprezentaci Petr Rada poprvé odtajnil, na koho hodlá v nejbližší budoucnosti vsázet. V pondělí Rada zveřejnil nominaci na přípravné utkání v Anglii, které české fotbalisty čeká příští středu. Nováčky jsou mladoboleslavští Rajnoch a Papadopulos. Národní tým se před utkáními bude opět scházet v hotelu Praha. "Nemám s tím žádný problém. Hotel jsme měnili i z ekonomického hlediska," řekl Rada.

Článek

Ve výběru chybí Libor Sionko, útočník Martin Fenin a stále zraněný kapitán Tomáš Rosický. "Libor má svalové zranění v lýtku. Uvidíme, jak to bude vypadat. Nechceme riskovat," popsal zdravotní stav fotbalisty FC Kodaň reprezentační kouč. Nominován byl i hráč Petrohradu Radek Šírl. "Je zdravotně v pořádku a má chuť reprezentovat," uvedl Rada.

Poprvé v národním celku mohou nastoupit mladoboleslavští Jan Rajnoch a Michal Padopulos. "Rajnoch už s námi byl na turnaji na Kypru. Jeho výkony jsou dlouhodobě dobré, je to zkušený hráč. Michal Papadopulos se vrátil ze zahraničního angažmá, typologicky je to hráč vyšší postavy jako Honza Koller. To rozhodlo o jeho nominaci."

Koller může v kvalifikaci nastoupit

Rada byl v Itálii jednat o reprezentační budoucnosti Marka Jankulovského, setkal se i se Zdeňkem Grygerou, ve Španělsku pak s Tomášem Ujfalušim. „Na nějaké přílišné změny či experimentování čas není, takže kostru národního týmu měnit nebudu,“ řekl trenér minulý týden v rozhovoru pro Sport.cz. Komunikoval i s dalšími oporami, vypomoci by v případě potřeby měl i útočník Jan Koller. "Když ho budeme na určité zápasy potřebovat, je připravený národnímu mužstvu pomoct," okomentoval Rada možnost nasazení nejlepšího kanonýra reprezentační historie.

Komplikací může být zranění Marka Matějovského, který se v utkání prvního kola druhé nejvyšší anglické soutěže zranil a podle informací z Anglie by měl být několik týdnů mimo. Záložník Readingu si poranil kontík. V nominaci ale nechybí. "V sobotu by už mohl být podle klubového lékaře k dispozici. Marek i já jsme pozitivní," řekl na tiskové konferenci novinářům Rada, podle nějž by v případě absence hráče Readingu dirigentskou taktovku mohli převzít Plašil, Jarolím nebo Polák.

Návrat do hotelu Praha

Vedení reprezentace zároveň oznámilo, že se před zápasy bude opět scházet v hotelu Praha. "Budeme mít jasná pravidla. První a nejdůležitější je to, že budeme všichni na jednom patře a nebudeme rozházení. Dívám se směrem dopředu, každý jsme v minulosti udělali chybu," odmítl spekulace opakování skandálu z loňského března kouč.

Zápas v Anglii bude ostrou premiérou pro nový realizační tým, utkání v londýnském Wembley se hraje 20. srpna od 21:00. "Je to těžké utkání. Ale které je lehké? Je svátek jet do Anglie a křest ohněm to bude. Vrchol pro nás ale je kvalifikace mistrovství světa," upozornil Rada. Kvalifikace mistrovství světa 2010 začíná pro české fotbalisty už 10. září v Severním Irsku.

Nominace pro zápas v Anglii:
Brankáři: Petr Čech (Chelsea) 62 zápasů/0 gólů, Daniel Zítka (Anderlecht) 1/0.
Obránci: Zdeněk Grygera (Juventus Turín) 56/2, Marek Jankulovski (AC Milán) 67/10, Michal Kadlec (Sparta Praha) 7/1, Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) 8/0, David Rozehnal (Lazio Řím) 48/0, Tomáš Ujfaluši (Atlético Madrid) 71/2.
Záložníci: David Jarolím (Hamburger SV) 19/1, Radoslav Kováč (Spartak Moskva) 24/1, Marek Matějovský (Reading) 12/1, Jaroslav Plašil (Osasuna Pamplona) 40/3, Jan Polák (Anderlecht) 41/6, Jan Rajnoch (Mladá Boleslav) 0/0, Radek Šírl (Zenit Petrohrad) 1/0.
Útočníci: Milan Baroš (Olympique Lyon) 65/31, Michal Papadopulos (Mladá Boleslav) 0/0, Václav Svěrkoš (Baník Ostrava) 3/1.

Reklama

Související témata: