Hlavní obsah

Petrohradský legionář Šírl: Nominace mi spravila náladu

Až Sport.cz mu spravil náladu. V neděli totiž utrpěl Šírlův Zenit Petrohrad v ruské lize krutý výprask na hřišti vedoucí Kazaně, takže v pondělí měl nizozemský kouč Advocaat pohovory se všemi hráči. S čerstvým reprezentantem Radkem Šírlem, jenž zatím nastoupil za národní tým k jedinému zápasu, samozřejmě také. „Že jsem povolaný na Anglii? Tak to mně fakt zlepšilo náladu,“ svěřoval se Sport.cz, který mu nominaci sděloval.

Článek

To jste opravdu netušil, že si na vás nový kouč české reprezentace Petr Rada vzpomene a k přípravnému střetnutí v Anglii vás povolá?

S nikým z Prahy jsem nemluvil, ani žádné signály jsem neměl. O to víc mě těší, že jsem se do nominace dostal, protože zahrát si v londýnském chrámu ve Wembley proti domácí Anglii je snem každého fotbalisty. Teď  ještě abych se alespoň na pár minut na trávník dostal a byl bych spokojený úplně.

Bude to ovšem pro vás hodně náročný program, neboť se Zenitem doháníte jarní ligové manko a hrajete prakticky neustále cyklem středa - neděle. A teď ke všemu ještě cesta do Čech a příprava v Anglii...

Při jarním tažení Pohárem UEFA jsme měli odloženo spoustu zápasů, proto teď musíme manko dohnat. Už půldruhého měsíce neznáme nic jiného, než zápasy, tréninky a při velkých ruských vzdálenostech letadlo, takže únava už na nás samozřejmě doléhá. Na mě také, i když následky jarního zranění, které mě připravilo o účast na evropském šampionátu, jsem už překonal.

Chcete tím naznačit, že hlavně únava se podepsala pod nedělní krutou prohru vašeho Zenitu v Kazani?

Jen o únavě to nebylo. Nastoupili jsme bez zájmu a chuti, za deset minut jsme dostali dva góly a i když jsme ještě před přestávkou snížili a věřili, že můžeme skóre otočit, šanci jsme neměli. Kazaň bojovala a hlavně v sobě měla po sérii předchozích nerozhodných výsledků daleko víc vůle zvítězit, zatímco my hráli vyloženě špatně. A navíc jsme končili jen v devíti, protože čtvrt hodiny před koncem šel z placu jeden můj spoluhráč a v poslední minutě druhý.

Po návratu do Petrohradu musel spustit váš holandský kouč Advocaat asi pořádnou bouřku, neboť po prohře ztrácíte na Kazaň zase jedenáct bodů a plánovaná obhajoba tituly se rozplývá.

Už o přestávce v Kazani nás trenér sjel na tři doby, v pondělí měl pohovory se všemi hráči.

Rozdával pokuty? Trestal?

To ne, on je demokratickým trenérem, takže všechno proběhlo v klidu. Advocaat zhodnotil zápas, rozebral naši současnou situaci, promlouval s hráči, kteří jednají o novém kontraktu a pak dal slovo i nám.

V atmosféře panující v těchto dnech v Petrohradu pro vás zřejmě bude cesta na reprezentační sraz do Prahy a poté za přípravou do Anglie hotovým vysvobozením...

Nejdříve ale ještě musím zvládnout dva ligové zápasy, které nás ve středu a v neděli čekají. Naštěstí hrajeme oba doma s nováčky ruské ligy, takže nikam necestujeme a povinných šest bodů bychom měli získat. To bych pak jel na svůj druhý reprezentační sraz v úplně jiné náladě.

Reklama

Související témata: