Hlavní obsah

Kotrba v premiéře u jednadvacítky vyzkouší tři nováčky

Tři úplné nováčky pozval na přípravný zápas do Portugalska trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Jiří Kotrba, který v červnu nahradil ve funkci Vítězslava Lavičku. V týmu "lvíčat" dostanou v posledním testu před zářijovým finišem evropské kvalifikace premiérovou šanci obránce Tomáš Jablonský z pražské Slavie, záložník druholigových Bohemians 1905 Jan Morávek a také útočník z Mladé Boleslavi Jakub Řezníček. Duel v Cantanhede se hraje příští úterý.

Článek

"Budeme mít šanci vidět je v konfrontaci s týmem, který patří k absolutní špičce, což pro nás bude důležité. Podle toho, jak obstojí, tak zvážíme jejich další nominace," řekl na dnešní tiskové konferenci Kotrba.

Vysvětlil také, proč povolal boleslavského Řezníčka, kterého nedávno policie obvinila z ublížení na zdraví poté, co zbil mladého muže a hrozí mu až dva roky vězení. "Znám ho už z doby, co jsem působil v Příbrami. Vím, že je to občas problémový hráč a neměl by přeskakovat mantinely v rámci slušného chování, ale tu šanci jsem mu ještě chtěl dát," uvedl Kotrba.

Nový kouč jednadvacítky měl při nominaci na blížící se přípravný zápas ztíženou pozici. V pondělí, tedy den před utkáním, se uskuteční ligová dohrávka mezi Teplicemi a Libercem, v jejichž kádrech figuruje šest potenciálních reprezentantů. Kotrba však nehodlal kluby nutit k přehození termínu, liberecké hráče nyní vynechal i kvůli nabitému programu Slovanu, který ještě čekají boje v Poháru UEFA se Žilinou.

Kotrba naopak toužil vidět v akci co možná nejvíce krajánků, ve výčtu chybí jen zraněný záložník Luboš Kalouda z CSKA Moskva. Ve dvacetičlenné nominaci je hned šest hráčů působících v zahraničí, nechybí třeba stoper Wolfsburgu Jan Šimůnek, obránce Heerenveenu Michal Švec, zadák Fiorentiny Ondřej Mazuch, středopolař Dněpropetrovsku Mario Holek a útočníci Martin Fillo ze Stavangeru s Tomášem Pekhartem z Tottenhamu Hotspur.

"Chceme prověřit jejich výkonnost. Naopak některé hráče z naší ligy z užšího výběru jsem záměrně vynechal, o nich mám přehled velmi dobrý," poznamenal Kotrba.

Výhledově však prý třeba počítá s brněnským talentem Lukášem Marečkem či slávistickým útočníkem Tomášem Necidem, kteří upoutali na červencovém mistrovství Evropy hráčů do 19 let, na němž čeští mladíci v domácím prostředí získali bronz. "Ale v tom mém výčtu je spousta dalších zajímavých hráčů. Český fotbal na tom není tak špatně," tvrdil Kotrba.

Srpnová prověrka v Portugalsku je pro českou jednadvacítku posledním testem před zářijovým kvalifikačním finišem. Tým zatím vede druhou skupinu před Tureckem a Ukrajinou a právě se spolufavority kvalifikační cyklus zakončí. Do baráže o účast na ME v příštím roce ve Švédsku pak postoupí vítězové deseti skupin a čtyři celky s nejlepší bilancí z druhých míst.

Nominace:
brankáři: Švenger (Čáslav, 9 startů v jednadvacítce/0 vstřelených branek), Diviš (Slavia Praha, 2/0),
obránci: Řezník (Ostrava, 4/0), Mazuch (Fiorentina, 4/1), Kúdela (Sparta Praha, 8/0), Suchý (Slavia Praha, 7/0), Šimůnek (Wolfsburg, 4/0), Švec (Heerenveen, 11/0), Jablonský (Slavia Praha, 0/0),
záložníci: Rajtoral (Ostrava, 15/1), Morávek (Bohemians 1905, 0/0), Holek (Dněpropetrovsk, 16/0), Mičola (Ostrava, 1/0), Vacek (Sparta Praha, 1/0), Střeštík (Brno, 6/2), Janda (Slavia Praha, 3/0),
útočníci: Fillo (Stavanger, 19/2), Pekhart (Tottenham Hotspur, 7/6), Jeslínek (Sparta Praha, 5/2), Řezníček (Mladá Boleslav, 0/0).

Reklama