Hlavní obsah

Ujfaluši se nejvíc těší na Beckhama

Davida Beckhama chce jednou Tomáš Ujfaluši, stoper české reprezentace, následovat do USA, kde momentálně hvězdný záložník válí v L.A Galaxy. Už ve středu proti žijící legendě fotbalové Anglie nastoupí v přípravném utkání ve Wembley. „Jsem rád, že v nominaci figuruje,“ pochvaloval si před cestou za La Manche třicetiletý český obránce.

Článek

Anglie v neděli zveřejnila nominaci na zápas s českým týmem a trenér Capello nevynechal ani Beckhama, k němuž vzhlížíte. Těšíte se na souboj s anglickým záložníkem?

Určitě, kdo by se netěšil? Beckham je ikona nejen z fotbalová, neboť je bezpochyby nejpopulárnější postavou anglického týmu. Moc se na souboj s ním těším, byť střežit ho rozhodně není nic snadného.

Je to nejnebezpečnějším hráčem Anglie? Nebo byste vyzdvihnul někoho jiného?

Nemohu jmenovat jednoho hráče, od něhož hrozí největší nebezpečí. Je pochopitelné, že mluví před naším zápasem sebevědomě. Vždyť co jméno, to pojem. Jsou strašně silní jako tým. Těším se i na ten jejich styl. Hrají tvrdě, jsou kondičně skvěle připravení, obránci jsou nekompromisní. A teď se pod Capellem budou chtít vrátit zpět na výsluní.

Nemáte ze síly soupeře obavy?

To rozhodně ne, byť je pochopitelné, že po absenci na mistrovství Evropy si budou Angličané chtít spravit chuť. Pro jejich sebevědomí byla absence na šampionátu těžkou ránou. Ale my nechceme být obětními beránky.

Co znamená zápas ve slavném Wembley pro vás osobně?

Nikdy jsem proti Anglii nehrál, navíc teď nastoupíme na stadiónu, který je pro ně takřka posvátným místem. Bude to jeden ze splněných snů. A pokud bych nastoupil s kapitánskou páskou, jen by se mimořádný zážitek umocnil.

Neberete střetnutí s Angličany jako přátelský zápas, v němž narazíte na většinu hvězd současného evropského fotbalu?

Rozhodně ne. Každý z nás půjde do zápasu s obrovským nasazením, byť někdo má třeba teprve před startem soutěže a jiný už ji rozehrál. Ale tohle není obyčejný zápas. Bude to skvělá prověrka před zářijovým startem kvalifikace mistrovství světa v Severním Irsku.

Už tedy máte v hlavě boj o šampionát v Jihoafrické republice?

Pochopitelně, protože pro nás všechny je start na mistrovství světa obrovskou výzvou. Myslím, že máme přijatelnou skupinu, z níž bychom měli postoupit, což je náš jediný cíl.

Otevřeně se mluví o tom, že neúčast v JAR by znamenala obrovské ekonomické ztráty pro český fotbal. Bude kvůli tomu národní tým pod větším tlakem?

Pod tlakem jsme pořád, neboť v každé kvalifikaci se od nás čeká postup. Ta nastávající, v níž jsou naše šance opět veliké, nebude v ničem jiná.

Kdo bude naším největším soupeřem ve skupině?

Asi Slováci, kteří se hodně zlepšují a udělali obrovský pokrok. Potom bych jmenoval Poláky, kteří startovali na mistrovství Evropy. Naše poslední vzájemná konfrontace v rámci přípravy na mistrovství Evropy nedopadla dobře, ale i tak vidím větší překážku ve Slovácích.

Nový kvalifikační cyklus přinesl i změnu trenéra, neboť Karla Brücknera vystřídal Petr Rada. Projevilo se to nějak na prvním srazu?

Nastínil nám program, který zahrnuje i individuální pohovory. Jinak nic převratného. Tedy pokud pominu fakt, že u prvního stolu při obědě pravidelně sedával Honza Koller, jehož nešlo přehlédnout. Teď chyběl, ale podle zpráv, které mám a objevily se i v novinách, ještě neřekl v reprezentaci poslední slovo.

Ale změnil se realizační tým, v němž se nově objevil Pavel Hapal...

Určitě vnese do přípravy nový impuls a přinese jiné poznatky, takže na spolupráci s ním se těším.

Po čase jste se vrátili znovu do hotelu Praha, kde reprezentace dlouho pobývala, ale po aféře s porušením životosprávy v březnu 2007 místo pobytů při srazech změnila. Probíral trenér s vámi zkušenějšími hráči tento krok?

Se mnou a několika dalšími kluky o návratu do hotelu Praha, na který jsme byli zvyklí, hovořil. Pod trenérem Radou se při srazech režim vůbec diametrálně změnil.

Reklama

Související témata: