Hlavní obsah

Ve Wembley to bude chtít velkou odvahu, ví Rada moc dobře

Jedno ví nový kouč české fotbalové reprezentace Petr Rada moc dobře – uspět ve středu v přípravném utkání v londýnském Wembley proti domácím Angličanům bude vyžadovat náležitou odvahu. „Samozřejmě že uspět chceme, ale nezapomínejme, že pořád jde jen o testovací utkání před zářijovým vstupem do kvalifikace o postup na mistrovství světa,“ nechal se před duelem s Anglií slyšet pro Sport.cz Petr Rada.

Článek

Začínat kariéru reprezentačního kouče proti Angličanům v jejich londýnském chrámu, to je opravdový křest ohněm, z něhož vám musí být už dopředu horko…

Proč? Pro nás je zápas s Angličany svátkem. Pro hráče, stejně jako pro mě.

Hlavně proto, že Angličané jsou po absenci na mistrovství Evropy na každého protivníka přímo nažhavení a chtějí ho zašlapat do trávníku Wembley. Vy se svým týmem nebudete výjimkou!

Každému jde o výsledek. Angličanům, stejně jako nám.

Jenže motivace reprezentace Albionu a jejich nového trenéra Capella je obrovská.

A naše snad ne? Musím svůj mančaft nachystat tak, aby byl dobře připraven, hrál s radostí a utkání zvládl.

Myslíte, že vzpomínané premisy budou na domácí tým stačit?

Když hráči odvedou dobrou práci, když se budou prezentovat odvážným fotbalem a po devadesáti minutách odejdou ze hřiště s tím, že pro český tým udělali všechno, budu spokojen. A když se pak ve zdraví rozjedou do svých klubů a na zářijový sraz před kvalifikací se Severním Irskem a Polskem přijedou s radostí, budu spokojen ještě víc.

A co takhle dobrý výsledek? Ten byste si při premiéře na reprezentační lavičce nepřál?

Ale samozřejmě že bych chtěl, aby naše vystoupení bylo i dobrým výsledkem umocněno. Ale nezapomínejme, že pořád jde jen o testovací zápas.

Vy považujete prestižní, byť pouze přátelský duel s Anglií ze testovací zápas?

Logicky, protože nejen pro nás, ale pro všechny evropské týmy, jež ve středu k přípravným utkáním nastoupí, půjde o testovací utkání před zářijovým vstupem do kvalifikace o postup na mistrovství světa. Ta je důležitá!

Pochopitelně, ale testovat mužstvo právě ve Wembley, to zní přece jen trochu divně…

Vůbec ne. Jedna reprezentační etapa skončila, druhá začíná a my si musíme ověřit, jak naši hráči vypadají a vypadat budou. A navíc si otestujeme reprezentanty, kteří jsou s námi poprvé. A to všechno proti Angličanům, kteří budou mít po neúspěchu v předchozí kvalifikaci novou motivaci a pod trenérem Capellem budou chtít stejně jako my odstartovat novou etapu. Není to snad optimální test na zářijový vstup do kvalifikace na půdě Severních Irů?!

Takže Anglie se všemi svými hvězdami poslouží jako test na Severní Iry?

Proti Irům hrajeme až za měsíc, takže uvidíme, jak bude v září náš kádr vypadat, zda se momentálně zranění hráči uzdraví a my vyrukujeme do kvalifikace silnější. K přílišným změnám ale zřejmě nedojde.

Mimochodem – narazil jste na zraněné hráče. Využijete cesty do Anglie i k tomu, abyste se sešel i s Rosickým a Matějovským?

Mluvil jsem s nimi a oni za námi přijedou, což je další z pozitivních věcí, které v reprezentaci vnímám. Oni se těší na mužstvo, spoluhráči na ně.

A vy se určitě těšíte, až se uzdraví a vy je budete mít k dispozici…

Pochopitelně, protože jde o tvořivé a kreativní hráče, jakých po trávnících moc neběhá.

Bude hodně svízelné se bez nich proti Angličanům obejít?

Těžké to bude, ale k dispozici nejsou, takže si musíme poradit.

Zvládnete to, když proti sobě budete mít nadrženou a po úspěchu lačnou Anglii?

Nemáme sebemenší důvod se někoho bát. Ani Angličanů, i když trenér Capello vybral nejlepší hráče, jež má na ostrovech k dispozici a bude chtít dokázat, že s tak silným týmem plným velkých fotbalových osobností na mistrovství světa postoupí. A navíc samozřejmě doma a s podporou devadesáti tisíc diváků v ochozech.

Co vůbec od Angličanů ve středu v noci čekáte?

Kombinační fotbal s kolmými přihrávkami dopředu na dva útočníky, boj s krajně nepříjemným protivníkem, na něhož se musíme náležitě nachystat. Třeba i tím, že budeme respektovat jeho sílu, ale zároveň projevíme i patřičnou fotbalovou odvahu.

Reklama

Související témata: