Hlavní obsah

Čech: Až po třech letech jsem poznal, co Wembley pro Angličany znamená

Je jedním z mála českých reprezentantů, kteří atmosféru Wembley okusili. Přesto se gólman londýnské Chelsea Petr Čech na středeční přátelský duel národního týmu s Angličany nesmírně těší. Určitě i proto, že vystup do nového ročníku Premier League vyšel jeho týmu báječně a Čech teď bude mít možnost přidat k rok staré a moc příjemné vzpomínce na fotbalový svatostánek zážitek další. Tentokrát s národním týmem.

Článek

Chelsea porazila v prvním kole Premier League Portsmouth 4:0. Jak jste si báječný začátek užil?

Udělali jsme si radost a stejně tak museli být spokojeni fanoušci. Naše očekávání byla veliká. Přišel nový trenér Scolari a všichni mluvili o atraktivnějším stylu. Navíc jsme v přípravě dávali dost gólů a všichni čekali, zda to přeneseme i do ligy. Podařilo se, což musíme hodnotit pozitivně. Ani jednou jsme neinkasovali, lidi se bavili. Lepší začátek jsme si nemohli přát.

Jak zapadli do týmu noví hráči?

Bosingwa i Deco ukázali, že budou přínosem. Jsou to oba hráči s výbornou technikou. Když teď máme v záloze Deka, Ballacka, Lamparda, Joe Colea nebo Mikela, je to obrovská síla. A to je ještě zraněn Essien.

Co jste říkal na premiéru, jakou si odbyl Deco?

Už na asijském turné hrál moc dobře, do týmu zapadl perfektně. Je radost sledovat jeho hru na jeden dva doteky. Každý byl v očekávání, jak rychle si zvykne na obrovské tempo Premier League. On to zvládl obdivuhodně, navíc přidal hned v prvním zápase krásný gól. Věřím, že mu to vydrží.

Bude teď Chelsea hrát nádherný fotbal?

To asi nikdo nemůže slíbit. V každém zápase se nedá hrát na krásu, někdy se body budou muset tvrdě vybojovat.

Trenér Scolari navenek působí hodně sympatickým dojmem. Jak se chová k hráčům?

Úplně stejně. V tom je největší rozdíl mezi ním a José Mourinhem. José se choval jinak třeba na tiskovkách před novináři, ale ve skutečnosti byl velkým pohodářem. Ale oba mají společné to, že chtějí mít tým jako jednu velkou rodinu.

Když k vám nastoupil, vraceli jste se ještě k mistrovství Evropy?

Snad jen první dva dny. Říkal, že si nedokázal vysvětlit, co se nám v zápase s Tureckem stalo.

Hecovali jste se před středečním zápasem s Angličany se spoluhráči z klubu?

Nebylo moc času. Já po utkání utíkal domů, abych si sbalil věci, oni zase pospíchali na sraz, který měli už v neděli.

Budou brát zápas proti Česku hodně prestižně?

Určitě si chtějí napravit reputaci. Nepostoupili na Euro, což bylo pro všechny obrovské zklamání. Teď mají před novou kvalifikací a budou se určitě chtít vytáhnout. Oni navíc jdou do každého zápasu úplně stejně, slovo přátelák pro ně neexistuje.

Změnila se anglická reprezentace pod trenérem Capellem?

Je vidět, že je to Ital. Disciplínu staví na první místo, takže hra je dobře organizovaná a kvalita Anglie je pořád obrovská. O tom není třeba diskutovat.

Všichni vaši spoluhráči z české reprezentace se ohromně těší na zápas ve Wembley. Vy jste jeho atmosféru okusil. Opravdu na hráče tento fotbalový svatostánek tak působí?

Má svou neopakovatelnou auru, protože Wembley představuje pro fotbalovou Anglii obrovskou tradici. Na jeho trávníku se hrají všechny důležité zápasy - od duelů o postup do třetí či druhé ligy přes pohárová finále až po reprezentační utkání.

A co vaše vzpomínky na Wembley?

Už když jsem do Chelsea přišel, všichni o tomhle stánku básnili. O finále FA Cupu, jež se ve Wembley pravidelně hrálo, ještě víc. Vykládali, jak jim tuhle tradici závidí celý fotbalový svět. Teprve když jsem si před rokem s Chelsea ve Wembley zmiňované pohárové finále sám zahrál a v prodloužení jsme nakonec porazili 1:0 Manchester, pochopil jsem, o čem mluvili.

Takže skutečně výjimečná atmosféra?

Pro nás těžko představitelná. Wembley je přestavěné, zmodernizované, pověstné věžně tyčící se po desetiletí nad ním při rekonstrukci zmizely, ale tradice zůstala. A kotel, kde pětadevadesát tisíc diváků dýchá hráčům na záda, zrovna tak.

Teď si ve fotbalovém, chrámu zahrajete s českou reprezentací, na níž čeká premiéra pod taktovkou nového trenéra. Změnilo se po příchodu Petra Rady nějak klima v mužstvu?

Klima dobré bylo a zůstalo.

A co fotbalová proměna? K ní v reprezentaci také nedošlo?

Ale pochopitelně. Přišel nový trenér, který má své představy a myšlenky, má nového asistenta i fitness trenéra, takže i k fotbalové proměně dojde.

Reklama

Související témata: