Hlavní obsah

Radovi předchůdci začali u reprezentace vítězně. Jak dopadne on?

PRAHA

Nemá to nový reprezentační kouč Petr Rada ani trochu lehké. Všichni tři jeho předchůdci u národního týmu začínali svou dráhu v roli hlavního trenéra vítězně, takže na něm bude, aby tradici neporušil. Potíž je ale v tom, že zatímco Uhrin si odbýval premiéru v Turecku, Chovanec doma s Irskem a Brückner na Kypru proti Maďarům, Rada vyrukuje ve středu večer proti Angličanům v jejich chrámu ve Wembley.

Foto: archiv

Petr Rada

Článek

Těžší křest nikdo z Radových předchůdců nezažil. Když se v roce 1994 začala formovat samostatná česká fotbalová reprezentace, vydal se Dušan Uhrin s národním mužstvem k vůbec prvnímu zápasu k Bosporu, kde na jeho tým čekali Turci.

Uhrin vyhrál u Bosporu

Premiéru zvládl Dušan Uhrin se svými svěřenci výborně, neboť reprezentace vystupující poprvé oficiálně pod názvem Česká republika vyhrála 4:1. Ostatně, jeden z Radových asistentů Jan Stejskal a současný kustod národního mužstva Roman Vonášek u vítězství asistovali.

„Samozřejmě že výhra v Turecku bylo obrovským povzbuzením a impulsem do dalších let, na jejichž konci byla účast ve finále na evropském šampionátu v Anglii v šestadevadesátém,“ vzpomíná na premiéru tehdejší kouč národního týmu Dušan Uhrin. „O první sraz národního mužstva ale nešlo. Už na podzim roku předchozího, kdy federální reprezentace dohrávala kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Ameriky, jsem se s širším výběrem hráčů, z nichž se pak národní tým tvořil, sešel,“ upřesňuje.

Chovanec začal vítězně na Hané

Uhrinův nástupce Jozef Chovanec si premiéru v roli reprezentačního trenéra odbýval v roce 1998 doma, neboť k přátelskému zápasu proti Irům nastoupil jeho tým v Olomouci. Vykročení to bylo zase vítězné, neboť národní tým porazil Iry 2:1. V současné reprezentaci už je jen jeden pamětník této výhry– vedoucí mužstva Karel Poborský.

„V poločase jsme prohrávali, ale po změně stran jsme výsledek otočili. Každá vítězná premiéra je důležitá, neboť mužstvo nastartuje. A my vlastně v přátelském zápase s Iry nastartovali ke kvalifikaci o postup na evropský šampionát 2000 do Belgie a Nizozemska, v níž jsme neztratili ani jediný bod,“ vrací se o deset let zpátky Jozef Chovanec.

Brückner odstartoval výhrou na Kypru

Po nezdaru v kvalifikaci o postup na MS 2002 v Japonsku a Koreji a blamáži v barážových duelech s Belgií vystřídal Chovance u národního mužstva Karel Brückner. I on začal vítězně, neboť na turnaji reprezentačních týmu na Kypru porazil v únoru roku 2002 jeho výběr v Larnace Maďarsko 2:0. V současné reprezentaci je hned několik pamětníků tohoto úspěšného vykročení, neboť na trávníku se tehdy objevili Čech, Grygera, Baroš a vedoucí mužstva Poborský.

„Ukázali jsme herní kvalitu i potenciál do budoucna,“ pochvaloval si tehdy Karel Brückner, jenž v letech následujících přivedl národní tým na dva evropské a jeden světový šampionát, přičemž vrcholu dosáhl ziskem bronzu na EURO v Portugalsku.

Jak dopadne Rada ve Wembley?

Na Petra Radu čeká křest ohněm v londýnském Wembley proti domácím Angličanům nažhaveným odčinit absenci na evropském šampionátu a toužícím dokázat, že pod novým koučem Capellem se promptně vrátili do světové extratřídy.

„Bude to mimořádně náročný zápas proti silnému soupeři, ale bát se rozhodně nemusíme. Samozřejmě že chceme uhrát o dobrý výsledek, ale nezapomínejme, že jde především o testovací utkání před zářijovým vstupem do kvalifikace o postup na mistrovství světa v Severním Irsku. Ta je pro nás důležitá,“ nechal se před svou premiérou slyšet nový kouč české reprezentace Petr Rada.

Premiéry nových trenérů české reprezentace
Dušan UhrinTurecko-ČR 1:4 (1:2)23.2.1994 Istanbul
Jozef ChovanecČR-Irsko 2:1 (0:1)25.3. 1998 Olomouc
Karel BrücknerČR-Maďarsko 2:0 (1:0)12.2. 2002 Larnaca
Petr RadaAnglie-ČR ???20.8. 2008 Londýn

Reklama