Hlavní obsah

Anglie vykročí do nové éry se staronovým kapitánem

LONDÝN

Kolébka fotbalu Anglie prochází rozporuplným obdobím. Zatímco na klubové scéně dominuje a její Premier League má vynikající kvalitu i výsledky, reprezentace nijak nezáří. Přestože mají Angličané ve svém kádru několik fotbalistů světové extratřídy, na poslední mistrovství Evropy se neprobojovali.

Článek

Ten problém by nejspíše rád řešil každý trenér. Vybrat kapitána týmu z více excelentních hráčů. Nový kouč anglické reprezentace Fabio Capello musel po nástupu do funkce zvolit lídra, který hrdý výběr Albionu povede do nové éry s kapitánskou páskou.

Kdekomu by se z toho výběru zamotala hlava, posuďte sami. Už léta je ikonou Liverpoolu i jeho lídrem Steven Gerrard. Rio Ferdinand dospěl a s přehledem diriguje obranu vítěze Ligy mistrů i Premier League Manchesteru United. A představit si s kapitánskou páskou v Chelsea někoho jiného než Johna Terryho? Nemožné.

Terry pokračuje

Právě sedmadvacetiletého beka londýnského klubu Capello vybral a znovu jej jmenoval kapitánem. Tím byl Terry i pod předchozím koučem McClarenem. „Už jsme to chtěli mít za sebou, tým byl trochu nervózní,“ přiznal po oznámení volby Terry.

Vůdce Chelsea neměl příliš vydařenou sezónu. Jako kapitán nedovedl výběr Anglie na EURO do Rakouska a Švýcarska, ve finále Ligy mistrů mohl v penaltovém rozstřelu rozhodnout o historickém triumfu. Při svém pokusu podklouzl a neproměnil. Kdyby dal gól, Chelsea měla vytoužený pohár. Chmurné myšlenky Terry zahnal v přípravě proti USA, v níž s kapitánskou páskou dokonce skóroval.

Beckham skončil jako kapitán po MS

V roli kapitána vystřídal Terry Davida Beckhama, jenž se pásky vzdal po neúspěšném mistrovství světa 2006. Vedle hvězdného záložníka, který na přípravu proti Česku přicestoval z Los Angeles, je v kádru několik další excelentních fotbalistů.

S Terrym válí v Chelsea třicetiletý záložník Frank Lampard, který v národním celku nastřílel v 61 zápasech 14 gólů. Stejný počet tref má už na svém kontě dvaadvacetiletý Wayne Rooney, jenž odehrál 43 reprezentačních duelů. Výběr hvězd v kádru středečního soupeře českých fotbalistů je velký, ale jak se už několikrát potvrdilo, jen velká jména tým nedělají. Rozhodovat se bude během devadesáti minut na hřišti.

Reklama