Hlavní obsah

Wembley: Luxusní kolos s mimořádnou minulostí

LONDÝN

Mnozí touží si tam zahrát, málokomu se sen splní. Ve středu večer změří čeští fotbalisté ve slavném Wembley síly s domácí reprezentací Anglie. Druhý největší stadión v Evropě pojme až 90 tisíc diváků, a přestože nebude na přípravné utkání vyprodaný, dá se očekávat mimořádná atmosféra. Češi by rádi byli úspěšnější než před dvanácti lety, kdy ještě ve starém Wembley prohráli finále ME s Německem.

Článek

Na bouřící kulisu je většina českých fotbalistů zvyklá, ve svých klubech nastupují před desetitisícovými návštěvami. Wembley je ale mimořádné a už při příchodu k němu na návštěvníky dýchne síla tradice.

Stadión byl postaven v roce 1923, o osmdesát let později byl původní objekt zbořen a začala nákladná přestavba. Ta nakonec vyšla na astronomických 798 miliónů liber a provázely jí komplikace. Práce měly být ukončeny už v květnu 2006, pohárové finále muselo být tehdy přeloženo do Cardiffu. Tamní Millenium Stadium nový objekt značně připomíná. První soutěžní zápas londýnský stadión hostil až loni v březnu, domácí reprezentační jednadvacítka remizovala s italskými vrstevníky 3:3.

Objekt má mnoho vychytávek, na žádném jiném stadiónu nenajdete například 2618 toalet. Velkoryse je řešený prostor uvnitř, z žádného místa na stadiónu to není na plochu dále než 120 metrů. Samostatnou místnost mají k dispozici maskoti a nosiči vlajek fair-play před utkáním. Oblouk nad stadiónem poutá pozornost už z dálky.

Koncerty hudebních hvězd

Mimo fotbal slouží plocha i k hudebním koncertům, velký ohlas měla benefice Live Aid nebo Koncert pro Dianu. Představili se zde také Metallica, Foo Fighters nebo George Michael. V listopadu ve Wembley vystoupí Madonna.

Londýn bude za čtyři roky hostit olympijské hry a Wembley bude místem vrcholu fotbalového turnaje. Na velká finále je koneckonců zvyklé. V roce 1966 zde angličtí fotbalisté vybojovali dosud jediný titul mistrů světa a socha tehdejšího kapitána Bobbyho Moorea zůstala před hlavním vstupem. O třicet let později hostilo rozhodující duel evropského šampionátu. Češi tehdy po gólu Bierhoffa v prodloužení prohráli s Německem.

Ve středu by rádi byli úspěšnější.

Reklama

Související témata: