Hlavní obsah

Ujfaluši: Tahle premiéra se dá pokládat za úspěšnou

LONDÝN

Mohl být prvním kapitánem, který dovede českou reprezentaci k cennému vítězství v chrámu kopané – anglickém Wembley. Tomáš Ujfaluši však se spoluhráči inkasoval v nastavení středeční přípravy a musel se spokojit s remízou 2:2. Přestože Češi ztratili výhru, hodnotili duel v Londýně jako úspěšný. „Byla to vydařená premiéra pro nás i pro trenéra,“ řekl bek Atlétika Madrid novinářům po zápase.

Článek

Jak jste spokojený s předvedenou hrou?

Hlavně druhý poločas jsme se snažili hrát to, co po nás trenéři chtěli. Měli jsme kombinovat a nenakopávat zbytečně balóny dopředu. Nezbavovali jsme se míčů, i když to někdy šlo do menšího rizika. Zase jsme si ale vytvářeli prostor, ale hlavně ve druhém poločase jsme dominovali.

Překvapilo vás, že se Angličané nedostali k soustavnému tlaku?

Překvapený jsem tolik nebyl. Chtěli jsme hrát kombinačně, bez strachu. Máme typy hráčů, kteří umějí podržet míč ve středu pole. Honza Polák, Jarda Plašil. Navíc je dobře doplňoval Radek Kováč.

Takže s premiérou pod novým trenérem panuje spokojenost?

První zápas byl hodně vydařený. Hráli jsme proti silnému týmu, navíc venku. Jsme spokojení. Byla to vydařená premiéra pro nás i pro trenéra.

Za tři týdny startuje kvalifikace MS 2010. Co londýnský test napověděl před duelem v Severním Irsku?

Hráli jsme, co jsme si řekli. Kombinačně jsme na tom byli hodně dobře. Dostali jsme ale dva góly ze standardek, na což se musíme zaměřit. Dobře jsme bránili čtyřiačtyřicet minut plus dalších čtyřiačtyřicet minut ve druhém poločasu. Poslední minuta nás pokaždé srazila na zem, i když druhý gól byl takovou slátaninou, která bohužel skončila gólem. Je to škoda, musíme se připravit a být pozornější v kvalifikačním utkání.

Na evropském šampionátu jste inkasovali v závěrech utkání. Po letní pauze je to stejné. Nebyli jste unavení?

Cítil jsem se úplně perfektně, necítil jsem se vůbec unavený. Bylo vidět, že jsme hodně běhali. Hlavně záložníci, Honza Polák odehrál vynikající zápas. Je vidět, že když je člověk odpočinutý, tak má dost sil. V klubech se na kondici dbá hodně.

Nad fyzičkou v reprezentaci nově dohlíží kondiční trenér Kaplan. Co je v národním celku ještě nového?

Je nový asistent, který také přispěje svojí myšlenkou. I kouč Rada má nové tréninky. Bude se hodně dbát na disciplínu.

V čem je kouč Rada jiný?

Je do práce zapálený, chce vyhrávat. Dokáže ocenit práci a bojovnost. Menší nervozita u něj cítit byla, ale věřil v nás. Tahle premiéra se dá pokládat za úspěšnou.

Reklama