Hlavní obsah

Anglie, to jsou dva světy, proto remízu nepřeceňujme, shodli se experti

Zdeněk PavlisSport.cz

Chybělo málo a česká reprezentace zlomila prokletí, jež ji v konfrontaci s Anglií po celá desetiletí provázelo. I tak ale přepsala ve fotbalovém chrámu ve Wembley historii, neboť dokázala s domácím týmem remizovat. „A navíc po sympatickém výkonu,“ kvitoval pro Sport.cz premiérové vystoupení Radova výběru internacionál Antonín Panenka. „Ale nepřeceňoval bych ho. A výsledek také ne,“ dodával jeho někdejší spoluhráč Stanislav Levý.

Článek

Na jednom se oslovení experti shodli – výkon anglické reprezentace je zklamal. "Znovu se potvrdilo, že Premier League a anglický národní tým, to jsou dva různé páry bot. Dva odlišné fotbalové světy. Zatímco nejvyšší soutěži na ostrovech dodávají mimořádnou kvalitu cizinci, na reprezentaci Albionu se ani příchod italského trenéra Capella zatím nijak neprojevuje. Konfrontace ve Wembley jen demonstrovala, že není náhoda, že se Angličané neprobojovali na evropský šampionát,“ nešetřil kritikou na adresu domácího týmu Stanislav Levý.

Levý: Je otázkou, zda Angličané mají na víc

Otázkou samozřejmě zůstává, jak Angličané k utkání s českým týmem přistoupili. „Spíše mně připadalo, že přátelský zápas odehráli jen z povinnosti, zatímco naše reprezentace byla na zápas ve Wembley výjimečně motivovaná a na všech hráčích bylo patrné, jak se na utkání těší. To jsem u Angličanů úplně postrádal. Ale je otázkou, zda vůbec mají na víc, než ve středu předvedli,“ povšiml si Stanislav Levý.

„Kombinovat ještě dovedou, ale pouze uprostřed hřiště. Jakmile se dostali k Čechově šestnáctce, topili se v samých stereotypech, takže se pochopitelně prosadit nemohli,“ dodával Antonín Panenka.

Beckham? To je jen chodec!

Bylo toho ale mnohem víc, co experti Angličanům vyčítali. „Třeba pochodové tempo, v jakém se vraceli k plnění defenzivních úkolů, mě jako trenéra doslova vytáčelo. Jejich neschopnost poradit si s naší středovou řadou, v níž bylo o jednoho hráče víc, rovněž,“ zarazilo Stanislava Levého.

Výkon opěvovaného Beckhama ho pak vytočil na nejvyšší mez. „Vždyť to už je jen chodec, který má pouze jméno. Současný fotbal je někde úplně jinde! A gólman anglické reprezentace? Připadal mně jako sněhulák s rukavicemi, jenž by se spíše než nad účesem měl zamyslet nad svými výkony.“

Házenkářský presink, jenž ale na soupeře platil

Remízu ve Wembley experti, jež Sport.cz oslovil, kvitují, slibné vystoupení české reprezentace rovněž, ale před zářijovým vstupem do kvalifikace o postup na mistrovství světa unissono varují: Jen prosím podzimní premiéru nepřeceňovat!

„Hráli jsme organizovaně, dovedně vykrývali prostor, ale anglické stereotypy české reprezentaci nahrávaly,“ upozornil Panenka. „Na můj vkus byla naše obrana až příliš zatažená k vlastní šestnáctce. Takový házenkářský presink, ale pravdou je, že na soupeře platil,“ podotkl Levý a vyčíslil, že i díky tomu vyhráli Angličané 10:0 na rohy a 9:4 na střely na bránu.

Dvě jedničky – Jankulovski a Šírl

Jedno nesporné plus ale na hře české reprezentace Levý viděl. „Rychlý přechod do útoku, jenž dělal Angličanům nesmírné problémy. Hlavně levá strana naší sestavy, neboť Jankulovski a Šírl byli nejlepšími hráči na trávníku.“

Panenka proslulý ve své éře nejen exekucí pokutových kopů, ale standardních situací především, se doslova rozplýval nad Jankulovského brankou z trestného kopu. „Moc chytře kopnuto. Angličtí gólmani nejsou na technické střely přes zeď bránících hráčů příliš zvyklí, protože na ostrovech volí střelci většinou tvrdou přímou ránu na bránu. Jankulovski to vymyslel a hlavně provedl nádherně,“ skládal Antonín Panenka autorovi druhého českého gólu poklonu.

„Výborný v defenzivě i v podpoře útoku. A to si je nutno uvědomit, že v Itálii liga ještě nezačala,“ upozornil Panenka, jemuž se nechtělo výkony jednotlivců příliš vyzdvihovat. „Celkově pozitivní obraz o české reprezentaci se zrodil díky kolektivnímu výkonu,“ poznamenal, ale na několik hráčů přece jen ukázal. „Výborný byl Šírl, Polák rovněž sehrál jeden ze svých lepších reprezentačních zápasů, Baroš dal krásnou branku, ale ještě víc než jeho gólovou trefu bych ocenil, jak si dokázal udělat prostor před tím, než vystřelil.“

Čechovi chybí odvaha

Levý s ním souhlasil. „Baroš opravdu svou rychlostí, bojovností a agresivitou na Angličany platil.“

Z výkonu brankáře Čecha, kterého mimochodem televizní diváci zvolili nejlepším hráčem českého týmu, naproti tomu až tak nadšen nebyl. „Nepůsobil jistým dojmem. Střely zdálky sice likvidoval, ale centry mu dělají problémy. Hlavně při míčích směřujících do malého vápna mu chybí odvaha do souboje s několika hráči nekompromisně vletět,“ oponoval Stanislav Levý mínění českého fotbalového národa.

Reklama

Související témata: