Hlavní obsah

Víc než rok bez dovolené! I taková bude příprava na EURO

Vrátili se aspoň k dětským bezkontaktním tréninkům, ale vyhráno ještě nemají. Fotbalisté čekají, kdy se po dlouhé pauze budou moci vrátit do plné přípravy. Nejen realizační týmy klubových týmů, ale také reprezentací. Již teď se rýsují problémy týkající se evropského šampionátu, který byl kvůli pandemii koronaviru odložen na příští rok. Vždyť někteří reprezentanti pojedou víc než rok bez dovolené. „Do nějaké míry je to ovlivnit asi může, ale koronavirus je celosvětový problém, takže situace je v tomto ohledu pro všechny stejná,“ přemítá Pavel Čvančara, kondiční trenér národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace Jakub Jankto, Zdeněk Ondrášek, Alex Král, Lukáš Masopust a Jan Bořil oslavují gól během duelu s Kosovem.

Článek

Nouzová situace přináší nouzová řešení a nezvyklé problémy. Třeba kratší letní pauzu, která se dá očekávat kvůli prodloužení aktuální sezony.

„Teď byly čtyři týdny nucené pauzy. Pokud hráč bude mít plnohodnotný trénink s postupným a vhodným zatěžováním i regenerací, tak zásadní vliv mít nebude. Na druhou stranu samozřejmě nevíme, kolik, kdo bude mít zápasů nebo času na odpočinek," avizuje kondiční trenér Pavel Čvančara v rozhovoru pro web FAČR.

České kluby se vracejí tento týden ke společným tréninkům ve skupinkách maximálně po osmi hráčích.

Realizační tým však pochopitelně bedlivě sleduje také situaci legionářů.

Došlo i na tréninky přes video

„Kluci v zahraničí, alespoň z lepších týmů, často dostali vybavení od klubů. Třeba spinningové kolo a další stroje. Hodně hráčů taky mělo tréninky přes video. V určitou hodinu se všichni propojili a měli společnou tréninkovou jednotku," líčí Čvančara, který jako kondiční trenér působí i v Mladé Boleslavi.

„Spousta kluků mi také říkala, že díky GPS systémům a podobným technologiím měli trenéři všechna potřebná data vlastně okamžitě k dispozici a hráči navíc museli hlásit, jak se při tréninku cítili. Samozřejmě se takové podmínky netýkaly všech, ale hodně z nich mi je takhle popisovalo," dodává.

Strašně dlouhá doba bez zápasů

Klíčovou otázkou je, jak dlouho může trvat, než se hráči dostanou do formy jako před pandemií, až týmy začnou trénovat normálně?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kondiční trenér Pavel Čvančara (v červeném) během tréninku reprezentace.

„Myslím, že tři týdny plnohodnotného tréninku jsou minimum. Ale pozor, sice začínáme trénovat v menších skupinkách, ale to není plnohodnotný trénink, protože v něm budou chybět průpravné hry, kontakty, souboje a podobně. Takže to bude podle mého názoru otázka spíš čtyř týdnů," odhaduje kondiční kouč.

Návrat do formy má zásadní zádrhel. Hráči nebudou smět absolvovat přípravná utkání.

„Je tady jeden mnohem větší problém - hráči už čtyři týdny nehráli zápas. Teď se nepočítá ani s přípravnými utkáními, takže je další zápas čeká třeba až v červnu. To je strašně dlouhá doba. Z hlediska fotbalu to může být znát, protože zápas je úplně něco jiného než trénink," zdůrazňuje Čvančara.

Reklama