Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace se začne chystat na kvalifikaci v Belfastu

Zdeněk PavlisSport.cz

Celých dlouhých osm dnů bude mít trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada na to, aby svůj tým nachystal na úvodní duel kvalifikace o postup na mistrovství světa, který na jeho svěřence čeká ve středu 10. září v Belfastu proti Severním Irům. „Pochopitelně je to prostor, který patřičně využijeme,“ pochvaloval si kouč národního týmu před úterním srazem.

Článek

Před přátelským zápasem proti Angličanům Petr Rada moc času ani prostoru neměl. S nominovaným výběrem se sešel v pondělí v poledne, v úterý se za La Manche letělo, ve středu večer ve Wembley hrálo.

Osm dnů na přípravu přijde vhod

„Tentokrát to bude jiné, neboť se nabízí hned osm dnů. Bude tudíž čas na přípravu, nácvik různých herních situací i třeba na to, abychom si s hráči sedli a probrali reprezentační režim i cíle, které před sebou máme,“ libuje si reprezentační kouč Petr Rada, že v termínu vyhrazeném pro kvalifikaci o šampionát hraje jeho tým jen jeden zápas a ke všemu ještě až ve středu 10. září.

V sobotu 6. září má volno, takže se může v poklidu chystat na úvodní duel se Severními Iry. „Na vstupu do kvalifikace bude hodně záležet,“ je si trenér moc dobře vědom, jak důležitý zápas jeho tým čeká.

Informace z Bratislavy se hodí

Navíc má vzpomínaný program ještě jednu velkou výhodu… První soupeř českého národního týmu totiž vstupuje do kvalifikace o čtyři dny dříve, tedy v sobotu  6. září, v Bratislavě proti Slovákům. Bude tudíž možnost si protivníka důkladně obhlédnout a všechny informace před vzájemným utkáním vyhodnotit. „Samozřejmě že analýza bratislavského střetnutí bude důležitá a pro nás hodně prospěšná,“ přiznává Petr Rada.

„Severní Irové jsou svým důrazným a hodně agresivním pojetím hlavně doma hodně nepříjemným protivníkem, který své kvality ostatně dokázal v předchozích bojích o EURO 2008. Vždyť porazil i budoucí mistry Evropy Španěly,“ připomíná kouč a pochopitelně okamžitě vzpomene na kanonýra Healeyho, jenž byl nejlepším střelcem vzpomínané kvalifikace o evropský šampionát.

Fotbalistům nabídne azyl Štiřín

Rada se sejde se svými svěřenci v úterý v poledne v pražském hotelu Praha, odkud se ovšem národní tým přesune do zámeckého hotelu Štiřín nedaleko Velkých Popovic. Reprezentace tam s oblibou jezdívala už za Chovancovy éry, neboť Štiřín nabízí nejen klid a veškerý komfort, ale i golfové hřiště, jež je součástí zámeckého areálu.

Za přípravou bude jezdit do nedalekých Kunic. V sobotu se národní mužstvo přesune do Prahy, kde sehraje odpoledne tréninkový zápas s Českými Budějovicemi. V hlavním městě zůstane až do úterý, kdy odlétá do Belfastu. V  kádru by nemělo dojít k žádným změnám, neboť všech dvacet nominovaných hráčů je v pořádku a žádné zdravotní problémy je nesužují. Pochopitelně – i tentokrát chybí Rosický, jenž po červnové operaci teprve začíná s tréninkem.

„Nemá smysl, aby něco uspěchal, takže těžko odhadnout, zda pro říjnové pokračování kvalifikace v Polsku a proti Slovinsku už bude k dispozici. Jsem s ním v pravidelném telefonním kontaktu a čekám, jak na tom bude,“ prozrazoval Petr Rada.

Reklama

Související témata: