Hlavní obsah

Nedvěd je pořád duší Juventusu, říká Grygera

ŠTIŘÍN

Rozběhnutý k životní sezóně je fotbalový obránce české reprezentace Zdeněk Grygera. Po sezónách, kdy ho srážela zranění, absolvoval tentokrát celou přípravu bez problémů. V italském Juventusu Turín patří do základní sestavy a chystá se získat vysněné trofeje, český národní tým na něm také stojí.

Článek

Italský legionář Zdeněk Grygera je v nebývalé pohodě. „Cítím se vážně dobře. Vlastně už od Vánoc jsem neměl vážné zranění. Vynechal jsem maximálně pár dnů kvůli nějakému nakopnutí. Celou letní přípravu jsem absolvoval bez jediné komplikace, což se mi stalo podruhé za mnoho let. Jenže loni jsem po zvládnutí všech tréninkových dávek přijel k prvnímu zápasu sezóny s národním týmem do Rakouska a poranil si lýtkový sval. Byl jsem pak měsíc mimo,“ posteskl si při vzpomínce na mrzutý start minulého ročníku.

Ńedvěd i šestatřiceti táhne Juve

Letos zatím všechno běží jako na drátkách. Grygera je fit a pravidelně sbírá starty v základní sestavě Juventusu. Přispěl i k postupu přes Artmedii Bratislava v předkole Ligy mistrů. „Rozhodli jsme už doma, kde jsme vyhráli čtyři nula. Bylo zcela zřetelné, jak velký rozdíl je v týmech a v naší touze projít do hlavní soutěže,“ vyprávěl obránce.

Remízou 1:1 ve slovenské metropoli pečetil Juventus postup. Ale o pár dnů v ligovém startu Série A mu stejný výsledek v boji s Fiorentinou velkou radost neudělal. „Byli jsme hodně zklamaní, protože jsme vedli, soupeř dohrával v deseti, ale i tak v poslední minutě srovnal. Chtěli jsme ligu začít vítězstvím. Tím spíše, že mezi kluby panuje velká rivalita.“

Právě Grygera přihrál Nedvědovi na jediný gól Juventusu. „Pavel je i v šestatřiceti letech tahounem a duší mužstva. Dává do hry úplně všechno. Myslím, že je na něm strašně vidět touha po úspěchu. Hraje poslední sezónu a kariéru chce zakončit velkým vítězstvím,“ líčil Grygera.

Dříve jezdili na srazy národního týmu společně. Ale Nedvěd reprezentační kariéru po MS 2006 uzavřel. „Myslím, že je rád za odpočinek, který kluci v klubu dostali. Měli jsme totiž tři dny volna. Byť je sezóna na začátku, Juventus už má hodně odehraných zápasů. Přáteláků před startem Ligy mistrů bylo hodně, nechtěli jsme totiž nic podcenit a být dostatečně rozehraní,“ vysvětloval reprezentační zadák.

Se Šírlovým Zenitem čeká fušku

Může se Nedvědovi splnit dávný sen v podobě triumfu v Lize mistrů? „Rozhodně máme silnější tým než v minulé sezóně. Tehdy po postupu z druhé ligy přišlo hodně nových hráčů, vedení udělalo mnoho nákupů. Mužstvo se skládalo, ale teď už jsme jen vyloženě doplňovali, takže jsme kompaktnější,“ přemítal Grygera.

Jeho Juventus byl zařazen do hodně nevyzpytatelné základní skupiny Ligy mistrů. Čeká ho silný Real Madrid, ruský Zenit Petrohrad a neznámý Borisov. „Začínáme doma se Zenitem, už jsme se s Radkem Šírlem trošku hecovali. Nečeká nás snadný boj, vždyť vyhráli Superpohár nad Manchesterem United a mají triumf z Poháru UEFA. Bude to fuška,“ připomínal bývalý hráč Sparty či Drnovic úspěchy týmu, jehož tahounem je další z českých reprezentantů.

Vím, Irové budou doma silní

Společně budou příští středu čelit v Belfastu výběru Severního Irska při startu kvalifikace. „Pro mě jde o neznámého soupeře. Nikdy jsem se s nimi nestřel. Jen vím, že mají hodně hráčů v Anglii a ve Skotsku. Bezpochyby budou hrát klasický ostrovní fotbal. A v domácím prostředí budou ohromně silní,“ dumal Grygera, který nepochybuje o síle české reprezentace.

„Jsme favoritem skupiny. Musíme úlohu potvrdit na hřišti. Protože s výjimkou San Marina budou všichni soupeři na domácích hřištích tuze těžkou překážkou,“ varoval nejen před podceněním Severního Irska, ale i Slovenska, Slovinska a Polska.

Reklama

Související témata: