Hlavní obsah

Sionko si na mudrce nehraje, takže Radovi radit nechce

ŠŤIŘÍN

Oba by mohli do Radových služeb. A dokonce jako jeho osobní rádci, protože jen Zdeněk Pospěch a Libor Sionko mají v současném kádru české fotbalové reprezentace čerstvé zkušenosti s fotbalem v Severním Irsku. „To tak. My jsme s Kodaní v kvalifikaci o Pohár UEFA narazili na slaboučký severoirský Cliftonville, přes nějž bylo povinností postoupit. Těžko tedy radit,“ bránil se Libor Sionko zahrát si před cestou ke kvalifikaci do Belfastu na mudrce.

Článek

Pohárovou konfrontaci se slaboučkým severoirským protivníkem ještě zvládl, k prvním dvěma zápasům dánské ligy také nastoupil, jenže pak se ozvalo zranění a Libor Sionko musel nuceně odpočívat. Dokonce i o první reprezentační sraz pod Radovým vedením a přípravný zápas v londýnském Wembley přišel...

Čtyři týdny plné pochybností

„Vysedával jsem na tribuně, na fotbal se jen díval, léčil se klidem a hlavou se mně honily samozřejmě všelijaké myšlenky. I na půlroční přestávku ve Spartě, kdy jsem si přetrhl křížový vaz, jsem si vzpomněl. Zvláště, když se léčba v jednu chvíli zadrhla a je netušil, kolik týdnů absence se z jednoho obyčejného ,koňara´ utrženého v pohárové kvalifikaci v Severním Irsku vyklube,“ přiznával Libor Sionko, že během dlouhých čtyř týdnů cítil všelijak. I pochybnosti kolem reprezentační budoucnosti ho sužovaly, to se ví.

„A to jsem po pohárové kvalifikaci s Iry sehrál v dánské lize ještě dvě  utkání, dal jeden gól a na další nahrál, takže pohoda náramná. Jenže poškozený sval nevydržel, prasknul a já mohl čtyři týdny nové sezóny odepsat,“ posteskl si, i když teď už deset dnů zase naplno trénuje a i s českou reprezentací se na kvalifikační duel příští středu proti Severním Irům chystá.

Uzdravení přímo zázračné

„Najednou jako když utne, bolest ustala a mohl jsem zase trénovat naplno. Obrovská úleva poté, co jsem musel v přípravě ubírat na intenzitě a zahánět neustálé pochybnosti, zda se dám vůbec dohromady,“ přiznává český legionář ve službách dánské Kodaně, jakým vysvobozením pro něho bylo, když mohl v klubu zase začít s tréninkem a i pozvánku na reprezentační sraz od trenéra Rady dostal.

Healy řádí, ale uhlídat se dá

Takže by si ze samé vděčnosti přece jen zahrál na Radova rádce? Že by s klubovým spoluhráčem z FC Kodaň  Zdeňkem Pospěchem dali dohromady recept, co proti Severním Irům s reprezentací příští středu v Belfastu při vstupu do kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010 hrát? Co od soupeře očekávat a jak se na něho nachystat? Vždyť pro hráče, který na fotbalových toulkách světem kopal ve Skotsku vyznávajícím podobný fotbal, jako Irové, by šlo o maličkost.

„To, co jsme se Zdeňkem Pospěchem zažili my, by ani trenérovi ani našemu nároďáku moc nepovědělo. Severoirská reprezentace bude minimálně desetkrát silnější, než Cliftonville. Zvláště doma, kde s plnými ochozy v zádech sází na typický ostrovní fotbal plný důrazu, tvrdých osobních soubojů,  stoprocentního nasazení a samozřejmě centrovaných míčů do vápna, kde řádí kanonýr Healy ze Sunderlandu. V minulé kvalifikaci nastřílel soupeřům třináct gólů, a i když je otázkou, jakým soupeřům, v jakých utkáních a za jakého stavu, velký pozor si na něho budeme muset dát,“ varuje navrátilec do české reprezentace Libor Sionko.

O výhře českého mužstva ale nepochabuje. „Máme v mančaftu kvalitní hráče, takže si i s ním poradíme,“ je přesvědčen, že do bojů o postup na světový šampionát vstoupí český národní tým příští středu v Belfastu vítězně.

Reklama

Související témata: