Hlavní obsah

Fenin věří, že v Turecku ožije duch stříbrné dvacítky

ISTANBUL

Vůbec poprvé ve své už dost barvité kariéře nahlíží do fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Martin Fenin. Ale útočník bundesligového Frankfurtu, který "lvíčatům" přišel pomoci před klíčovým zápasem evropské kvalifikace v Turecku ze seniorského áčka, se vůbec neocitl v neznámém prostředí.

Článek

V jednadvacítce se setkal s většinou spoluhráčů z úspěšného celku, který na loňském mistrovství světa do dvaceti let v Kanadě přivezl senzační stříbro. A Fenin věří, že vítězný duch mladíky dovede k úspěchu i v sobotu v Turecku.

"Mistrovství v Kanadě v každém z nás zanechalo spoustu zážitků a já si moc přeju, aby to v nás zůstalo i po zápase s Turky," uvedl Fenin ve čtvrtečním rozhovoru s ČTK v Istanbulu, kam jednadvacítka odpoledne dorazila a ještě ji čekal přesun trajektem do Bursy. Právě tam se sobotní zápas uskuteční.

Fenin si v jednadvacítce ještě nezahrál, ale mezi starými známými se ani nepotřeboval rozkoukávat. Do týmu zapadl okamžitě a zdůrazňuje, že cestu s jednadvacítkou rozhodně nebere jako nějakou degradaci.

Vzpomínání na loňský úspěch

"S tímhle mančaftem to vlastně táhnu už od reprezentační šestnáctky a připadám si, jako kdybych se od kluků nikdy neodloučil, jako kdybysme se po Kanadě ani nerozešli. A jsem mezi nimi hlavně strašně rád, protože loni po mistrovství jsme se hned rozprchli do klubů a moc se už neviděli. Takže teď budeme moci zavzpomínat," pochvaloval si Fenin, který se už loni v srpnu v dospělé reprezentaci natrvalo zabydlel poté, co zazářil v Kanadě.

Teď se znovu vrací mezi své vrstevníky. Ti jej mezi sebou přivítali ve středu, kdy se Fenin odpojil od seniorské reprezentace. A také si hned vyslechl své. "Na trénink jsem kvůli zácpě na dálnici přijel asi o pět minut později, tak to Mára Suchý hned roztleskal, když jsem doběhl na hřiště. Samozřejmě se naráželo i na moje grilování, někde jsem zaslechl, že bych si měl otevřít Steak house," připomínal Fenin s úsměvem svoji nehodu v minulém týdnu, když mu ve Frankfurtu na balkoně "blafl" gril a způsobil pak požár, který museli zlikvidovat až přivolaní hasiči.

Teď už jdou legrácky stranou. Fenin má týmu pomoci v důležitém duelu v Turecku, v němž si mladíci mohou zajistit postup do listopadové baráže. Na Fenina trenér Jiří Kotrba hodně spoléhá, útočník má přispět svými zkušenostmi.

Nad jednadvacítkou neváhal

"Když se ta možnost hrát za jednadvacítku objevila, tak jsem ani na chvíli neváhal a souhlasil," řekl Fenin. "Je to zápas v podstatě o všechno a já budu chtít maximálně pomoci. Navíc kdyby se příští rok postoupilo na mistrovství Evropy a já bych tam třeba jel, tak bych mohl říct, že mám aspoň nějakou zásluhu na postupu," uvažoval Fenin, kterého kouč seniorské reprezentace Rada uvolnil jen na sobotní zápas.

O víkendu má totiž první tým volno, kvalifikační premiéra jej čeká až příští středu v Severním Irsku. Tam by Fenin už opět měl být mezi staršími reprezentanty.

Kdyby se jednadvacítka v listopadu dostala do baráže, došlo by k další termínové kolizi s akcí áčka. Fenin ale záležitosti kolem svých nominací prý nechává výhradně na domluvě Rady a Kotrby. "Určitě se podřídím tomu, jak se dohodnou oni spolu. Já pojedu tam, kam bude potřeba. Teď to vyšlo tak, že má áčko volno, takže můžu jet s jednadvacítkou. Ale jak to bude dál, nechávám osudu," dodal Fenin.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články