Hlavní obsah

"Lvíčata" prohrála v Turecku a zkomplikovala si postup do baráže

Česká fotbalová reprezentace do 21 let nevyužila první šanci k postupu do baráže o účast na mistrovství Evropy, které za rok hostí Švédsko. V sobotním kvalifikačním duelu totiž prohrála v Turecku 0:2, když se o obě branky ve druhém poločase postaral Aydin Kerabulut.

Článek

Mladí Češi si tak první kvalifikační prohrou hodně zkomplikovali situaci. Ztratili první místo ve skupině, na které poskočili právě Turci. V úterý musejí v posledním utkání v Uherském Hradišti porazit Ukrajinu a pokud Turecko zdolá Arménii, budou doufat v to, že se do baráže dostanou jako jeden ze čtyř týmů s nejlepší bilancí z druhých míst.

Fotbaloví mladíci věděli, jaká šance se před nimi otevírá, ale jako by je možnost přiblížení baráže na turecké půdě svázala. Češi sice chtěli vstoupit do zápasu aktivně, ale jejich ofenzivní fáze byla dlouho úplně neškodná. Odříznutý na hrotu byl i Martin Fenin, vytoužená posila ze seniorské reprezentace.

Trest přišel po hodině hry

Od začátku tak bylo rušno hlavně před českou brankou, na Turcích bylo znát, že chtějí odčinit poslední prohru v Arménii, kde zkolabovali v úplném závěru a hodně si zkomplikovali postupové vyhlídky. V sobotu ale bez ustání bušili do české defenzivy, přestože jim chyběli důležití hráči Nuri se Serdarem, kteří pomáhali tureckému áčku v důležité bitvě světové kvalifikace v Arménii.

Turci se sice snažili, ale i jejich snaha vyznívala dlouho do ztracena. Brankář Švenger bez potíží zkrotil střely Özera i Aydina Kerabuluta. Ale po poločase začala česká defenziva hořet o mnoho víc. Statickou hráz soupeře domácí překonávali bleskovými přízemními kombinacemi jako už před rokem v prvním vzájemném utkání v Jablonci, kde remizovali 1:1.

Osm minut po přestávce se mohl skvěle uvést náhradník Mustafa, který z několika kroků pálil do břevna. A pak už stadion bouřil nadšením, jenže hlavička Özera jen těsně minula tyč. V 63. minutě mladým Čechům bylo už mnohem hůř. Do středu jejich obrany vnikl Aydin Kerabulut a zdařilou individuální akci zakončil i povedenou křížnou střelou.

Češi se na nápor v závěru nezmohli

Češi vytušili, že s dosud předvedeným výkonem nemohou uspět. Trenér Kotrba vzápětí poslal do hry útočníka Řezníčka, jenž v srpnu pomohl výrazně otočit přípravný duel v Portugalsku. Mladoboleslavský forvard se i v sobotu mohl ukázat jako dokonalý žolík, jenže po jeho přihrávce Fenin ve skluzu před brankou na míč těsně nedosáhl.

Pak s tvrdou střelou neuspěl ani další nový muž na hřišti Dočkal a na druhé straně se musel vytáhnout i brankář Švenger, který chytil jasnou šanci Serdarovi. Český gólman pak měl i velké štěstí, když se jen ohlédl za střelou Aydina Yilmaze mířící do tyče. Češi se ale v závěru ani nenadechli k náznaku závěrečného náporu. Pět minut před koncem naopak byl s jejich nadějemi definitivní konec: Aydin Kerabulut po nedorozumění v české obraně napřáhl z hranice pokutového území a stal se sobotním hrdinou.

Turecko "21" - Česká republika "21" 2:0 (0:0)
Branky: 63 a 85. Ayidin Kerabulut. Rozhodčí: Had - Ring, Albert (všichni Maď.). ŽK: Jablonský, Fenin. Diváci: 7500.
Turecko "21": Onur - Orhan, Eren, Ceyhun, Ferhat - Ayidin Yilmaz (79. Zafer), Serdar, Abdullah, Ayidin Kerabulut - Özer (86. Aykut) - Sercan (46. Mustafa). Trenér: Manduah.
ČR "21": Švenger - Kúdela, Suchý, Mazuch, Jablonský (85. Pekhart) - Janda, Holek, Švec, Střeštík (55. Dočkal) - Fillo (69. Řezníček), Fenin. Trenér: Kotrba.
Tabulka:
1. Turecko751114:616
2. ČR742119:414
3. Ukrajina740315:712
4. Arménie73138:1210
5. Lichtenštejnsko80084:310

Reklama

Související témata: