Hlavní obsah

Když jednadvacítka porazí Ukrajinu, baráž by jí neměla uniknout

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Výhra a tři body získané z posledního utkání proti Ukrajině českou fotbalovou reprezentaci do jednadvaceti let téměř s jistotou posunou do říjnové baráže o účast na mistrovství Evropy. Teoreticky by mladíci mohli postoupit i prvního místa, ale že by Turci doma prohráli s Arménií, je dost nepravděpodobné.

Článek

Výhra nad Ukrajinou by však měla na stačit na to, aby se Kotrbův tým dostal mezi čtyři mužstva s nejlepší bilancí, která postoupí do baráže z druhých míst. Jistotu zatím mají jen Anglie, Španělsko, Finsko a Rakousko. O dalších deseti postupujících rozhodnou až úterní zápasy.

Když Češi skončí druzí, potřebují "pod sebe" dostat nejméně šest dalších týmů. O pořadí v pomyslné tabulce na druhých místech rozhoduje počet získaných bodů a pak celkové skóre. Český výběr je sice momentálně mezi týmy na druhých místech až sedmý, ale ve finiši by mu mělo pomoci to, že konkurenty v dalších skupinách často čekají vzájemné souboje, v nichž se mohou o body připravit a těsné rozestupy se tak smažou.

Češi se budou v úterý v souběžně hraných zápasech ohlížet hlavně na soupeře ve čtvrté, šesté a osmé skupině - na Rusko, Skotsko a Bělorusko. Pokud všechny tyto týmy vyhrají, dostanou se bodově před "lvíčata". Celé trio má ale pozici ztíženou v tom, že se představí na hřištích soupeřů.

V první skupině mají momentálně víc bodů než Kotrbův tým Italové i Chorvati, ale na závěr se jim smaže po šesti bodech získaných v zápase s posledním mužstvem, protože "jednička" je jako jediná skupina šestičlenná. Právě Chorvatsko si to s Itálií v úterý rozdá v přímém souboji, Itálii stačí remíza, naopak Chorvaté musejí vyhrát. Ten, kdo skončí druhý, Čechy nepřeskočí. Chorvatsko bude mít buď méně bodů, a kdyby to byla Itálie, tak by ji zase znevýhodnilo skóre.

Srbové se strachovat nemusejí

Ve čtvrté skupině může hrozit Rusko v případě tříbodového zisku ve Španělsku, v "šestce" pak Skotové. Ti by se mohli dostat i nad vedoucí Finsko, které by ovšem s 18 body postup z druhé pozice uhájilo. Stejná situace panuje i v osmé skupině, kde Bělorusko sesadí Srbsko v případě úspěšného výsledku v Lotyšsku. Srbové se ale moc strachovat nemusejí, protože mají výborné skóre +19, zatímco Češi "jenom" +15.

V deváté skupině sice momentálně mají více bodů než Češi Německo i Izrael, ale nyní je čeká vzájemný zápas. V případě remízy by měly na kontě stejně jako Češi, kdyby porazili Ukrajinu. Ale Izrael by na druhém místě měl horší skóre než český tým. Aby na úkor Čechů postoupily oba celky, musel by Izrael remizovat v Německu 3:3, čímž by odčinil remízu 2:2 s Německem z domácí půdy a měl by lepší vzájemný zápas. Pak by skupinu vyhrál, ale Německu by v porovnání s Čechy nahrálo aktivní skóre +21.

Desátá skupina by "lvíčata" teoreticky ohrozit neměla. Rumunsko a Wales zatím vedou skupinu s 15 body a nyní se v přímé bitvě střetnou o první místo. Vítěz skupinu vyhraje, na 17 bodů se může dostat i Francie. Ale v porovnání s českým mužstvem jí limituje horší skóre.

Francie by triumfovala v případě remízy Rumunska s Walesem, což by se hodilo i českým mladíkům, kteří by rázem měli větší počet bodů než Rumuni, nebo Wales na druhé pozici. Další druzí z třetí, páté a sedmé skupiny už český tým bodově dostihnout nemohou ani v případě výher. Věc má ale "háček": Češi musejí Ukrajinu porazit, jinak jsou všechny kalkulace bezpředmětné.

Reklama