Hlavní obsah

Jednadvacítka bude na evropském šampionátu chybět

Petr MarekSport.czPrávo

Česká fotbalová jednadvacítka nepostoupila do říjnové baráže o účast na mistrovství Evropy, když v úterním kvalifikačním utkání nestačila na výběr Ukrajiny a prohrála 0:1. O jediný gól se postaral v 89. minutě hostující Lysenko.

Článek

„Chtěli jsme hodně a nemáme nic. Mrzí to o to víc, že toto mužstvo bylo nesmírně kvalitní. Baráž si určitě zasloužilo. Bohužel nám chybělo štěstí. Hráčům ale nemohu vyčítat, že by se nesnažili. Naopak, bojovali jako o život. V Turecku jsme si prohrát zasloužili, ale tady ne. Šancí jsme si vypracovali dost. Jen jsme je neproměnili. Ať je to jak chce, kvalifikace skončila neúspěchem a to bolí,“ přiznal po utkání trenér české jednadvacítky Jiří Kotrba.

Naši mladíci, vědomi si nutnosti zvítězit, se do soupeře pustili od začátku s obrovskou vervou. Do koncovky se však přes řadu slibně rozjetých akcí prakticky nedostávali. Jejich pokusy končily buď v ofsajdové pasti Ukrajinců, nebo nepřesnou finální přihrávkou. O střelbu se tak svěřenci Jiřího Kotrby pokoušeli jen z dálky. Janda ale mířil nad a Kúdelovu ránu zneškodnil gólman Šust.

Jak čas běžel, kombinace českého týmu stále více vázla. Chybělo překvapení, přibývalo nepřesností a Ukrajinci se začali více osmělovat. Ve finální fázi ovšem ani soupeř nic kloudného nevymyslel. Vzrušení tak přišlo až čtyři minuty před koncem první půle, když se Necid skácel v šestnástce po střetu s Dopilkou. Volání našich po penaltě však sudí nevyslyšel.

„Už jsme se viděli v baráži a teď je všechno pryč. Odehráli jsme ale velmi dobrý zápas, odbojovali ho na 120 procent a byli jsme i výrazně lepší. Jen jsme nedali gól,“ litoval Martin Fillo s tím, že mužstvu chyběl hráč, který by to vzal na sebe. „Zkusili jsme to my starší, ale nevyšlo to,“ přiznal Fillo.

Naděje českého výběru zhatil v závěru Lysenko

Tlak našich po přestávce ještě zesílil. Útočné akce tahal především Fillo, bohužel ale u spoluhráčů příliš pochopení nenacházel. Navíc "Lvíčata" občas zapomínala na zadní vrátka. Využít toho mohl v 54. minutě Lysenko, ale Švengr jeho hlavičku z malého vápna vytáhl na roh. Na druhé straně si stejně počínal Šust při ráně Filla. Po následném rohu opět Fillo hlavou trefil jen tyč.

Nebezpečně pálil také Jarošenko, ale Švengr byl znovu na místě. Český výběr se nakonec přece jen mohl radovat, ale stoper Suchý v 81. minutě po centru střídajícího Streštíka a zmatku před Šustem bránu z malého vápna trestuhodně přestřelil. Přišel tak úder na druhé straně, kdy si v 89. minutě zaběhl za českou obranu aktivní Lysenko a tváří v tvář brankáři Švengrovi se nemýlil.

„Je to obrovské zklamání. Bohužel se míč odrážel od tyčí, skákal po brankové čáře. Zkrátka, chybělo nám štěstí. Vyřazení mrzí o to více, že před posledními dvěma duely jsme vše měli ve vlastních rukou. Navíc tento tým měl obrovskou sílu. Jsem přesvědčen, že z baráže by na šampionát postoupil a ani tam by nepropadl,“ tvrdil kapitán Marek Suchý. K obrovské šanci, kterou měl v závěru, pak dodal. „Opřel jsem se do míče a už ho viděl v bráně. Trefil jsem však záda Tomáše Necida a od něj se odrazil nad bránu. Byla to neskutečná smůla,“ mínil Suchý.

Česko - Ukrajina 0:1 (0:0)
Branka: 89. Lysenko. ŽK: Pašajev, Jakovenko, Korotětskij. Rozhodčí: Hietala (Finsko). Diváci: 5823.
ČR: Švenger - Řezník, Suchý, Mazuch, Kúdela (58. Gebreselassie) - Dočkal (46. Řezníček), Holek, Hořava, Janda (70. Střeštík) - Fillo, Necid. Trenér Jiří Kotrba.
Ukrajina: Šust - Dopilka, Korotětskij, Fedoriv, Pašajev - Jakovenko (83. Kravec), Dědečko, Stěpaněnko, Lysenko - Olijnik (34. Jarošenko), Gladkij. Trenér Pavel Jakovenko.
Skupina 2:
Turecko - Arménie 4:0 (3:0).
Konečná tabulka:
1.Turecko861118:619
2.Ukrajina850316:715
3.Česko842219:514
4.Arménie83148:1610
5.Lichtenštejnsko80084:310

Reklama

Související témata: