Hlavní obsah

Reprezentační kouč Rada o Barošovi: Změnil se, půjde nahoru

PRAHA

Blýskání na lepší časy! Milan Baroš ve čtvrtečním utkání Poháru UEFA nastoupil poprvé od přestupu do tureckého Galatasaraye Istanbul v základní sestavě a hned vstřelil dva góly. To samé se mu o víkendu podařilo v turecké lize. Je to probuzení kdysi obávaného útočníka? „Milan se hodně změnil a pracuje na sobě. Jen potřebuje nějaký čas,“ tvrdí reprezentační trenér Petr Rada.

Článek

Při startu kvalifikačních bojů o MS 2010 před čtrnácti dny v Severním Irsku Rada vsadil právě na Baroše. Dostal se do jediné velké šance. V nejrůznějších hodnoceních fotbalových internacionálů nedostal mnoho plusových bodů.

„Přitom Milan měl v prvním poločase zápasu v Belfastu velmi dobrý timing, udržel spoustu balónů a předvedl několik dobrých akcí. Po centru Grygery se dostal do obrovské šance. Po přestávce měl úlohu podstatně těžší. Celkově ale ukázal kvalitní výkon. Samozřejmě že všechny věci nebyly úplně podle našich představ. Ale věřím, že bude-li nastupovat v Turecku pravidelně, jeho forma i sebevědomí půjdou nahoru, což se následně pozitivně projeví na výkonnosti,“ je přesvědčený Rada.

V klubovém dresu se Baroš naposledy trefil před rokem v Lyonu v souboji s Le Mans. Jenže ve Francii se neprosadil. Neuspěl ani na hostování v Anglii. Proto zvolil přestup do Turecka. V prvních dvou zápasech v novém působišti nastoupil do druhého poločasu. „Potřebuje čas, aby se sžil s novým prostředím. Galatasaray určitě nekupoval Milana proto, aby ho nechal sedět na lavičce,“ říká Rada.

Ve čtvrtek byl český útočník na hřišti švýcarské Bellinzony v základní sestavě týmu a dal dva góly. Podobný kousek předvedl naposledy v reprezentačním dresu proti San Marinu loni v říjnu. V českém dresu se pak trefil i v srpnové přípravě v Anglii.

„Milan se hodně změnil. Na posledním srazu ve Štiříně nešel během volného odpoledne se spoluhráči na kafe, ale vzal přítelkyni na procházku. Celkově přehodnotil svůj přístup k životu. Pracuje na sobě. Půjde fotbalově nahoru. Jen potřebuje čas,“ tvrdí Rada.

Je si jistý, že Baroš pravidelnými starty v tureckém dresu oživí slávu, kterou zavál prach. „Milan potřebuje herní praxi. V Lyonu ji neměl. Vysedávání na lavičce je na něm vidět. Ale chuť, kterou má, a změna, kterou já i lidé z jeho okolí vnímáme, je velkým příslibem,“ říká Rada a míní, že borec z Vigantic bude pro národní tým znovu přínosem.

Reklama

Související témata: