Hlavní obsah

Trenéra Radu před vyřešením nominační hádanky nejvíc potěšil Baroš

PRAHA

Reprezentační trenér Petr Rada si může oddechnout. Už v pátek oznámí nominaci národního týmu na říjnové kvalifikační duely o postup na mistrovství světa proti Polsku a Slovinsku a alespoň trochu radost může mít. Bez zraněných dirigentů Rosického a Matějovského se sice bude muset obejít, ale ostatní adepti reprezentace hrají a podávají vesměs solidní výkony.

Článek

Nejvíc si musí trenér Rada libovat nad formou Baroše. Přestup z francouzského angažmá mu vyloženě prospěl a v zemi půlměsíce hraje jako z partesu. O víkendu vstřelil další dva ligové góly a stal se modlou fanoušků Galatasaray. „Každý zápas a každá vstřelená branka mu dodá na sebedůvěře, což je před kvalifikací jenom dobře,“ kvituje stoupající Barošovu formu Rada.

Pochvalovat si ale musí i výkony dalších stálých hráčů reprezentace i potencionálních adeptů. David Rozehnal třeba se suverenitou až zarážející dirigoval zadní řady Lazia, na Ujfalušiho se snáší ve Španělsku samá chvála, Jankulovski nabírá v AC Milán skvostnou fazónu, Kováčovi svěřil ve Spartaku Moskva nový trenér Laudrup dokonce kapitánskou pásku. A takový Kadlec se po přestupu do bundesligy okamžitě zabydlel v základní sestavě Leverkusenu.

Jsou tady však i další hráči, kteří o sobě dávají vědět. Třeba mladý slávista Tomáš Necid, který se dostal do čela tuzemských ligových střelců. Třeba Jan Šimák, jenž sice tentokrát za Stuttgart nenastoupil, ale trenér o něm prohlašuje, že patří k nejlepším fotbalistům v bundeslize.

„Sleduji všechny potencionální adepty reprezentace. Když budou prokazovat dobrou formu stabilně, dveře do národního týmu se před nimi otevřou,“ nechce trenér Petr Rada za nic na světě prozradit, jaké překvapení při páteční nominaci chystá.

Proto se alespoň podívejme, jak si vedli jeho vyvolení v posledních zápasech…

Brankáři
Petr Čech – Na hřišti Stoke City vychytal v dalším kole Premier League nulu a podepsal se pod výhru Chelsea 2:0. Moc práce ale neměl, domácí trefili bránu jen dvakrát.
Jaroslav Drobný – Jeho Hertha prohrála domácí bundesligový duel s Cottbusem 0:1, gólu však zabránit nemohl, protože Jelič před ním zůstal zcela sám.
Daniel Zítka – Měl smůlu, jeho Anderlecht prohrál v belgické lize na hřišti vedoucího St. Lutych 1:2. Za góly nemohl, ten druhý dostal v nastaveném čase
Obránci
Zdeněk Grygera – Přispěl bezchybným výkonem v průběhu celých 90 minut k bezgólové remíze Juventusu na hřišti Sampdorie Janov.
Marek Jankulovski – Podílel se na výhře AC v milánském derby nad Interem 1:0, v defenzivě spolehlivý, i když si vykoledoval žlutou klartu, navíc podporoval útok.
Michal Kadlec – Pomohl Leverkusenu k výhře 3:2 v Bochumi, odkopal celých 90 minut a trenér kvitoval jeho výkon opět slovy: „Sehr gut!“
Zdeněk Pospěch – V Dánském poháru si zahrál proti Vestsjaellandu celý zápas, který FC Kodaň vyhrál hladce 4:0. Spíše to byl příjemný trénink.
David Rozehnal – V základní sestavě Lazia se neobjevil, trenér ho v zápase na FC Turín poslal na plac až ve 25. min. místo zraněného Cribariho. Počínal si suverénně a přispěl k výhře Lazia 3:1.
Tomáš Ujfaluši – Zase se na něho snášela chvála španělských médií, i když Atlético Madrid prohrálo doma s FC Sevilla 0:1.
Záložníci
David Jarolím – Jeho Hamburk tentokrát neoslnil, ale nad Mönchengladbachem nakonec 1:0 vyhrál. Kapitán Jarolím mužstvo dirigoval, i když se mu nedařilo jako jindy.
Radoslav Kováč – Nový trenér Spartaku Moskva Laudrup mu svěřil kapitánskou pásku a on dovedl mužstvo k výhře 2:1 v Jaroslavli. Obrana Spartaku však hořela – dostala tři góly, jenže dva nebyly uznány.
Jaroslav Plašil – Ve středové řadě Pamplony odváděl černou práci a plnil vyloženě defenzivní úkoly, takže jeho tým nakonec bezgólovou remízu s Numancií ubránil.
Jan Polák – V barvách Anderlechtu odehrál ve šlágru belgické ligy na půdě St. Lutych jen 43. minut a pak musel s natrženým stehenním svalem střídat. V nominaci na kvalifikační zápasy  v Polsku a doma se Slovinskem bude chybět.
Libor Sionko – V zápase Dánského poháru pokračoval v posledních výborných výkonech. Branku sice nedal, ale u dvou asistoval, takže se podepsal pod výhru FC Kodaň nad Vestsjaellandem 4:0. Dvaadvacet minut před koncem byl střídán.
Radek Šírl – Trenér Advocaat ho v sestavě Zenitu nevynechá, takže i na hřišti Lokomotivu Moskva odehrál celých 90 minut. Petrohrad vyhrál 1:0, soupeři nepomohl ani výborný výkon brankáře Marka Čecha.
Útočníci
Milan Baroš – U Bosporu nabral skvostnou formu – Galatasaray rostřílelo Konyaspor 4:1 a Baroš dal zase dva góly. V turecké lize už má na kontě čtyři.
Martin Fenin – V barvách Frankfurtu, jenž remizoval doma s Bielefeldem 1:1, sehrál 90 minut. Gól nedal, i když se do dvou velkých šancí prodral.
Václav Svěrkoš – V Plzni předvedl parádní představení a přispěl k výhře Baníku 3:1. Neproměnil sice penaltu, ale zařídil další pokutový kop, z něhož Otepka výhru hostů jistil. Dvě minuty před koncem ho trenér střídal.
Miroslav Slepička – V pondělí pod Ještědem zapadl do sparťanské marnosti. Dřel, bojoval, ale střelecky se neprosadil a ani do šance se nedostal.

Reklama