Hlavní obsah

Kontumace polských zápasů? Nesmysl, tvrdí česká generalita

PRAHA

Absurdní se domnívat, že by Polákům hrozila v kvalifikačních zápasech s Čechy a Slováky kontumace. Světová fotbalová generalita v čele se Seppem Blatterem sice Polákům pohrozila, ale do důsledků nepůjde. „I když by bylo moc příjemné přijít lacino ke třem bodům a ještě ušetřit dva milióny, neboť přesně tolik nás bude kvalifikační duel v Polsku stát,“ rozesmál se místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek nad dotazem Sport.cz

Článek

V Polsku došlo k válce mezi ministerstvem sportu a vedením fotbalového svazu. „Nikoli první, protože už před pěti lety se tam podobný konflikt rozhořel,“ připomíná strahovský ministr financí Jaroslav Vacek, že spor mezi ministerstvem a vedením polského fotbalového svazu doutná už delší dobu.

Poláci dostali ultimátum

Teď se rozhořel naplno. Arbitrážní tribunál polského olympijského výboru totiž na popud ministra sportu Miroslawa Drzewineckého odvolal celé fotbalové vedení v čele se šéfem Michalem Listkiewiczem, neboť se svaz nedokázal vypořádat s rozsáhlou korupční aférou.

FIFA reagovala okamžitě. A hlavně hodně popudlivě. „Pokud se do pondělního poledne nevrátí vedení svazu do funkcí, kontumujeme nejbližší kvalifikační zápasy jeho reprezentačního mužstva s Českou republikou a Slovenskem. A může se dokonce stát, že ho vyloučíme z celé kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010, vzkázal Blatter do Varšavy.

Mokrý z Brazílie: Ke kontumaci nedojde

„Nevidím to na kontumaci zápasu právě s námi. Podle mého by FIFA spíše vyřadila Polsko z kvalifikace mistrovství světa, ale nemyslím, že by k tomu došlo,“ referoval pro Sport. cz první muž českého  fotbalu Pavel Mokrý až z daleké Brazílie, kde v těchto dnech působí jako delegát na světovém šampionátu ve futsale.

„Pravdou však je, že FIFA i UEFA žádají všechny asociace, aby ve funkci nerespektovaly nikoho jiného, než stávajícího předsedu. Takže pan Listkiewicz z funkce vlastně neodešel,“ dodával.

Poláci si diktát nechtějí nechat líbit

Že ho máme uznat za předsedu? Nechat si od FIFA a UEFA diktovat? Nepřichází v úvahu, rozhořčují se Poláci. „Ten dopis jménem FIFA a UEFA napsal sám Listkiewicz,“ tlumočí polský list Gazeta Wyborzca, že za ultimátem světové fotbalové generality stojí odvolaný předseda svazu.

„Nemyslím, že by FIFA ve sporu ustoupila. Jde o její image moci,“ soudí místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek, hned však dodává, že v kontumaci kvalifikačních zápasů s českou a následně slovenskou reprezentací vůbec nevěří.

Vacek: Body a milióny by byly dobré

„Tak daleko spor nepůjde, i když pro nás by bylo příjemné přijít zadarmo ke třem bodům a ještě ušetřit dva milióny korun. Spíše než ke kontumaci by se FIFA uchýlila k tomu, že by Polsko vyloučila z kvalifikace mistrovství světa,“ glosoval pro Sport.cz současnou situaci v polském fotbale Jaroslav Vacek.

„Čtyřicetimiliónový národ si přece nenechá dávat ultimáta od organizace, která se sama nevypořádala se spoustou vlastních prohřešků,“ vyzývá k odporu Michal Tomczak, bývalý předseda disciplinární komise, kterého kurátor Robert Zawlocki pověřený správou polského fotbalového svazu jmenoval šéfem právního výboru svazu. „Odvoláme se třeba k Evropskému soudu.“

„To mohou, ale nepochodí, protože žádný svaz nemá právní nárok být zařazen do kvalifikace,“ upozorňuje Vacek.

Radu se nevzrušuje a nominaci nachystal

Jen trenéra české fotbalové reprezentace nechává expandující spor mezi polským fotbalem a FIFA v klidu.

„Vnímám ho, ale nijak mě nevzrušuje. Vůbec nevěřím, že by se příští sobotu v Polsku nehrálo a proto jsem v poklidu nachystal nominaci českého národního týmu na toto střetnutí,“ potvrdil Petr Rada pro Sport.cz, že dění u našich sousedů a nejbližších kvalifikačních soupeřů jde mimo něho a on v pátek po obědě vyřkne jména svých vyvolených.

Reklama

Související témata: