Hlavní obsah

Rada si za svými vyvolenými stojí, takže kádr doplňovat nebude

PRAHA

Za svými vyvolenými si kouč české fotbalové reprezentace Petr Rada bezmezně stojí, takže v jedenadvacetičlenném výběru pro kvalifikační duely v Polsku a příští středu v Teplicích nemíní nic měnit. „Ani kdybych dával nominaci dohromady až po pondělním derby, korektury bych v ní nedělal,“ potvrdil před úterním prvním tréninkem svého týmu trenér národního družstva.

Článek

Mladý slávistický objev Tomáš Necid zářil v pondělním pražském derby na Letné, Roman Bednář nastoupil opět v základní sestavě West Bromwich Albion a dal už třetí gól v anglické Premier League, reprezentační trenér Petr Rada však o jejich dodatečném povolání do národního týmu pro zápasy v Polsku a příští středu doma se Slovinskem neuvažuje. „Vsadil jsem na čtyři vybrané útočníky, jimž věřím,“ pravil lakonicky, hned však dodával, že potencionální adepty reprezentace pochopitelně bedlivě sleduje.

Necid ho zaujal, Bednář rovněž

Necid ho v derby zaujal, Bednář třetím gólem na ostrovech zrovna tak. „Kdyby to šlo, mohli bychom v příštích dvou zápasech nastoupit se šesti útočníky a jen dvěma obránci,“ kvitoval Petr Rada, že si o jeho pozornost říkají další hráči.

„Necid opravdu podal v derby kvalitní výkon, sleduji ho a mluvil jsem o něm i se slávistickým vedením,“ pravil a i na téma Bednář se rozpovídal. „V posledních třech zápasech za West Bromwich nastoupil, takže jeho sebevědomí narostlo. Pojedu se na něho podívat, abych ho viděl na vlastní oči,“ ujistil Rada.

Nejen nula, ale i odvaha je důležitá

Ani kvalitní výkony a góly však nejsou pro trenéra důvodem k dodatečným rošádám v sestavě. „Čekají nás dva těžcí soupeři, proti nimž musíme vycházet ze zajištěné a dobře organizované obrany. Bude ovšem důležité nejen udržet nulu, ale být odvážnější i ve hře dopředu a vytvořit na soupeře větší tlak,“ připomínal Rada, co svým svěřencům tak trochu vyčítal po remízovém vstupu do kvalifikace na hřišti Severního Irska.

„Proti Polákům to bude v sobotu náročný zápas. Vstup do kvalifikace se jim nepovedl, neboť doma jen remizovali se Slovinskem, takže bodová ztráta je bude pochopitelně motivovat v našem vzájemném duelu,“ je si Rada moc dobře vědom, co jeho svěřence v Chorzowě čeká.

„A navíc - do kádru polské reprezentace se vrátili tři hráči původně vyřazení kádru vzhledem k disciplinárním prohřeškům. Teď je tudíž náš protivník o tři výrazné individuality silnější, takže proti nám vyrukuje dobře složený tým se zkušeným nizozemským koučem na lavičce,“ dodával.

Jen Svěrkoš přijel pozdě

Na sobotní duel v Chorzowě se začal chystat se svými svěřenci už od úterý. Na oběd do dejvického hotelu Praha přijeli včas všichni jeho vyvolení, jen ostravský Václav Svěrkoš se opozdil. „Cestou měl problémy s pneumatikou,“ přijal jeho omluvu Rada, jenž si samozřejmě pochvaloval, že všichni hráči jsou v pořádku. „Pravda, někteří jsou unaveni méně a jiní více, ale během pár dnů se dají všichni dohromady.“

Nejprve se proto bude zahánět únava, poté se začne trenér i celý tým chystat na Poláky. „Znovu si prohlédnu všechny videokazety, proberu poznatky, jež o sobotním soupeři mám, budu zvažovat různé varianty se složením našeho mužstva. Nabízí se jich hned několik - můžeme hrát s pětičlennou středovou řadou a jedním útočníkem, anebo také s dvěma útočníky a čtyřmi záložníky,“ meditoval reprezentační kouč Petr Rada před i po prvním tréninku národního týmu.

Reklama

Související témata: