Hlavní obsah

Atleti odletěli do Paříže s medailovými ambicemi

Jan Krůta

Navázat na světový šampionát před čtyřmi lety v Seville, kde výprava získala tři medaile, chtějí čeští atleti na MS v Paříži, na které jich valná většina odletěla už včera odpoledne. "I když 23 závodníků není mnoho, ty tři medaile jsou reálné," uvedl šéftrenér svazu Václav Fišer.

Foto: koláž Novinky

Tři cenné kovy jako před čtyřmi lety v Seville, to je cíl českách atletů na MS v Paříži. (ilustrační foto)

Článek

"Budeme tam v pozici země, která na šampionátech vždy uspěla. Nikdy domů nevozíme spousty medailí, ale nějaké vždy. Máme kvalitní závodníky, kteří určitě neprodají kůži lacino," doplnil jeho slova předseda Českého atletického svazu Karel Pilný.

Pokud máme mluvit o favoritovi na nejcennější kov, je to určitě desetibojař Roman Šebrle. Do dvoudenní soutěže navíc bude vstupovat s pocitem, že by svou sbírku konečně rád rozšířil i o zlato z mistrovství světa pod širým nebem.

"Podle papírových předpokladů by se měli o zlato porvat Roman s Američanem Pappasem. Za nimi je pak s odstupem další skupina desetibojařů, která by měla bojovat o zbývající medaili. Do ní samozřejmě patří i Dvořák, který vyhrál před dvěma lety v Edmontonu. Ale může to být všechno úplně jinak," mínil Fišer.

Poprvé s novým trenérem

"Kdybych věděl, že nemám na solidní výkon, nemělo by cenu tam jezdit," nechal se slyšet Tomáš Dvořák, jenž si na velké akci odbude premiéru jako svěřenec nového trenéra Luďka Svobody. "Nějaký tlak si nepřipouštím. Nejdůležitější ze všeho je, že jsem zdravotně v pořádku," narážel trojnásobný mistr světa na zdravotní peripetie, které ho v letošním roce pronásledovaly.

Tři tituly mistra světa má na kontě i oštěpař Jan Železný. Ten definitivní rozhodnutí o účasti v Paříži odkládal až do mítinku v Curychu. Minulý pátek tam vyhrál a poté mohl říci: "Na šampionát jedu." Na vrchol sezóny se však připravoval již delší dobu a přiznal, že o mistrovství světa už asi měsíc vážně přemýšlel. "Jen jsem nechtěl dopředu vyhlašovat, že stoprocentně pojedu. Mohlo se mi třeba něco stát," prozradil nejzkušenější z české výpravy.

Aspoň jeden dlouhý hod...

Světový oštěpařský rekordman patří rovněž k adeptům na nejcennější kov. Možná k tomu nahrává i fakt, že soupeři letos stagnují a nikdo nepředvádí stabilní hvězdné výkony za hranicí devadesáti metrů. "Jsem schopen hodit hodně daleko, ale i hrozně málo. Doufám, že aspoň jeden dobrý pokus jsem si schoval," podotkl Železný, podle nějž by na zlatou medaili mohl stačit výkon začínající devítkou.

Výkony v letošní sezóně pasovaly do role aspirantek na cenný kov také diskařku Věru Pospíšilovou. "V hlavě mám jeden velký sen, ale nechci ho prozrazovat," uvedla pouze Pospíšilová, v prognózách raději zdrženlivější.

Zranění vyřadilo Mašku

Řadu českých atletů provázely před šampionátem větší či menší zdravotní problémy a někteří kvůli nim do poslední chvíle nevěděli, na čem jsou. Týká se to trojskokanky Kašpárkové, tyčkařů Janáčka, Hamáčkové, ale i kladiváře Mašky či koulaře Stehlíka. "Můžu jen překvapit, ale nic nevzdávám. Vždycky jsem byla bojovnice," řekla mistryně světa z Atén 1997 Šárka Kašpárková.

"O všechny ty, kteří měli nějaké potíže, bude pečovat tým zkušených lékařů a masérů v čele s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. Po této stránce jsme tradičně neponechali nic náhodě," dodal šéftrenér.

Z původně nominovaných závodníků ve čtvrtek neodcestoval do dějiště mistrovství světa zraněný kladivář Maška. Z účasti ho vyřadily pohmožděný kotník a natažená achillovka v levé noze při včerejším tréninku.

Reklama

Související témata: