Hlavní obsah

Rada zdůvodňuje nominaci: Nešlo o volbu mezi Necidem a Bednářem

Moc rošád v nominaci na kvalifikační duel v San Marinu neudělal. Před posledním letošním dějstvím v bojích o postup na fotbalové mistrovství světa 2010 vsadil reprezentační trenér Petr Rada na své vyvolené, mezi něž povolal jediného nováčka - slávistického mladíka Tomáše Necida. „Čeká nás jediné utkání, takže ke změnám nebyl důvod. K nějakému rozšiřování kádru rovněž ne,“ vysvětloval Petr Rada.

Článek

Před duelem v San Marinu se čekalo, že seberete odvahu a rošád v kádru uděláte víc. Vždyť hned několik hráčů z naší ligy i ze zahraničí si řeklo o svou šanci řeklo...

Třeba?

Třeba nejen Tomáš Necid, ale i další útočník Roman Bednář, který hraje Premier League pravidelně a za West Bromwich i góly dává!

Byl jsem se na něho podívat v zápase s Blackburnem a hned po návratu jsem pro Sport.cz řekl, že ho sleduji, v širším reprezentačním kádru figuruje a já za ním za La Manche znovu pojedu.

Nepřesvědčil vás?

Potvrdil, že je typickým hrotovým hráčem, který se umí prodrat do šance a dávat góly. Ostatně, Blackburnu ho vstřelil, další velkou příležitost spálil. Zmiňovaný duel Premier League a celý jeho průběh však byl hodně ovlivněn vyloučením hostující McCarthyho v samém úvodu střetnutí. I proto chci jet za Bednářem znovu.

Slávistickému mladíkovi Necidovi jste ovšem šanci dal a do svého kádru ho povolal.

Viděl jsem ho v několika ligových zápasech, stejně jako v pohárovém střetnutí s Aston Villou. Přesvědčil mě, že by měl mezi čtveřicí útočníků na San Marino figurovat.

Víc než Bednář?

To nebylo o rozhodování či váhání mezi Necidem a Bednářem. Ze čtveřice útočníků vypadl sparťanský Slepička a příležitost dostává Necid.

Mohl jste vzít klidně oba?

Na jedno utkání? V San Marinu? Kdyby šlo o dvojzápas, pochopitelně bych o dvou nových útočnících uvažoval, ale příští středu si se čtyřmi vystačíme. Nemělo smysl povolávat víc než osmnáct hráčů, protože ostatní by stejně seděli na tribuně.Takže i proto chybí třetí gólman, stejně jako třeba Kladrubský či Kadlec.

Jak vůbec Michal Kadlec přijal, že jste ho z nominace vynechal? Vždyť po přestupu do Německa se v bundeslize velice rychle chytil a v reprezentaci by figurovat měl...

Uznávám, podává velice dobré výkony. Na San Marino ale zase až tolik defenzivních hráčů nepotřebujeme, což jsem mu po telefonu vysvětlil. Vzal to jako správný profesionál.

A co třeba Otepka, který táhne ostravský Baník tabulkou vzhůru? O něm jste po posledních výborných výkonech neuvažoval?

Ale samozřejmě že jsem ho viděl v utkání Baníku se Spartou i třeba Mladou Boleslaví. Před jedním zápasem, jenž nás čeká, však nechci tým měnit a rozhodl jsem se proto pro hráče vyzkoušené. A mimochodem - kdybych měl z Baníku o někom uvažovat, byl by to určitě Galásek. Jenže ten s reprezentací skončil...

Mohl jste šetřit opory a dopřát jim v nabitém podzimním programu volna. Vždyť třeba Ujfaluši se po zranění na trávník teprve vrací a odpočinek od reprezentačních povinností by určitě uvítal...

Mluvil jsem s ním, je v pořádku a na reprezentační sraz přiletí. Stejně jako dorazí všichni hráči, jež jsem vybral, protože když jde o oficiální mezistátní zápas, musí být pro každého ctí se v nominaci objevit. To jsme si ostatně řekli hned na samém počátku mého působení u nároďáku.

Mimochodem - jak moc vám komplikuje život skutečnost, že zatímco celá Evropa hraje v listopadovém termínu jen přátelské zápasy, vy musíte se svým výběrem bojovat o body do kvalifikace mistrovství světa?

Sami jsme si ho vybrali na lednové bratislavské schůzce, protože jsme nechtěli hrát kvalifikaci v červnu. Měli jsme totiž neblahé zkušenosti s duelem ve Walesu v předchozí kvalifikaci o Evropu, kdy už byli hráči po náročné sezóně jednou nohou na dovolené.

Teď vám ale asi jako moc vhodný nepřipadá...

Není moc vhodný hlavně proto, že ligové soutěže v celé Evropě běží naplno, k nim se přidávají pohárové zápasy, takže hráči jsou enormně zatížení. Musíme se však s termínem vyrovnat, zápas v San Marinu zvládnout a tři body získat.

Reklama

Související témata: