Hlavní obsah

Večerní kvalifikace v San Marinu: Nastoupit, vyhrát, zmizet

SAN MARINO

Ten rozdíl se snad ani vyjádřit nedá. Vždyť San Marino, s nímž se česká fotbalová reprezentace ve středu večer utká o kvalifikační body, figuruje v žebříčku FIFA až úplně u samotného dna. Na 201. místě z 205 národních asociací! Jen tak exotické země, jako je Belize, Aruba či Guam, jsou za ním. Povinnost tudíž nezní vyhrát, ale trpaslíkovi nastřílet i co nejvíc gólů, protože i skóre může hrát v konečných účtech 3. evropské skupiny roli.

Článek

Skóre může hrát roli samozřejmě už nyní, protože pokud Radův výběr pod světly reflektorů na stadiónku Serravalle bude mít stejně bodů jako Poláci a Slovinci. „Ale já na hráčích požaduji v první řadě vítězství. Teprve pak se můžeme bavit o skóre,“  brání se kouč národního týmu Petr Rada myšlence, že by se duel jeho svěřenců s trpaslíkem měl proměnit ve střelecké dostihy.

Prohra o čtyři góly pro San Marino úspěchem

To kouč San Marina Giampaolo Massa, napůl profesor tělocviku na gymnáziu a napůl trenér reprezentace, je v úplně jiném rozpoložení. „Pro nás je úspěšný každý zápas, v němž nedostaneme víc než čtyři góly. To budu na mužstvu vyžadovat i proti české reprezentaci, i když to bude strašně těžké. Rozdíl mezi oběma mužstvy je propastný, navíc naše ztráty jsou velké,“ připomněl absenci jediného profesionála Selvy a navíc i obránců Maura Maraniho a Valentina.

Dudl: To jsem ještě nezažil

Jenže aby přijal Rada roli favorita, který přece musí trpaslíka ze San Marina zašlapat do země, kdy se mu zachce? „Favority sice jsme, jenže zase až tak jednoduché to nebude. Vždyť Poláci a Slováci tady vstřelili jen dva góly a vítězný gól Irů přišel dokonce v páté minutě nastavení,“ varuje kouč české reprezentace před přespřílišnou euforií.

A to přesto, že vedoucí mužstva Jaroslav Dudl vyšel po první prohlídce kabin s očima navrch hlavy. „Věděli jsme, že nejedeme na Old Traford, ale tohle jsem v životě neviděl. Ani v takovém Azerbajdžánu! Jenže tady se o všechno starají dobrovolníci, takže se musíme se skromnými podmínkami vyrovnat,“ hlesl.

Na české reprezentaci bude, aby se vyrovnala nejen se skromnými podmínkami, ale i s domácím týmem, který je podle Radova tvrzení hodně nepříjemný. „Oni zdržují, kouskují hru, padají k zemi, jen aby střádali čas. A i vyrazit dopředu dovedou a šance si připraví. Jen s jejich proměňováním je to slabší. A že jim chybí Selva a dva další  hráči do defenzívy? V jedenácti hrát budou, což je podstatné,“ pravil, když si vytřídil veškeré informace, jež o soupeři má.

Televize ze San Marina nakonec vysílá

Pro večerní duel žádné převratné korektury v sestavě nechystá. „Jde o kvalifikaci, takže na nějaké experimentování není prostor. Vsadím na obvyklou sestavu, jen o brankáři rozhodneme po konzultaci s trenérem gólmanů Stejskalem až v den zápasů,“ naznačil, že vsadí i v San Marinu na své vyvolené a osvědčené hráče.

„Úkolem bude rychle vstřelit gól a nedopustit překvapení, jež se v jiných kvalifikačních skupinách již zrodila. Přes obměnu, jíž naše mužstvo prochází, svou fotbalovou kvalitu máme a se soupeřem si musíme poradit. Vůbec nepřipouštím, že  bychom tři body nezískali, „pravil odhodlaně.

Středeční kvalifikační utkání se hraje od 20.30 h, soudcuje ho Estonec Kaasik. Přímý přenos nakonec odvysílá ČT2, on-line reportáž budete moci sledovat i na stránkách Sport.cz.

Pravděpodobné sestavy
San Marino: Valentini - Bollini, Simoncini, Della Valle, Bacciocchi - Michele Marani, Vanucci - Bonini, Rinaldi, M. Vitaioli - Manuel Marani.
ČR: Zítka - Grygera, Ujfaluši,Rrozehnal, jankulovski - Sionko, Polák, Kováč, Šírl - Baroš,Fenin.

Reklama

Související témata: